کندز در شمالشرق کشور از ولایتهای مناسب برای کشت خربوزه بهشمار میرود. کشاورزان در زمینهای آبی و للمی ولسوالیهای خانآباد، علیآباد، چهاردره، امامصاحب و روستای عسقلان شهر کندز، خربوزه کشت میکنند.
شماری از کشاورزان در کندز میگویند که حاصلات خربوزه امسال در این ولایت نسبتاً خوب است، اما بهدلیل نباریدن باران به موقع، متضررشدن محصولاتشان با امراض، نبود بازار و مارکت مناسب برای فروشات و بهای بلند تیل و کرایۀ موتر، با مشکلات بسیاری روبهرو شدهاند.
غلام محمد، یک تن از کشاورزان در کندز، به سلاموطندار میگوید که در صورت ادامۀ این وضعیت، حاصلاتشان در پالیزها خراب میشود و زیانهای بسیاری را متقبل خواهند شد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
محمدالله، یکی دیگر از کشاورزان در کندز، نیز شاکیست که بهدلیل بلندبودن کرایۀ وسایط و بهای بلند تیل نمیتوانند حاصلات خربوزه را به ولایتهای همجوار و مرکز صادر کند.
کشاورزان تأکید میکنند که خربوزههای این ولایت از کیفیت بیمانندی برخوردار است و امارت اسلامی باید در زمینۀ صادرات، آنان را کمک و همکاری کند.
در همین حال، گل اعلی، یک تن از بازرگانان در کندز، با ابراز نگرانی از بلندبودن بهای تیل میگوید که این وضعیت آنان را با مشکلات روبهرو کرده است.
به گفتۀ او، برای انتقال یک موتر خربوزه تا پاکستان در سالهای گذشته ۱۷۰ هزار افغانی کرایه پرداخت میکردند، اما امسال کرایه به بیش از ۴۰۰ هزار افغانی تمام میشود.
بازرگانان میگویند که یک سیر خربوزه در کندز هماکنون ۱۲۰ افغانی به فروش میرسد و در صورتی که به ولایتهای دیگر و بیرون از کشور صادر نشود، زحمات و مصارف کشاورزان به هدر خواهد رفت.
با این حال، عبدالغفار صدیقی، سرپرست ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندز، میگوید امسال کشاورزان در ۳۶۰۲ هکتار زمین آبی و۱۳۶۰ هکتار زمین للمی خربوزه کشت کردهاند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
به گفتۀ او، در این اواخر بهدلیل گسترش امراض در پالیزها، ۲۰ درصد حاصلات کشاورزان متضرر شده است. سرپرست ریاست زراعت میافزاید که بهخاطر جلوگیری از امراض، به کشاورزان داروهای لازم فراهم شده است.
همهساله خربوزۀ کندز به ولایتهای همجوار، کابل و پاکستان صادر میشد؛ اما امسال تاکنون صادراتی انجام نشده است. مشهورترین انواع خربوزه در کندز عسقلانی، زرمتی، قندک و استامبولی است.