روز سه‌شنبه، ۲۲ حوت، یک هیئت ۳۰نفره‌ی اوزبیکستانی متشکل از اعضای کابینه و نمایندگان سکتور خصوصی این کشور به کابل آمد. این هیئت که ریاست آن را بختیار سعیدوف، وزیر امور خارجه‌ی اوزبیکستان، برعهده دارد، با مقام‌های امارت اسلامی از جمله محمدحسن آخوند، رییس‌الوزرای امارت اسلامی، عبدالغنی برادر و عبدالسلام حنفی، معاونان ریاست‌الوزرا و امیرخان متقی، سرپرست وزارت امور خارجه‌ی امارت اسلامی، دیدارهایی داشته ‌است.

امارت اسلامی، می‌گوید که وزیر امور خارجه‌ی اوزبیکستان به مقام‌های ارشد امارت اسلامی وعده سپرده که کشورش آماده‌‌ی پذیرش سفیر امارت اسلامی در تاشکند، پایتخت اوزبیکستان و هم‌چنان آماده‌ی هم‌کاری با افغانستان در بخش‌ فنی کانال قوش‌تپه و اتصال منطقه‌ای و عملی‌سازی پروژه‌های مشترک مثل پروژه افغان-ترانس است. وزیر خارجه‌ی اوزبیکستان، هم‌چنان گفته که کشورش آماده است در بخش استخراج و تولید برق از زغال‌سنگ در افغانستان سرمایه‌گذاری کند.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، در باره‌ی سفر این هیئت اوزبیکستانی به کابل به سلام‌وطندار می‌گوید: «اوزبیکستان اظهارنظر کرد که می‌خواهد عنقریب سفیر افغانستان را در کشور خود به گونه‌ای بپذیرد و هم‌چنان امارت اسلامی از هم‌کاری آنان ستایش کرد و هم‌چنان در بخش‌ پروژه‌هایی مثل افغان-ترانس هم‌کاری‌های خود را نشان داد و خواستار هم‌کاری‌های بیش‌تر اوزبیکستان با افغانستان شد.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

با این حال، شماری از آگاهان، این رویکرد اقتصادمحور اوزبیکستان در برابر افغانستان را می‌ستایند.

محمدزلمی افغانیار پوپل، رهبر «جریان همبستگی ملت واحد افغانستان» در این باره می‌گوید: «این که هیئتی از اوزبیکستان به افغانستان آمده است و در راستای تولید برق موضوعاتی را مطرح بحث ساخته‌ است، این یک گام مثبت است.»

از سویی‌ هم، این آگاهان به این باور اند که نگاه اوزبیکستان نسبت به افغانستان، نگاه اقتصادی است و بر مبنای آن این کشور به دنبال کسب منفعت‌های اقتصادی از افغانستان از طریق سرمایه‌گذاری و ترانزیت از مسیر افغانستان است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

آگاهان، چنین رویکرد اقتصادمحور را در شرایطی که افغانستان با چالش‌های اقتصادی دست به گریبان است، سودمند می‌خوانند و تأکید دارند که این رویکردها در سطح منطقه که برآیند آن گسترش روابط اقتصادی و سیاسی باشد، می‌تواند راه‌ را برای بیرون‌رفت افغانستان از انزوا در سطح بین‌المللی نیز هموار کند.

محمود اضطرابی، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره چنین دیدگاهی دارد: «در اوایل به‌قدرت‌رسیدن امارت اسلامی، کشورها در تعامل با افغانستان محتاطانه حرکت می‌کردند و رفته‌رفته می‌بینیم به تعداد کشورهایی که مستقیم یا غیرمستقیم با امارت اسلامی روابط رسمی برقرار کنند، افزوده می‌شود.»

گفتنی است که در حاشیه‌ی سفر هیئت اوزبیکستانی به کابل، اعضای این هیئت با نمایندگان حکومتی و سکتور خصوصی افغانستان، نیز نشست‌های هم‌آهنگی را برگزار کردند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: