مسئول بخش افغانستان کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، گفته که اخراج مهاجران افغان از پاکستان همزمان با ادامهی تحریمها بر این کشور، افغانستان را در وضعیت دایمی اضطراری قرار داده است.
لئونارد زولو، مسئول بخش افغانستان کمیساریای عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان، روز دوشنبه، ۱۳ قوس، در اظهاراتی گفته که نقض حقوق بشر از سوی حکومت سرپرست، دلیل منزویشدن این حکومت از جامعهی جهانی و ادامهی بحران بشری در افغانستان است.
در همین حال، شماری از شهروندان بازگشته از پاکستان، نیز از ناچاری و توقف کمکها برای آنان، همزمان با فرارسیدن فصل سرما نگرانی میکنند. عبدالرحمان و امیرمحمد، دو شهروند بازگشته از پاکستان، میگویند که اکنون به «امان خدا» زندگی را سر میکنند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
عبدالرحمان، میگوید: «کار و غریبی نیست، زندگی بر ما تلخ میگذرد. کمکی که با ما شده ختم شده، هر چه بود، خلاص شد. کمکهای نقدی قطع شده؛ چون روزانه زیاد نفرها میآیند و هیچی نداریم که به زمستان آمادگی بگیریم، نابلد هستیم، سرمایه نداریم که کار کنیم.»
امیرمحمد، نیز میگوید: «وقتی آمدیم، در روز اول ۲۰ هزار افغانی به ما کمک داده شده و دیگر نه آردی و نه روغنی به ما داده نشده است. بخاری و وسایل گرمکننده نداریم، زندگی سخت میگذرد، کار و روزگار نیست.»
با این حال، سازمان جهانی بهداشت، نیز روز دوشنبه با پخش گزارشی هشدار داده که ادامهی وضعیت جاری بشری در افغانستان، فشارهای بیشتر را بر سازمانهای امدادرسان وارد کرده است و این مشکل جان شمار زیادی از بازگشتکنندگان را به خطر میاندازد.
شورای مهاجران ناروی، نیز به تازگی هشدار داده که ادامهی تحریمهای بینالمللی بر افغانستان، تأثیر فلجکنندهای بر اقتصاد این کشور داشته است.
از سویی هم، نعمتالله الفت، آمر ادغام مجدد ریاست امور مهاجرین و عودتکنندگان کندهار اما از بازگشت ۲۵۰ هزار تن از آغاز روند اخراج مهاجران افغان از پاکستان تا کنون، تنها از مسیر اسپینبولدک به کشور خبر میدهد.
او میافزاید: «دو هفته پیش که آمار گرفتیم، ۲۲۲ هزار تن و ۳۵ هزار خانواده بازگشته بودند و فعلاً این آمار به ۲۵۰ هزار تن و نزدیک به ۴۰ هزار خانواده رسیده است.»
مسئولان در وزارت اقتصاد، نیز با تأیید نگرانیهای سازمانهای امدادرسان میگویند که برای حل چالشهای ناشی از تحریمهای جهانی بر افغانستان همزمان با بازگشت روزانهی هزاران افغان، امارت اسلامی خواستار سهم فعال سازمانهای امدادرسان در بخش کمکرسانی است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
عبدالرحمان حبیب، سخنگوی وزارت اقتصاد، به سلاموطندار میگوید: «وضع محدودیتها، شاخصهای کلان اقتصادی از قبیل تجارت، سرمایهگذاری و تولید داخلی را متأثر کرده و روی وضعیت معیشتی تأثیرات منفی داشته است. اخراج همزمان با فصل سرما است، ایجاب میکند که سازمان ملل متحد و جامعهی جهانی در امور مهاجرین سهم فعال در رسانیدن کمکها داشته باشند.»
گفتنی است که خلیلالرحمان حقانی، سرپرست وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، روز گذشته در دیدار با کاردار نمایندگی اتحادیهی اروپا برای افغانستان و نمایندگان شماری از نهادهای امدادرسان، خواستار توجه جدی این نهادها در بخش ساخت سرپناه، ایجاد شغل و کمکهای اساسی برای مهاجران شده است.
بر اساس آمار وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان، در یک ماه پسین بیش از ۳۰۰ هزار افغان از پاکستان و ۱۳۴ هزار تن دیگر از ایران، به افغانستان بازگردانده شده اند.