از چندی به این‌سو رقابت مجازی در کشور به‌ر‌اه افتاده است. بیش‌تر سیاست‌مداران و رهبران سیاسی کشور به این‌گونه رقابت روی می‌آورند. رقابت مجازی تا حدی گسترده و جدی شده است که چندی پیش واژه‌یی به‌نام «فیس‌بوک‌ چلونکی» در واژه‌گان سیاسی کشور افزوده شد. وظیفۀ فیس‌بوک چلونکی‌ها تعریف و تمجید از کسانی‌ست که برایش کار می‌کنند و تخریب رقیبانش از دریچۀ شبکه‌های مجازی.

اما این کینه‌توزی‌های سیاسی به حدی وسیع شده است که تنها به فیس‌بوک‌ چلونکی‌ها بسنده نه؛ بل‌که خود رهبران و سیاست‌مداران به میدان پا گذاشته‌اند.

در آخرین مورد، جنرال عطامحمد نور، والی پیشین بلخ و رئیس انشعابی فعلی حزب جمعیت اسلامی در یک استاتوس فیس‌بوکی، خانوادۀ ربانی را هدف قرار داده است.

او در این استاتوس فعالیت‌های شخصی اعضای خانوادۀ ربانی را به تمسخر گرفته و در آخر نوشته است که «امیدوارم در مورد عزیزان و هم‌سنگرانم کسی به من کنایۀ نیش‌دار و ناچسپ نگوید و نصیحت بی‌مورد نکند.»

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

بسیاری از کاربران شبکه‌های اجتماعی گفته‌اند کسی که قبلاً به امپراتور معروف بود و نامش لرزه بر اندام‌ها می انداخت، اکنون به دلقکی تبدیل شده و باعث خندان مردم می‌شود.

این نوشتۀ عطامحمد نور مورد انتقاد گسترده قرار گرفته است. شماری از کاربران از این روی‌کرد آقای نور انتقاد کرده و شماری نیز در قالب دیدگاه، کنایه‌هایی به او گفته‌اند.

امین وحیدی، از کاربران فیس‌بوک نوشته است: «خدا بیامرزدش، خدا کند آن یار سفربسته، صدها میلیون دالر پول بادآورده از گمرکات شمال، غصب زمین‌ها و سوءاستفاده از قدرت برای شهرک‌سازی و خودسری در شهرش، هم در کارنامه‌اش نداشته باشد.»

امان ریاضت، دیگر کاربر فیس‌بوک نوشته است: «این نوشته پُر از عقده، نفرت شدید و خصومت است. این عیاری و مردانه‌گی نیست. متأسفم به این چنین مدنیت و مردانه‌گی.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

شماری از کاربران این عقدۀ آقای نور را ناشی از ناکامی سیاسی‌اش خوانده و گفته‌اند از انسانی که مانند یک کالا در بازار سیاست دست‌به‌دست می‌شود، بیش از این توقع نمی‌رود.

یونس آرین نوشته است: «وقتی به خانوادۀ استاد ربانی که او را رهبر خود می‌خوانی و از آدرس او به آرگاه و بارگاه رسیدی، این‌گونه میتازی، پس با چه کسی تعهد داری؟»

آقای آرین گفته است که نور گاهی میل تفنگش را به سوی داکتر عبدالله، گاهی به سوی امرالله صالح و گاهی به سوی رئیس‌جمهور غنی دور می‌دهد.

برخی از کاربران نیز نوشته‌اند نباید دربارۀ کسی که دیگر زنده نیست، چنین صحبت شود و این رسم مردانه‌گی نیست.

محمدسرور احمدزی، یکی دیگر از کاربران فیس‌بوک نوشته است که مسایل شخصی و سیاسی نباید باهم خلط شود و یک سیاست‌مدار نخبه باید این مسایل را از هم تفکیک کند.

سلام‌وطندار را در یوتیوب دنبال کنید

شماری از کاربران به این باور اند که عطامحمد نور این حرف‌ها را برای جلب توقع رهبران فعلی حکومت نوشته است.

نثار آریانفر نوشته است که این متن او را به‌ یاد جنگ بچه‌های خُرد می‌اندازد. فضای مجازی این فرصت را به سیاست‌مداران افغانستان مهیا کرده است که از سخن‌رانی در بلندگوهای مساجد و گردهمایی‌های بزرگ که هزینه‌های سنگینی نیز در پی دارد، نجات پیدا کرده و در گوشه‌یی از خانه سخنان‌شان را با هواداران‌شان در میان بگذارند.

در این اواخر سیاست‌مداران بسیاری مواضع مهمی را از طریق شبکه‌های اجتماعی بیان می‌کنند که مورد تمجید و گاهی تمسخر شهروندان واقع می‌شود.

اما در این میان، جنگ مجازی یکی از جالب‌ترین جنبه‌های استفاده از شبکه‌های اجتماعی‌ست که هرازگاهی کاربران شبکه‌های مجازی در افغانستان گواه آن‌ هستند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: