تصور عموم از زنان شاغل شاید این باشد که بسیار پول‌دار هستند و به اصطلاح عامیانه، سر تا پا غرق طلا هستند، اما در واقعیت این‌گونه نیست. من خودم به‌عنوان یک زن شاغل می‌توانم بگویم پولی را که از این دست می‌گیرم، از دست دیگر مصرف می‌شود، اما تنها شاید ۲۰ درصد را خرج خودم کنم و باقی‌مانده را مصرف فرزند و خانه و چیزهای جانبی دیگر.

من مشکلات زنان شاغل را می‌دانم؛ اما دیدگاهم دربارۀ زنان آرایش‌گر متفاوت بود. از نظر من آنان زنان پول‌داری بودند؛ اما در همین چند روز دیدگاهم تغییر کرد.

برای تهیۀ گزارشی از نگرانی‌های زنان آرایش‌گر دربارۀ وضعیت کنونی کشور سری به چند آرایشگاه زدم.

آن‌چه بیش‌تر توجهم را جلب کرد، نگرانی‌های زنان آرایش‌گر کم‌تر و دغدغه‌های‌شان برای زنده‌گی بیش‌تر بود.

سلام‌وطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید

فرشته، یکی از آرایش‌گرهایی‌ست که بیش‌تر از همه توجهم را جلب کرد. با وجود این‌که خودش آرایش‌گر بو؛ اما حتی سرمه‌یی به چشمش نکشیده بود. ازش پرسیدم که چرا ظاهرش اصلاً به آرایش‌گرها نمی‌ماند، برایم گفت که اصلاً فرصت ندارد به فکر آرایش‌کردن خودش باشد.

فرشته در حالی که یک عروس را آماده می‌کرد، می‌گوید که سرپرست خانوادۀ ده نفری‌اش هست و هرگز تصور نمی‌کند کارش را از دست دهد. او می‌گوید که ۱۰ سال آرایش‌گری کرده است و با پولی که از آرایش‌گاه به‌دست می‌آورد، از پنج خواهر، سه برادر و پدر و مادرش محافظت می‌کند.

برادر بزرگ فرشته دو سال پیش در انفجاری در سالون عروسی شهر دوبی در سرک دارالامان شهر کابل کشته شد.

به گفتۀ فرشته، حکومت عاملان هیچ انفجار و انتحار را بازداشت نکرده است و این شهروندان‌اند که باید با غم ازدست‌دادن عزیزان‌شان بسوزند و بسازند.

از فرشته دربارۀ طالبان می‌پرسم، می‌گویم اگر طالبان بیایند و کارش را از دست دهد، چه خواهد کرد؟

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

فرشته با عصبانیت چندین فحش پی‌هم نثار طالبان می‌کند و می‌گوید که خون نجس را هر کار کنیم باز هم از نجاستش کم نخواهد شد. به باور فرشته، طالبان هیچ تغییری نکرده‌ و همان طالبان گذشته‌اند.

فرشته می‌گوید که طالبان در مناطق زیر ادارۀشان به زنان دستور داده‌اند که بدون محرم از خانه بیرون نشوند، اما کسانی که هیچ مردی ندارند چه‌کار کنند؟ پدر پیر فرشته حتی قادر نیست تا مسجد برود و برادرانش هم بسیار کوچک هستند.

فرشته با پوزخندی می‌‎گوید که اگر طالبان کابل را بگیرند، مجبورم یک مرد کرایه کنم تا بتوانم از خانه بیرون شوم.

گفت‌وگویم که با فرشته تمام می‌شود، به آرایشگاه نیل، از بزرگ‌ترین آرایشگاه‌های شهر کابل می‌روم. آن‌جا با زنان بسیاری روبه‌رو می‌شوم که همه سرگرم کار هستند.

عادله محمدی، از آرایش‌گران آرایشگاه نیل می‌گوید که ۲۴ بانو در این آرایشگاه سرگرم کار هستند و اگر روزی این آرایشگاه بسته شود، ۲۴ خانواده بی‌سرنوشت خواهند ماند.

عادله ۲۳ سال دارد و صاحب دو فرزند است. او می‌گوید که نیمی از مخارج خانواده‌اش را تهیه می‌کند. عادله می‌گوید که هرگز نمی‌تواند با جبر کنار بیاید و به دستور دیگران پوشش‌اش را انتخاب کند.

سلام‌وطندار را در یوتیوب دنبال کنید

این بانوی آرایش‌گر می‌افزاید که سال‌ها زحمت کشیده تا مستقل شود و به هیچ کسی اجازه نخواهد داد تا استقلالیتش را از بین ببرد.

به باور عادله، اگر روزی طالبان بیایند و مانع کارکردن زنان شوند، بدون شک خشونت‌های خانواده‌گی نیز افزایش خواهد یافت؛ زیرا تمام بار اقتصادی خانواده به دوش یک نفر می‌افتد.

به گفتۀ عادله، صاحب آرایشگاه می‌توانست به بیرون از کشور زنده‌گی مرفه‌یی برایش بسازد، اما ترجیح داد  که آن پول را در داخل کشور سرمایه‌گذاری کند و زنان بسیاری را به کار بگمارد. از نظر عادله، زنانی که در افغانستان سرمایه‌گذاری می‌کنند، ابرقهرمانان هستند.

از زمانی که جنگ در ولایت‌های افغانستان شدت یافته است و ولسوالی‌های بسیاری به‌دست طالبان افتاده‌، طالبان در آن مناطق قوانین و محدودیت‌های خاص خودشان را وضع کرده‌اند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

زنان اجازۀ بیرون‌رفتن از خانه بدون محرم را ندارند، باید چادری بپوشند، اجازۀ شرکت در مراسمی که سازوسرود پخش می‌شود را ندارند و ده‌ها مورد دیگر.

عاقله عظیمی، مادر دو فرزند است و نزدیک به یک دهه آرایش‌گری کرده است. برخلاف فرشته که ظاهری ساده داشت، عاقله اما شیک و آراسته است. او می‌گوید که عاشق آرایش است و در کنار این‌که روزانه ده‌ها زن را آراسته می‌کند، خودش را نیز آرایش می‌کند.

عاقله دو فرزند دارد، یک دختر و یک پسر، اما نمی‌داند در صورتی که طالبان بیایند، سرنوشت فرزندانش به‌ویژه دخترش چه‌گونه خواهد شد.

عاقله با نگرانی می‌گوید که در شبکه‌های اجتماعی دربارۀ قوانین طالبان دیده و شنیده است. او می‌گوید که طالبان گفته‌اند زنان در محافلی که سازوسرود پخش می‌شود، شرکت نکنند و سازوسرود نشوند. در حالی که صدای انریک ایگلاسیس (هنرمند انگلیسی) بسیار بلند در آرایشگاه پخش می‌شود، عاقله به دستگاه پخش موسیقی اشاره می‌کند و می‌پرسد، کجای این صدا آدم را تحریک می‌کند؟ می‌بینید که من و همۀ مشتری‌ها سرگرم کارمان هستیم و هیچ کدام از صدای موسیقی مست نشده‌ایم.

از بیست سال به این‌سو زنان بسیاری تجارت‌های کوچک و بزرگ را آغاز کرده و در کنار خودشان، ده‌ها زن دیگر را نیز از نظر مالی مستقل کرده‌اند. تمام این زنان دچار ناامیدی شده‌اند و از این‌که حکومت روزی به‌دست طالبان بیفتد، نگران‌اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: