حامد کرزی، رییس‌جمهور پیشین افغانستان، پس از سفرهای منطقه‌ای و بین‌المللی‌اش و دیدار با رهبران جریان‌های سیاسی و قومی برای بیرون‌رفت از بحران سیاسی در کشور، در گفت‌وگویی با روزنامه‌ی واشنگتن‌پست، گفته که برای عبور از بحران کنونی افغانستان، به گفتمان ملی نیاز است.

او در این گفت‌وگو، افزوده است: «پاسخ امارت اسلامی برای آغاز گفت‌وگوهای میان‌افغانان بلی است؛ اما ما در این باره به نتایج مشخصی دست نیافته‌‌ایم. من زمانی امارت اسلامی را برادر خطاب کردم که دیدم در جنگی که علیه هراس‌افگنی صورت می‌گرفت، برعکس مردم افغانستان کشته می‌شدند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

در همین حال، سهیل شاهین، رییس دفتر سیاسی امارت اسلامی در قطر، می‌گوید که حکومت سرپرست، کمیسیون تماس با شخصیت‌های افغان را برای گفت‌وگوهای میان‌افغانان ایجاد کرده است.

او می‌افزاید: «افغان‌های مقیم بیرون از کشور، با کمیسیون در تماس استند و نظریات، درخواست‌ها و پرسش‌های خود را با آن شریک می‌کنند. دیگر افغان‌های مقیم خارج از کشور، می‌توانند با این کمیسیون تماس بگیرند.»

در همین راستا، محمداکرم عارفی، استاد دانش‌گاه، می‌گوید گفتمان ملی‌ای که با مشارکت همه شهروندان در داخل کشور شکل بگیرد و همه حقوق شهروندی مردم در آن تأمین شود، می‌تواند افغانستان را از بحران کنونی نجات دهد.

او، به سلام‌وطندار می‌افزاید: «منظور از گفتمان ملی، این است که یک موضوع را در سطح ملی به بحث بگیریم و همه دیدگاه‌های مردم را در نظر گرفته، به یک راه‌حل برسیم و در مشارکت ملی، باید همه جریان‌ها و شهروندان کشور خود را در ساختار سیاسی کشور ببینند.»

در سوی دیگر، اما زاهد امرخیل، آگاه مسائل سیاسی، می‌گوید گفتمان ملی‌ای که از سوی حامد کرزی مطرح شده است، اگر به معنای توزیع قدرت میان اقوام و چهره‌های سیاسی باشد، نتیجه‌بخش نخواهد بود.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

او می‌افزاید: «اگر بحث ما این باشد که گفتمان ملی را بر مبنای توزیع قدرت میان اقوام و احزاب سیاسی در نظر بگیریم، این را نه امارت اسلامی و نه هم مردم افغانستان می‌خواهد. گفتمان ملی، باید بر تشکیل حکومت همه‌شمول و تخصص‌محور منتهی شود.»

این در حالی است که افغانستان پس از بازگشت امارت اسلامی به قدرت، در سردرگمی سیاسی به سر می‌برد و به دلیل شکل‌نگرفتن حکومت همه‌شمول و محدودیت‌های حقوق شهروندی، هنوز هیچ کشوری حکومت کنونی را به رسمیت نشناخته است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: