مسئولان بانک ملی خون افغانستان، دوشنبه، ۲۸ حمل، در برنامه‌ای که به مناسبت گرامی‌داشت از روز جهانی مبارزه با بیماری هیموفیلیا از سوی وزارت‌ صحت عامه‌ در شهر کابل برگزار شده بود، می‌گویند که تا کنون بررسی دقیقی از رقم مبتلایان به این بیماری در سراسر افغانستان انجام نشده است؛ اما بیش‌تر از ۳۰۰۰ تن در کشور به آن مبتلا اند.

محمدناصر صادق، رییس بانک ملی خون افغانستان، در این برنامه می‌گوید‌ که هم‌اکنون ۸۵۷ بیمار مبتلا به هیموفیلیا در کابل، در این بانک ثبت است. او می‌‌افزاید: «هم‌اکنون نزد ما ۸۵۷ بیمار مبتلا به هیموفیلیا در کابل ثبت است که از این میان، ۵۹ تن آنان زنان اند و متباقی مردان اند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

هیموفیلیا، بیماری ارثی است که به دلیل کم‌بود برخی از فکتورهای خون، از مادر به کودکان انتقال می‌یابد و در صورتی که به موقع درمان نشود، می‌تواند عضوی از بدن بیمار را فلج کند یا هم منجر به مرگ آن شود.

مسئولان در وزارت صحت عامه، می‌گویند که برای تشخیص و درمان بیماری هیموفیلیا، با کم‌بود امکانات و متخصصان روبه‌رو اند. در کنار این، مسئولان، ناآگاهی شهروندان در باره‌ی هیموفیلیا را هم از چالش‌های دیگری برای درمان افراد مبتلا به آن عنوان می‌کنند.

احمدسیر پاسون، رییس طب معالجه‌ای وزارت صحت عامه، می‌گوید: «جایی که آگاهی نباشد، تشخیص با مشکل روبه‌رو می‌شود و وقتی که تشخیص کند شد، بیماری زیاد می‌شود. ما در روز جهانی مبارزه با بیماری هیموفیلیا از مؤسسه‌های خیریه می‌خواهیم در قسمت بودجه و امکانات در این بخش هم‌کاری کنند.»

این در حالی است که اکنون تنها یک مرکز تشخیص و درمان بیماری هیموفیلیا در افغانستان وجود دارد؛ چیزی که دست‌رسی بیماران را به خدمات درمانی محدود کرده ‌است. فرهاد ۲۶ ساله، یکی از بیماران مبتلا به هیموفیلیا که از مزارشریف به منظور درمان به تنها مرکز درمان این بیماری در کابل آمده است، می‌گوید که در کنار خودش، نزدیک به ۲۷ عضو خانواده‌‌اش به این بیماری مبتلا اند. او از محدودیت‌ها در دست‌رسی‌یافتن به پلازما و زرقیات مورد نیاز برای درمان هیموفیلیا شکایت دارد.

او می‌افزاید: «حکومت ما هم فعلاً آن قدر دوا ندارد؛ ما همه روزه به رنج زندگی می‌کنیم، این بیماری قسمی است که باید هر روز ما فکتور بگیریم. اگر فکتور نگیریم، زندگی با مشکل روبه‌رو می‌شویم. این فکتور را هم از دیگر کشورها که ما می‌خریم، ۱۰۰۰ تا ۲۰۰۰ افغانی خیلی قیمت است.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

مسئولان در وزارت صحت عامه، می‌‌گویند که فکتور هشتم و نهم هیموفیلیا در افغانستان، بیش‌تر با کم‌بود امکانات درمانی روبه‌رو است. حسنای یازده ساله که این بیماری را دارد، می‌گوید: «از خردی به این مریضی مبتلا هستم. باید هر یک ماه یک بار فکتور بگیرم، وقتی یک جای ما زخم می‌شود، زخم کلان می‌شود و خونش ایستاد نمی‌شود.»

وزارت صحت عامه با اطمینان‌دادن از تلاش‌ها برای ایجاد سهولت‌های بیش‌تر برای درمان مبتلایان به بیماری هیموفیلیا، می‌گویند که پلان دارند مرکزهای درمان این بیماری را در سطح همه حوزه‌های کشور ایجاد کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: