شهر آستانه، پایتخت قزاقستان، میزبان نشست رهبران کشورهای روسیه، قزاقستان، بلاروس، قرقیزستان و تاجیکستان در چارچوب نشست سران کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت جمعی است.
افغانستان با این که پیش از این عضو ناظر این نشست بود؛ اما از چند سال به این سو در نشست سران این سازمان غایب است و امسال این غیابت افغانستان در حالی است که گفته شده مسئلهی نگرانیهای امنیتی از افغانستان و تقویت مرز افغانستان و تاجیکستان به دلیل همین نگرانیها از آجندای بحث این نشست است.
با این حال، امارت اسلامی با تأکید بر این که نگرانیهای امنیتی از افغانستان نادرست است، از کشورهای منطقه میخواهد که نقش افغانستان را در مسائل منطقهای در نظر بگیرند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «افغانستان یکی از کشورهای مهم منطقه است و باید در قضایای منطقه رول داشته باشد. همچنان افغانستان یک کشور امن است و از این کشور به کسی آسیب نمیرسد؛ تشویشهای برخی کشورها به ویژه کشورهای هممرز و همسایه کامل قابل رد است؛ چون این تشویشها در افغانستان دیده نمیشود.»
از سویی هم، این جا در افغانستان نیز برخی از آگاهان به این باور اند که تلاش برای تقویت مرزی با افغانستان نشاندهندهی بیباوریهای موجود نسبت به افغانستان در بارهی مسائل امنیتی و هراسافکنی است.
این آگاهان، پیشنهاد میکنند که نگرانیهای امنیتی از افغانستان بایستی با حضور حکومت سرپرست در این گونه نشستها ارزیابی و به آن راه حل سنجیده شود.
عزیز استانکزی، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «بهتر است که در چنین نشستها نمایندهی افغانستان به طور فعال حضور داشته باشد تا واقعیت افغانستان برای آنها بازگو شود.»
سیداکبر سیال، دیگر آگاه مسائل سیاسی، نیز در این باره میگوید: «اگر نمایندهی افغانستان حضور داشته باشد، به تشویشها و نگرانیهای مطرحشده از افغانستان پاسخگو باشد تا این نگرانیها برطرف شود.»
همین گونه، آگاهان به کشورهای منطقه پیشنهاد دارند که این کشورها بایستی رویکرد مبتنی بر اهمیت ثابت در افغانستان را روی دست بگیرند تا به نگرانیهای امنیتی از افغانستان نیز به گونهی بنیادی رسیدگی صورت بگیرد.
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
عبدالجبار اکبری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره میگوید: «امیدوار هستم که این نشستها بتواند برای افغانستان مفید باشد و این کشورها بتوانند یک نقشه راه خوب برای افغانستان پیدا بکنند و همین گونه برخی از کشورهایی که در امور افغانستان مداخله دارند، رویکرد شان نسبت به افغانستان از منفی به مثبت تبدیل شود.»
صادق شینواری، آگاه مسائل سیاسی و نظامی، نیز در این باره میگوید: «لازم است تا سازمان پیمان امنیت جمعی در کنار همکاری با افغانستان در بخشهای امنیتی، باید برای تقویت روابط استراتژیک سیاسی و اقتصادی افغانستان با کشورها نیز تلاش بکند.»
گفتنی است که بیشتر اعضای سازمان پیمان امنیت جمعی روابط خوبی با افغانستان زیر حاکمیت امارت اسلامی دارند و از این میان قزاقستان و قرقیزستان نام امارت اسلامی را از فهرست سیاه بیرون کشیده و روسیه نیز در تلاش عملیسازی چنین تصمیمی است.