گروهی از کارشناسان حقوق بشر سازمان ملل متحد، گفتهاند که رهبران امارت اسلامی تبعیض جنسیتی و خشونت در برابر زنان و دختران را به گونۀ گسترده نهادینه میکنند. آنان وضع مقررات سختگیرانه دربارۀ فعالیت و حضور اجتماعی زنان را «مجازات جمعی زنان و دختران» عنوان کردهاند.
این کارشناسان در گزارشی که از سوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور حقوق بشر پخش شده است، از تلاشهای مداوم و سیستماتیک در چند ماه پسین برای محرومکردن زنان از عرصههای اجتماعی، اقتصادی و سیاسی در افغانستان ابراز نگرانی کردهاند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در این گزارش، وضع محدودیت بر حق کار و آموزش زنان، بیرونشدن زنان و دختران تنها با محرم شرعی و نیز مقررات سخت بر پوشش آنان، نمونههایی از محرومیت و خشونت در برابر زنان خوانده شده است.
کارشناسان ملل متحد تأکید کردهاند که وضع این محدودیتها، بر توانایی زنان برای کار و تأمین مخارج زندهگیشان تأثیر میگذارد و بهویژه زنان و دخترانی را که نانآور خانوادههایشان اند، بیشتر به سمت فقر و تنگدستی میکشاند.
آنان گفتهاند که زنان مدافع حقوق بشر، قضات و سارنوالان زن، زنان فعال جامعۀ مدنی، زنان شامل نیروهای مسلح و دیگر ادارههای دولت پیشین افغانستان کار میکردند و نیز زنان خبرنگاران با تهدید و خشونت روبهرو بوده و شماری از آنان ناگزیر به ترک کشور شدهاند.
در این گزارش ابراز نگرانی شده است که شمار بسیاری از نهادها و ساختارهایی که از زنان قربانی خشونتها محافظت و به آنان خدمات اساسی و حیاتی فراهم میکردند نیز بسته شدهاند.
کارشناسان ملل متحد از جامعۀ جهانی خواستهاند که در زمینۀ کمکهای فوری بشری به شهروندان نیازمند افغانستان و اعادۀ حقوق بشری آنان، بهویژه زنان و دختران و اقلیتها اقدام کنند. آنان همچنان از جامعۀ جهانی خواستهاند که عاملان خشونتهای پیهم در برابر زنان را پاسخگو قرار دهند و بر مقامهای امارت اسلامی نیز فشار بیاورند تا محدودیتهای وضعشده بر حقوق بنیادی زنان و دختران افغانستان را هرچه زودتر بردارند.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
مقامهای امارت اسلامی تاکنون در این باره واکنشی نداشتهاند، اما آنان همواره تأکید کردهاند که هیچ محدودیت برای زنان و دختران وضع نشده است و آنان به حقوق زنان و دختران و فراهمکردن زمینۀ کار و آموزش برای آنان در «چارپوب شریعت» متعهد اند.