مسئولان شماری از مکتب‌های خصوصی در کابل که اخیراً به دلیل مشکلات اقتصادی بسته شده اند، می‌گویند که به دلیل کم‌بود دانش‌آموز و مشکلات اقتصادی، ناچار شده اند مکتب‌های شان را بسته کنند.

احمدولی، مسئول دو مکتب خصوصی در دشت برچی شهر کابل، می‌گوید که پس از تحولات اخیر، به دلیل کاهش رقم دانش‌آموزان، ناچار شده دروازه‌های این مکتب‌ها را ببندد. او می‌افزاید: «در این جا ۱۲۰۰ دانش‌آموز درس می‌خواندند و ۹۰ پرسنل/استاد داشتیم. سه شعبه داشتیم که دو مکتب ما به دلیل تغییر نظام، منع دختران از آموزش، مشکلات اقتصادی و ناامیدی خانواده‌ها، بسته شدند؛ چون بخش بزرگی از دانش‌آموزان ما، دختران بودند.»

مکتب‌های خصوصی که در دوران جمهوری، فعالیت چشم‌گیری داشتند، پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی، به دلیل محدودیت‌های وضع‌شده فراراه آموزش دختران که سبب کاهش دانش‌آموزان این مکتب‌ها شده و به دلیل گسترش وضعیت بد اقتصادی، یکی پس از دیگری فعالیت شان کم‌رنگ یا متوقف شده است.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

رحمت هاشمی، مسئول یکی از مکتب‌های خصوصی در کارته‌ی نو شهر کابل، نیز می‌گوید که به دلیل کاهش شمار دانش‌آموزانش، ناچار شده است که این مکتب را بسته کند. او می‌افزاید: «ما ۴۴ دانش‌آموز داشتیم. نمی‌توان معاش استادان را از این شمار دانش‌آموز تأمین کرد. اقتصاد مردم در کل خراب است. اگر از دانش‌آموزان ۸۰۰ یا ۱۰۰۰ افغانی فیس بگیریم، مشکل حل می‌شود؛ اما فیس ۵۰۰ افغانی و پایین‌تر شده است. چاره نیست و نمی‌توانیم بر مردم فشار بیاوریم.»

در سوی دیگر، مسئولان شماری از مکتب‌های خصوصی فعال در شهر کابل، می‌گویند که به دلیل کاهش دانش‌آموز، با مشکلات اقتصادی روبه‌رو اند. سیدهاشم، مسئول یکی از مکتب‌های خصوصی در لیسه‌ی مریم شهر کابل، به سلام‌وطندار می‌گوید: «مکتب خصوصی باید پشتیبانی اقتصادی و حمایت مردم  را داشته باشد. متأسفانه اقتصاد خانواده‌ها ضعیف است و توان پرداخت فیس مکتب فرزندان شان را ندارند. شمار دانش‌آموزان ۵۰ درصد شده است. اگر این مشکل ادامه یابد، مکتب‌های خصوصی نمی‌توانند خدمات ارائه کنند.»

بسته‌شدن مکتب‌های خصوصی و هم‌چنان وضعیت بد اقتصادی، خانواده‌ها را نیز ناچار کرده است که فرزندان شان را از مکتب‌های خصوصی به مکتب‌های دولتی انتقال بدهند. سمیرا، دانش‌آموز صنف ششم که اخیراً با برادر و خواهر کوچکش از مکتب خصوصی به مکتب دولتی رفته اند، می‌گوید: «هر بار که صنف ما بالا می‌رفت، فیس هم بیش‌تر می‌شد. اقتصاد هم ضعیف و پدرم یک کارگر ساده بود و نمی‌توانست فیس من، خواهر و برادرم را بدهد.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

در همین حال، اسلام‌الدین یارمل، رییس اتحادیه‌ی سراسری مکتب‌های خصوصی افغانستان، می‌گوید که بیش از ۲۵۰ مکتب خصوصی در ولایت‌های مختلف، از فعالیت باز مانده و شماری دیگر نیز در حال بسته‌شدن اند. آقای یارمل، می‌افزاید: «تا جایی که از ریاست مکتب‌های خصوصی آگاهیم، تقریباً ۲۵۰ تا ۳۰۰ مکتب در افغانستان، بسته شده اند و شاید به شمار آن‌ها افزوده شود؛ چون مشکلات اقتصادی است و نمی‌توانند جوازهای خود را تمدید کنند. مکتب‌هایی که فیس شان بالا بود، بیش از ۵۰ درصد متضرر شده اند.»

مسئولان مکتب‌های خصوصی در حالی از وضعیت بد اقتصادی شان شکایت می‌کنند که اخیراً، اتحادیه‌ی دانش‌گاه‌ها و مؤسسه‌های تحصیلات عالی خصوصی افغانستان، نیز از بسته‌شدن شمار زیادی از این دانش‌گاه‌ها به دلیل مشکلات اقتصادی و کم‌بود دانش‌جو خبر داده بودند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: