هیأت طالبان به دنبال سفرهای منطقه‌یی‌اش به ایران و روسیه، این بار به ترکمنستان رفته است.

محمدنعیم، سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر شب گذشته (جمعه، هفدهم دلو/بهمن) در توییتر نوشت که هیأتی از این گروه به سرپرستی ملا عبدالغنی برادر، معاون و رئیس دفتر سیاسی این گروه به دعوت رسمی ترکمنستان به آن کشور سفر کرده و هدف از این سفر گفت‌وگو دربارۀ روابط تجارتی و تحولات سیاسی‌ست.

سخنگوی دفتر سیاسی طالبان در قطر امروز در توییتر نوشته که رئیس دفتر سیاسی این گروه و هیأت هم‌راهش پیش از چاشت امروز با معاون نخست‌وزیر ترکمنستان، رشید مرادوف، وزیر خارجه و دیگر مسئولان این کشور دیدار و گفت‌وگو کرده است.

به گفتۀ آقای نعیم، در این دیدار «پیرامون موضوع‌های دو جانبه، روابط بهتر میان دو کشور، امنیت مرزها، پشتی‌بانی از پروژه‌های ترکمنستان در افغانستان، آزادی زندانیان و امور تعلیمی و صحی» گفت‌وگو و تبادل نظر شده است.

او نوشته است: «به‌ویژه پروژه‌های بزرگ پایپ‎‌لاین و راه آهن مورد بحث و تبادل نظر قرار گرفت. امارت اسلامی هم‌کاری و اطمینان کامل خویش در راستای تطبیق بهتر این پروژه‌ها را ابراز کرد. هم‌چنان در رابطه به وضعیت فعلی افغانستان، صلح و ثبات تبادل نظر صورت گرفت.»

سفرهای منطقه‌یی طالبان در حالی صورت می‌گیرد که این گروه نزدیک به سه هفته بر سر میز گفت‌وگوها در دوحه حاضر نشده است.

آگاهان سیاسی به این باورند که طالبان با این سفرها می‌خواهند مشروعیت منطقه‌یی پیدا کنند. به گفتۀ این آگاهان، سفرهای منطقه‌یی طالبان نه‌تنها کمکی به روند صلح نمی‌کند؛ بل‌‌که این روند را پیچیده و مغلق می‌سازد. آگاهان سیاسی اما می‌افزایند، این احتمال که با این سفرها دیدگاه کشورهای منطقه نسبت به گروه طالبان تغییر کند، وجود دارد.

عبدالستار سعادت، آگاه سیاسی می‌گوید که طالبان به‌خاطر مشروعیت منطقه‌یی‌شان تلاش دارند و نقش فعال‌تری نسبت به حکومت افغانستان بازی می‌کنند. به باور آقای سعادت، طالبان با این سفرها می‌خواهند ثابت کنند که دیگر یک گروه یاغی نیستند و مانند یک گروه بدیل دولت عمل می‌کنند.

آقای سعادت می‌افزاید، در گذشته شماری از کشورها از وجود طالبان در منطقه نگران بودند و آنان می‌خواهند این نگرانی را رفع کنند.

او می‌گوید: «طالبان حالا به میز مذاکره نمی‌آیند، آن‌ها به یک شکلی به مشروعیت منطقه‌یی خود کار می‌کنند و قسمی نشان می‌دهند که منحیث یک دولت عمل می‌کنند. از آن لحاظ این سفرها بیش‌تر برای صلح نیست و همین‌گونه با این کمپاین و با نشان‌دادن این نمایش‌ها به پایان‌بخشیدن عدم مشروعیت بخشی‌شان کار می‌کنند.»

یونس فکور، دیگر آگاه سیاسی می‌گوید، طالبان نگران‌اند که حکومت جدید آمریکا پس از ارزیابی موافقت‌نامۀ صلح، تجدید نظر کند؛ از این‌رو می‌خواهند توجه کشورهای منطقه را به خودشان جلب کنند.

آقای فکور می‌گوید: «طالبان می‌ترسند که حکومت آمریکا با آمدن جو بایدن شاید بر سر قرارداد صلح تجدید نظر کنند، می‌خواهند دوباره در میدان ایران، روسیه و کشورهای آسیای میانه بازی کنند. طالبان می‌خواهند با این تماس‌ها این کشورها را متیقن بسازند که با افغانستان هم‌کاری نکنند.»

این در حالی‌ست که شام روز گذشته محمداشرف غنی، رئیس‌جمهور و لوید آستین، وزیر دفاع آمریکا در مورد روابط میان دو کشور و پیش‌رفت‌های اخیر در روند صلح افغانستان تلفنی گفت‌وگو کردند. وزیر دفاع آمریکا در این گفت‌وگوی تلفنی به آقای غنی گفته است حکومت جدید کشورش از صلح پایدار که به سود افغان‌ها باشد و آتش‌بس دایمی که در نتیجۀ آن به‌دست آید، پشتی‌بانی می‌کند.

عکس از جریان گفت‌وگوی تلفنی رئیس‌جمهور غنی و وزیر دفاع آمریکا

وزارت دفاع آمریکا هم با نشر خبرنامه‌یی گفته که لوید آستین با رئیس‌جمهور غنی تلفنی گفت‌وگو کرده است. لوید آستین در توییتر نوشته که گفت‌وگوی خوبی با رئیس‌جمهور غنی داشته است. او گفته که دو طرف در مورد تعهدات متقابل، مشارکت قوی میان آمریکا و افغانستان و نیز اهمیت پیش‌رفت در روند صلح گفت‌وگو کرده است.

از سوی دیگر، آنتونی بلینکن، وزیر خارجۀ آمریکا در نخستین دیدار رسمی‌اش با زلمی خلیل‌زاد، نمایندۀ ویژۀ وزارت خارجۀ این کشور برای صلح افغانستان، در مورد دست‌یابی به یک توافق سیاسی عادلانه و پایدار در افغانستان و هم‌چنان برقراری آتش‌بس دایمی و همه‌جانبه گفت‌وگو کرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: