هرچند نزدیک به دو سال از عمر حکومت امارت اسلامی می‌گذرد؛ اما با وجود تلاش‌های به ظاهر پررنگ جامعه‌ی جهانی، وضعیت سیاسی، اقتصادی و حقوق‌بشری در افغانستان، هم‌چنان بحرانی است.

شماری از آگاهان روابط بین‌الملل، می‌گویند که سازمان ملل متحد در باره‌ی حل بحران کنونی افغانستان بر اساس منافع و سیاست‌های کشورهای قدرت‌مند عمل می‌کند و به همین دلیل تا کنون گرهی از مشکلات افغانستان باز نشده است.

محمود اضطرابی، آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که سازمان ملل متحد در بسیاری از موارد به جای ایفای نقش‌سازنده برای حل مشکلات افغانستان، بیش‌تر بر اساس منافع امریکا عمل کرده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

او می‌گوید: «از آن جایی که نقش سازمان ملل متحد ضمانت اجرایی ندارد و بیش‌تر جنبه‌ی توصیه و تشویق را دارد. به این دلیل این نقش خیلی برازنده نبوده، نقش سازمان ملل متحد تحت شعاع و تأثیر سیاست خارجی ایالات متحده قرار گرفته و صلح و ثبات در افغانستان را بر اساس منفعت کشور‌ها پیش می‌برد.»

به گفته‌ی آقای اضطرابی، نقش سازمان ملل متحد برای حل بحران‌ها زمانی می‌تواند مؤثر باشد که این سازمان استقلالیت خود را حفظ کند.

در همین حال، سیدضیا حسینی، دیگر آگاه روابط بین‌الملل، می‌گوید که دلیل اصلی سازنده‌نبودن نقش سازمان ملل متحد در افغانستان، تأثیرپذیری تصمیم‌هایش از سیاست کشورهای قدرت‌مند بوده است.

او می‌افزاید: «بر اساس منافع کشور‌های تعیین‌کننده در امور سازمان ملل متحد مثل امریکا و سایر کشورها بیاید اقدام کند. بیش‌تر از این که معضل افغانستان را حل کنند، بر مشکل آن می‌افزایند. البته تا کنون نشست‌هایی را که برگزار کرده اند، تلاش‌هایی بوده برای رسیدن به تصمیم نهایی که نیاز به زمان دارد.»

با این حال، کارشناسان حقوقی به این باور اند که دلیل اصلی بی‌توجهی سازمان ملل متحد به افغانستان، به‌رسمیت‌شناخته‌نشدن حکومت امارت اسلامی است. به باور آنان، سیاست‌های داخلی و خارجی حکومت امارت اسلامی باید مدون و این حکومت به جامعه‌ی جهانی پاسخ‌گو باشد.

آنان، می‌گویند که نخستین مرحله برای بیرون‌رفت از وضعیت مبهم سیاسی، اقتصادی و حقوق‌بشری، راه‌اندازی گفتمان ملی و رسیدن رهبران کشور به یک دیدگاه واحد است.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

از سویی هم، شهروندان از تلاش‌های بدون دست‌آورد سازمان ملل متحد نیز انتقاد می‌کنند و می‌گویند که این سازمان در نزدیک به دو سال پسین، گام‌های جدی‌ای را برای حل بحران در افغانستان برنداشته است.

به گفته‌ی آنان، سازمان ملل متحد در افغانستان بی‌طرفانه عمل نمی‌کند و جای این که در راستای تأمین حقوق مردم افغانستان عمل کند، منافع کشورهای قدرت‌مند را دنبال می‌کند.

گفتنی است که سازمان ملل متحد برای حل بحران‌های جاری در افغانستان، چندین نشست‌ منطقه‌ای و جهانی را برگزار کرده است و آخرین نشست از این دست در ثور سال روان در دوحه‌ی قطر برگزار شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: