شاهراه هرات_کندهار از مسیرهای بزرگ اقتصادی کشور است که روزانه هزاران موتر باربری و مسافربری از این شاهراه رفت‌وآمد می‌کنند. اما از چند هفته به این‌سو، طالبان بخش‌هایی از این شاهراه را در ولسوالی‌های ژیری و میوند کندهار، منطقۀ کشک نخود، گرشک و شورابک هلمند و فراه‌رود ولایت فراه، به‌روی ترافیک بسته‌اند.

راننده‌گان شاهراه هرات_کابل به سلام‌وطندار می‌گویند که همه‌روزه در این شاهراه میان نیروهای امنیتی و طالبان جنگ جریان دارد و شاهراه بسته است. به گفتۀ این راننده‌گان، بیش‌تر پاسگاه‌های امنیتی در شاهراه هرات_کابل به تصرف طالبان درآمده است.

صبغت‌الله، یکی از راننده‌گان مسافربری در شاهراه هرات_کابل است. او می‌گوید، دو روز پیش هنگامی که از ایست بازرسی طالبان فرار می‌کرد، موترش آماج حملۀ مسلحانۀ طالبان قرار گرفته است.

صبغت‌الله در مورد وضعیت شاهراه چنین می‌گوید: «در راه هیچ امنیت نیست، تمام راه‌ها به دست طالبان است، دولت اصلاً وجود ندارد و اگر یگان پوسته/پاسگاه مانده باشد، طالبان آن را هم جمع می‌کنند. پوسته‌های نیروهای امنیتی به‌دست طالبان است و بیرق‌های سفید طالبان بالای‌شان بالا شده، ما از هر دو طرف ناراضی هستیم.»

شمار دیگری از راننده‌گان و مسافرانی که به‌خاطر بسته‌شدن راه‌ها نتوانسته‌اند به ولایت‌های‌‌شان بروند، می‌گویند که بسته‌شدن شاهراه سبب تلف‌شدن بیماران شده است. آنان از دولت و طالبان می‌خواهند که شاهراه را به‌روی مردم باز کنند تا از این بیش‌تر مردم زیان‌مند نشوند.

محمدابراهیم شهروند، راننده در شاهراه هرات_کندهار در این باره می‌گوید: «مردم مسافر اند و مریض، چه کار کنند؟ راه بند است مردم چه کنند؟ طالبان و حکومت باید صدای مردم را بشنوند و راه را باز کنند.»

سیدگل، دیگر راننده در شاهراه هرات_کندهار هم می‌گوید: «تمام راه بند است و موترهای ما این‌جا ایستاده است، سر ما مصرف می‌آید و تاوان می‌کنیم. مردم در شهرها نان ندارد، برنج ندارد و روغن ندارد.»

حبیب‌الله، نیز دیگر راننده در شاهراه هرات_کندهار می‌گوید: «از هرات تا کابل که ما حرکت می‌کنیم، شاید از ۲۰ پوسته/پاسگاه بیش‌تر نباشد و در هر پوسته هم که می‌رسیم از ما پول می‌گیرند. طالبان است، ۸۰ درصد راه‌ها طالبان است.»

افزون بر نگرانی‌ها از بسته‌شدن شاهراه هرات_کندهار، شماری از باشنده‌گان تخار هم می‌گویند که طالبان بخش‌هایی از شاهراه تخار_کندز را به تصرف خود درآورده‌اند و مردم به آسانی رفت‌وآمد کرده نمی‌توانند.

اسد تیموری، باشندۀ تخار می‌گوید: «سال‌های پی‌هم می‌شود که حضور گستردۀ طالبان در شاهراه تخار باعث شده که مردم نتوانند به ولایت‌ها سفر کنند. اما در سال‌های اخیر و ماه‌های اخیر این مسیر ناامن شده است. از تخار تا کندز طالبان چهار، پنج تا ده چیک‌پاینت دارند. مردم را پایین می‌کنند و افراد در این مسیر از سوی طالبان کشته شده و هیچ عملیات پاک‌سازی به گونۀ درست از سوی حکومت صورت نگرفته است.»

جمال‌ناصر بارکزی، سخنگوی فرماندهی پولیس کندهار و خلیل اسیر، سخنگوی فرماندهی پولیس تخار، بسته‌شدن شاهراه‌ها از سوی طالبان را تأیید می‌کنند و می‌گویند که عملیات‌های نیروهای امنیتی و دفاعی به هدف بازگشایی شاهراه‌ها جریان دارد.

جمال‌ناصر بارکزی می‌گوید: «طالبان تمام راه را به‌روی مردم بسته کرده‌اند، عملیات‌ها جریان دارد و چندین ولایت مسیرهای‌شان بسته است و مردم مشکلات دارند.»

خلیل اسیر می‌گوید: «طالبان هرازگاهی در مسیر شاهراه تخار_کندز در هر جای بخواهند می‌برایند و باعث آزارواذیت مردم می‌شوند. با وجودی که پوسته‌های امنیتی ما که در این مسیر موجود است و تلاش دارند این مسیر را به صورت درستش تأمین امنیت کنند.»

مسئولان محلی و باشنده‌گان جوزجان نیز می‌گویند که طالبان در بخش‌هایی از شاهراه جوزجان_بلخ به‌ویژه در منطقۀ علم‌خیل این شاهراه، با ایجاد ایست‌های بازرسی، از مردم باج می‌گیرند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: