امارت اسلامی افغانستان که به‌نام «طالبان» نیز یاد می‌شود، پس از ۲۰ سال از نخستین دور به قدرت‌رسیدن، در ۲۴ اسد سال ۱۴۰۰ که برابر با ۱۵ آگست ۲۰۲۱ می‌شود، مجدداً قدرت را در کشور به‌دست گرفت و فردا (دوشنبه، ۲۴ اسد ۱۴۰۱) نخستین سال‌گرد آن است.

یک سالی که گذشت، به شهروندان کشور از هر سو پُر از چالش بود. اما آگاهان این یک سال را به امارت اسلامی نیز خالی از چالش نمی‌دانند. به باور آنان، امارت اسلامی پس از به قدرت‌رسیدن دوباره نتوانسته است که در میدان سیاست مطابق با عصر کنونی بازی و مشروعیت بین‌المللی کسب کند؛ زیرا تاکنون از سوی هیچ کشوری به رسمیت شناخته نشده است.

وحید فقیری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید امارت اسلامی در طول یک سال گذشته تعهداتی که در برابر جامعۀ جهانی کرده بود را عملی نکرده است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

از سوی دیگر، کمال سادات، دیگر آگاه مسائل سیاسی و معین جوانان در نظام جمهوری، می‌گوید فقدان مشروعیت داخلی از عامل‌هایی دانسته می‌شود که مانع به‌دست‌آوردن مشروعیت بین‌المللی از سوی امارت اسلامی شده است.

به‌رسمیت‌شناخته‌نشدن امارت اسلامی از سوی جامعۀ جهانی سبب شده است که مردم با مشکلات دشوار اقتصادی روبه‌رو شوند. پس از روی‌کار‌آمدن دوبارۀ امارت اسلامی بسیاری از سرمایه‌گذاران خارجی و داخلی نیز سرمایه‌های خود را از افغانستان بیرون کردند، دارایی‌های افغانستان در بانک‌های جهان بسته شد، اعتماد بین‌المللی از بانک‌های افغانستان سلب شد و کمک‌هایی که پیش از این به دولت و مردم افغانستان می‌شد، نیز به پایان رسید.

با این حال، عبادالله ناصری، استاد دانشگاه و از آگاهان مسائل اقتصادی، ارتباط جامعۀ جهانی را برای بازسازی اقتصاد افغانستان مهم می‌خواند و می‌افزاید که افغانستان بدون دست‌گیری بین‌المللی نمی‌تواند نیازهای خود را از منابع داخلی برآورده کند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

در همین حال، امارت اسلامی در اختیارگرفتن کامل جغرافیای کشور و تأمین ۱۰۰ درصدی امنیت را دستاورد بزرگ در یک سال گذشته عنوان می‌کند، اما با آن‌هم هرازگاهی در پایتخت و ولایت‌های کشور بزرگان قومی، مذهبی و تأسیسات حکومتی مورد حمله قرار می‌گیرند.

یوسف امین زازی، آگاه مسائل نظامی، با آن‌که از تأمین امنیت از سوی امارت اسلامی اطمینان می‌دهد؛ اما از وجود گروه‌های هراس‌افگن و فعالیت‌های هراس‌افگنانه نگران است.

تلاش کردیم در این زمینه دیدگاه سخنگویان امارت اسلامی را نیز داشته باشیم؛ اما به تماس‌های پی‌هم ما پاسخ داده نشد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: