شماری از فعالان حقوق زن که به نمایندهگی از زنان افغانستان در نشست اسلو شرکت کردهاند، خواهان برگشت دموکراسی و ایجاد روند سیاسی همهشمول در کشور اند.
شاهگل رضایی، فعال حقوق زن و یکی از اعضای گفتوگوکنندۀ نشست اسلو، در توییترش نوشته که برای عبور از وضعیت کنونی کشور و برگشت دوبارۀ افغانستان به دموکراسی، افزون بر صحبتهای فردی طرحی بهعنوان دیدگاه مشترک با نمایندهگان ویژۀ کشورهای جهان و امارت اسلامی در این نشست ارائه شده است.
او تصریح کرده که جهان باید از یک روند سیاسی همهشمول در افغانستان پشتیبانی کند و در راستای تطبیق آن در کنار مردم افغانستان قرار گیرد. به گفتۀ او، هنوز فرصتهایی برای گشودن راه برای دموکراسی و ایجاد حکومت مبتنی بر ارادۀ مردم وجود دارد.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
شاهگل رضایی، در بیانیهاش در نشست اسلو، آموزش دختران، حقوق بشر، آزادیهای مدنی و حق شهروندان در تعیین سرنوشتشان را ارزشهای جهانشمول خوانده است که به گفتۀ او، مردم افغانستان نیز نباید از آن محروم باشند. او تأکید کرده است که جهان برای حمایت از مردم افغانستان باید از ابراز فشار لازم بر امارت اسلامی استفاده کند.
در همین حال، محبوبه سراج، از دیگر نمایندهگان زنان در نشست اسلو، در گفتوگو با رسانهها گفته که هیأت امارت اسلامی به صحبتهای آنان گوش داده؛ اما تاکنون برای عملیشدن خواستههای آنان تعهدی نشده است.
سراج افزوده است که اگر تعهدات امارت اسلامی در گفتار و عمل متفاوت باشد، اعتماد عمومی را از دست میدهد و جایگاهی در میان مردم نخواهند داشت. او بر تأییدی بازداشت زنان معترض از سوی امارت اسلامی تأکید کرده و گفته است که اگر این موضوع انکار شود، مصداق جنایت جنگی شمرده میشود.
آزادی دختران معترض دربند، نخستین خواست هدا خموش، نمایندۀ زنان معترض در نشست اسلو نیز بوده است. بر بنیاد گزارشها او پیش از ایراد بیانیهاش در این نشست، از سرپرست وزارت خارجۀ امارت اسلامی خواسته است که با مقامها در کابل تماس بگیرد و خواهان رهایی فوری سه زن ربودهشده شود.
بازگشایی مکتبهای دخترانه، تأمین حقوق برابر زنان در جامعه، ایجاد شورای باصلاحیت و مستقل برای نظارت از عملکرد و سیاستهای امارت اسلامی و نیز تشکیل نظام مشروع و مبتنی بر ارادۀ مردم از دیگر خواستههای خموش بوده است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
نشست اسلو به میزبانی ناروی، روز یکشنبه با شرکت هیأت امارت اسلامی و شماری از چهرههای سیاسی و فعالان مدنی افغانستان با حضور نمایندهگان ویژۀ آمریکا، بریتانیا، فرانسه، ایتالیا و اتحادیۀ اروپا آغاز شد. گفتوگوها میان هیأت امارت اسلامی و نمایندهگان کشورها امروز نیز ادامه دارد.
این نشست پشت درهای بسته و بدون حضور رسانهها انجام میشود. تأمین حقوق بشر و رسیدهگی به بحران بشری کنونی افغانستان از خواستههای جامعۀ جهانی در این نشست است. اما امارت اسلامی بر موضوعات اقتصادی و آزادسازی داراییهای منجمدشدۀ افغانستان از سوی آمریکا تأکید میکند.
این در حالیست که دعوت هیأت امارت اسلامی به نشست اسلو، اعتراضهایی را در ناروی و برخی دیگر از کشورهای اروپایی بههمراه داشته است. به باور معترضان دعوت امارت اسلامی به چنین نشستها، مشروعیتبخشی به حکومت آنان است، اما مقامهای ناروی تأکید کردهاند که این نشست برای حل بحران افغانستان برگزار شده و به معنای به رسمیتشناختن امارت اسلامی نیست.
برگزاری نشست اسلو با شرکت نمایندهگان زنان در حالی انجام میشود که با رویکارآمدن امارت اسلامی افغانستان، زنان و دختران با محدودیتهای بسیاری روبهرو شده و از حق کار و آموزش محروم ماندهاند. وضع محدودیتها بر زنان، اعتراضات و راهپیماییهای گستردۀ آنان را بهدنبال داشته که با خشونت و سرکوب نیروهای امارت اسلامی روبهرو شده است.
به تازهگی گزارشهایی پخش شده که گویای بازداشت دو تن از زنان معترض از خانههای شان از سوی نیروهای امارت اسلامیست. هرچند مسئولان امارت اسلامی این ادعا را رد میکنند، اما ذبیحالله مجاهد، سخنگوی امارت اسلامی در گفتوگویی با خبرگزاری فرانسه گفته است که امارت اسلامی حق بازداشت مخالفان و ناقضان قانون را دارد.
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، دیبرا لاینز، نمایندۀ ویژۀ دبیرکل سازمان ملل متحد برای افغانستان، روز گذشته در دیداری با سراجالدین حقانی، سرپرست وزارت داخلۀ امارت اسلامی، خواهان پیگیری و آزادی این فعالان مدنی معترض شده است.