رسانه‌‌های اوزبیکستانی، گزارش داده که قاسم جومارت توقایف، رییس‌جمهور قزاقستان و شوکت میرضیایف، رییس‌جمهور اوزبیکستان، روز گذشته در دیدارشان روی ایجاد شرکت و سرمایه‌گذاری مشترک برای توسعه‌ی خط‌ آهن افغان_ ترانس توافق کرده‌ اند.

در این دیدار، دو طرف عملی‌شدن این پروژه را فرصتی خوب برای افزایش حمل‌و‌نقل کالاهای بازرگانی به سمت آسیای جنوبی گفته اند.

شماری از آگاهان مسائل اقتصادی با استقبال از تصمیم جدید قزاقستان و اوزبیکستان برای توسعه‌ی خط‌ آهن افغان-ترانس، می‌گویند که هنوز هم مشکلات جدی سد راه عملی‌شدن این پروژه در خاک افغانستان وجود دارد که نیاز به هم‌کاری‌های جهانی، اراده‌ی قوی و فراهم‌سازی زمینه از سوی امارت اسلامی دارد.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

قیس محمدی، آگاه مسائل اقتصادی، می‌گوید که از نظر فنی، مالی و امکان‌های عملی‌شدن، این پروژه هنوز هم با مشکلات جدی روبه‌رو است. او می‌افزاید: «اهمیت این پروژه نه تنها برای افغانستان، بل برای کشورهای منطقه نیز مهم است؛ افغانستان در شرایط کنونی منابع کافی مالی ندارد؛ نیاز به هم‌کاری‌های مشترک دارد؛ با وجودی که نیاز جدی به حمایت‌های فنی و مالی این کشورها وجود دارد، این نیاز به اراده‌ی دولت است که برای عملی‌شدن این پروژه‌ها گام مثبت بردارد.»

سیر قریشی، دیگر آگاه مسائل اقتصادی، نیز می‌گوید: «ایجاد شرکت مشترک از سوی این دو کشور گام مثبت است؛ راه‌اندازی این پروژه از آغاز تا اکنون مشکلات و چالش‌های داشته که هزینه‌ی پروژه بوده است؛ امارت اسلامی با کم‌بود نیروی فنی، مدیریتی و مواد ساختمانی روبه‌رو است.»

آگاهان، عملی‌شدن پروژه‌ی افغان_ترانس را در کاهش هزینه‌های دادوستد و گسترش روابط بازرگانی افغانستان به منطقه سودمند می‌خوانند.

در سوی دیگر، عبدالسمیع درانی، سخن‌گوی اداره‌ی خط‌ آهن افغانستان، با این که تصمیم جدید اوزبیکستان و قزاقستان برای توسعه‌ی خط‌ آهن افغان_ ترانس را مرتبط به خود این کشورها می‌داند؛ اما می‌گوید که از جانب افغانستان آمادگی کامل برای عملی‌شدن این پروژه وجود دارد.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

او می‌افزاید: «برای عملی‌کردن این پروژه آمادگی کامل وجود دارد؛ اداره‌ی خط آهن افغانستان در تلاش است که سرمایه‌گذاری‌ها در این بخش را تدارک کند تا در این پروژه‌ی منطقه‌‌ای سرمایه‌گذاری شود.»

برای نخستین بار اوزبیکستان، تطبیق پروژه‌ی خط‌ آهن افغان_ترانس  را در ۲۰۱۸ پیشنهاد کرد و قرار بود با هزینه‌ی نزدیک به پنج میلیارد دالر، تا پنج سال آینده‌ آن را به پایان برساند.

این پروژه میان افغانستان، پاکستان و اوزبیکستان است که بر اساس آن، خط ریل از مزار شریف تا مرز پاکستان امتداد یافته است و آسیای مرکزی را از راه افغانستان به آسیایی جنوبی وصل می‌کند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: