مسئولان در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری کندهار، می‌گویند که در سال روان، از ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار تاکستان در این ولایت، ۲۷۳ هزار تُن انگور برداشت می‌شود.

شمس‌الرحمان موسا، آمر زراعت ریاست زراعت کندهار، می‌گوید: «در ۲۰ هزار و ۵۰۰ هکتار زمین ولایت کندهار باغ انگور است که امسال از آن ۲۷۳ هزار تُن انگور برداشت خواهد شد. دلیل افزایش حاصلات انگور این است که آن‌ها را زیاد آفت نزد و از آن‌ها خوب مراقبت شده است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

ولسوالی‌های ژری، پنجوایی، دند و دامان کندهار، از جمله مناطقی اند که تاکستان‌های زیادی دارد و بیش‌تر باشندگان آن، سرگرم باغ‌داری اند.

باغ‌داران در این ولسوالی‌ها، می‌گویند که امسال حاصلات انگور خوب است؛ اما آن‌ها، غیر از صادرات به پاکستان و هند، بازار دیگری برای فروش محصولات شان ندارند و به همین دلیل ناچار اند محصولات خود را با بهای پایین صادر کنند.

عبدالرحمان، باغ‌دار در ولسوالی پنجوایی که در چهار جریب زمین ۶۰۰ تاک انگور دارد، می‌گوید که حاصلات این میوه امسال خوب بوده؛ زیرا باران‌های موسمی نباریده است. او، می‌افزاید: «انگور رشد خوبی داشته؛ امسال سال خوبی است. اگر دولت کمک کند، ما می‌توانیم انگور را به هر جا ارسال کنیم. باید برای آن بازاریابی شود. آن‌ها را به هند و دبی می‌فرستیم؛ اما، ما خود نمی‌توانیم آن‌ها را صادر کنیم، حکومت باید صادر کند.»

باغ‌داران در کندهار، می‌گویند که امسال در مقایسه با سال‌های گذشته، حاصلات انگور افزایش یافته و کیفیت آن نیز بهتر شده است. آن‌ها، می‌افزایند که حکومت نباید تنها به بازارهای پاکستان و هند اکتفا کند؛ بل افغانستان این ظرفیت را دارد که به بازارهای اروپا و امریکا نیز انگور صادر کند.

خان‌جان که در ولسوالی ژری تاکستان دارد، می‌گوید: «انگور خیلی رشد خوبی داشته است. خواست ما این است که انگور به کشورهای دیگر صادر شود؛ اما اکنون تنها به پاکستان و هند صادرات داریم. ما می‌خواهیم به کشورهای دیگر نیز صادر شود، این خواسته‌ی ما از حکومت است.»

افزون بر نبود بازار مناسب برای فروش محصولات در کندهار، نبود سردخانه یکی دیگر از چالش‌های جدی برای باغ‌داران و بازرگانان میوه در این ولایت است، آن‌ها، از حکومت می‌خواهند که برای نگه‌داری میوه‌های تازه سردخانه ایجاد یا دهلیزهای هوایی را فعال کند تا بازرگانان بتوانند محصولات خود را به بهای مناسب به کشورهای دیگر صادر کنند.

غلام‌نبی، بازرگان میوه‌ی تازه در کندهار، می‌گوید: «فصل انگور، فصل خوبی است؛ اما انگور امسال در باغ‌ها نیز قیمت و بهای آن در پاکستان پایین است. باید برای نگه‌داری آن سردخانه ایجاد و در فرصت مناسب به کشورهای دیگر صادر شود.»

مسئولان اتحادیه‌ی میوه‌های تازه در کندهار، می‌گویند که اگر دهلیز هوایی وجود داشته باشد، انگور کندهار در کشورهای دیگر به بهای خوب فروخته خواهد شد. به گفته‌ی آن‌ها، اکنون صادرات از طریق هوایی ممکن نیست و  تلاش دارند که حاصلات انگور را از راه‌های زمینی صادر کنند.

نانی، رییس این اتحادیه، می‌گوید: «همان طور که سال گذشته انار را به روسیه صادر کردیم، امسال نیز در تلاش هستیم تا انگور را به هر کشوری که از طریق زمینی ممکن است، صادر کنیم؛ اما اکنون بازار ما تنها پاکستان است.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

با این حال، مسئولان در اتاق‌های تجارت کندهار، می‌گویند که اکنون، هیچ مانعی برای صادرات محصولات وجود ندارد و انگور با موترهای مجهز با یخچال، صادر می‌شود.

عبدالباقی بینا، معاون اتاق‌های تجارت کندهار، می‌گوید: «دهلیزهای هوایی که در گذشته بود، با کمک سایر کشورها یا نهادها ساخته شده بود؛ اما اکنون دولت امکانات کافی در اختیار ندارد؛ بنابراین، صادرات هوایی امکان‌پذیر نیست. امسال از طریق زمینی هم مشکلی وجود ندارد و امیدوارم صادرات خوبی داشته باشیم.

گفتنی است که در سال ۱۴۰۱، ۱۵ هزار و ۲۸۰  تُن انگور از کندهار به بیرون صادر شد که ارزش مجموعی آن هشت میلیون و ۹۹ هزار و ۴۶۰ دالر بود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: