ولایت خوست در جنوب‌شرق افغانستان موقعیت دارد و با داشتن آب‌وهوای گرم و نیمه‌خشک، دارای منابع آبی محدودی است که بیش‌تر از رودخانه‌ها و چشمه‌های طبیعی تأمین می‌شود.

زمین‌های کشاورزی در خوست، بیش‌تر برای کشت محصولات کشاورزی مانند گندم، جو و سبزی‌ها استفاده می‌شوند؛ اما رحمت‌ولی، نخستین جوان کشاورز است که در ولسوالی تنی برای نخستین بار بته‎های چای سبز را از هند وارد و در این ولسوالی کشت کرده است.

چای سبز از سال‌های متمادی به یکی از نوشیدنی‌های محبوب در میان شهروندان افغانستان تبدیل شده؛ اما این نخستین باری است که جوانی به منظور رشد اقتصاد کشور، اقدام به کشت آن کرده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

رحمت‌ولی، در باره‌ی ایده‌اش برای کشت چای سبز می‌گوید: «با یک دوستم قصه می‌کردم؛ در لابلای گپ‌های ما به دوستم گفتم که یک ورایتی جدید به من وارد کند، او از هند به من چای سبز را وارد کرد. وقتی کشت کردم، بسیار خوب نتیجه داد. من می‌خواستم که به وطن ما خدمت کنم؛ در کنار این که چای سبز را کشت کرده‌ام، پلان‌های دیگری هم در نظر دارم.»

رحمت‌ولی، از کشت چای سبز و نتیجه‌ی مثبت آن در خوست ابراز خرسندی می‌کند و از کشاورزان می‌خواهد که برای خودکفایی در بخش کشاورزی نیاز است تا نوآوری به خرج دهند و محصولات جدید را وارد کنند.

او، می‌افزاید: «پلان‌های دیگر هم دارم که محصولات جدید به افغانستان بیاورم و نتیجه‌ی مثبت گرفته‌ام، تمام کشاورزان را تشویق کرده‌ام به واردات محصولات جدید به کشور، تمام مردم به کشاورزی رو آورده اند. اگر خود ما به کشور ما کار نکنیم، پیش‌رفت و ترقی کشور مشکل است. از زمان کودکی در همین کار کشاورزی مصروف استم.»

این کشاورز، تأکید می‌کند که کشت محصولات جدید از کشت کوکنار پیش‌گیری می‌کند و می‌تواند فرصت‌های کاری را به جوانان فراهم کند. «این که محصولات جدید به کشور وارد کنیم، از کشت کوکنار و هم‌چنان از کارهای غیرقانونی دیگر جلوگیری می‌شود؛ چون مردم از بی‌کاری دست به دزدی و کارهای غیرقانونی می‌زنند. از مسئولان دولتی خواست ما این است که در زمین‌های دولتی هم ورایتی‌های جدید را کشت کنند تا مردم بی‌کار هم مصروف شوند.»

رحمت‌ولی که تا کنون هیچ پشتیبانی‌ای از او صورت نگرفته است، از مسئولان و نهادهای امدادرسان می‌خواهد که در فراهم‌کردن تجهیزات مورد نیاز با او هم‌کاری کنند. «از طرف مسئولان و نهادهای امدادرسان با ما هیچ نوع هم‌کاری صورت نگرفته؛ گاهی رییس و مسئولان می‌آیند از محصولات ما دیدن می‌کنند؛ اما کمک نکرده اند. ماشین چای بسیار زیاد مهم است؛ اگر او نباشد، به چای مشکلات را پیدا می‌کند. خواست من این است که ماشین خریداری شود تا بهتر بتوانیم از محصول ما نتیجه‌ی خوب بگیریم.»

با این حال، کارشناسان کشاورزی، بررسی نوعیت خاک، منابع آبی، نوعیت محصول، داشتن تجهیزات لازم، مدیریت آفات و امراض و نیروی کار را پیش از کشت محصول مهم می‌دانند و می‌گویند که مشورت با کارشناسان برای نتیجه‌ی بهتر از کشت محصول، می‌تواند مؤثر باشد.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

مصطفا، کارشناس کشاورزی، با استقبال از کشت چای در خوست می‌گوید: «وقتی می‌خواهید یک محصول جدید را کشت کنید، با مأموران ترویج، با دهقان‌های باتجربه و مسئولان مشورت داشته باشید. چای سبز به آب زیاد و هوای گرم نیاز دارد و خوست هم ولایتی است که اقلیم آن گرم است و طبعاً در این ولایت چای سبز تطابق داشته با محیط. بنابراین، بسیار یک کار نیک است و تجربه‌ی به دیگر دهقان‌ها است که کشت کنند و عاید خوبی به دست بیاورند.»

با این همه، شیرمحمد ذبیح، رییس زراعت، آبیاری و مالداری خوست، می‌گوید که آن‌ها از کشاورزان پشتیبانی و زمینه‌ی رشد بیش‌تر را به آن‌ها فراهم می‌کنند. «ما از آن‌ها حمایت می‌کنیم که اگر تخم، سردخانه، وسایل یا کود نیاز داشته باشند، ما هم‌کاری و حتا کوشش می‌کنیم که از طریق صندوق هم‌کاری زراعت و مالداری به ایشان کمک می‌کنیم.»

با این که بیش‌تر جمعیت افغانستان سرگرم کار در بخش کشاورزی اند؛ اما نبود وسایل پیش‌رفته برای کشاورزی و پشتیبانی از سوی حکومت و نهادهای مسئول، کشاورزان را با چالش روبه‌‎رو کرده است.

کلیدواژه‌ها: // // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: