رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه روز گذشته گفته است این کشور تنها کشور قابل اعتماد است که میتواند افغانستان را پس از بیرونشدن سربازان آمریکایی، با ثبات سازد.
چند روز پیش نیز ترکیه گفته بود که پس از بیرونشدن سربازان خارجی از افغانستان، امنیت میدانهوایی کابل را میگیرند، اما طالبان در این مورد مخالفت کرده و گفتهاند ترکیه جزیی از ناتو است و باید از افغانستان بیرون شود.
اما حالا تحلیلگران مسایل سیاسی در پیوند به پیشنهاد ماندن ترکیه در افغانستان میگویند که ترکیه با استفاده از افغانستان، دنبال مقاصد سیاسیست.
بسمالله رنجبر، کارشناس سیاسی میگوید که از چندی به اینسو روابط ترکیه با آمریکا به سردی گراییده است و ترکیه میخواهد با بازیکردن نقش مثبت در جنگ و صلح افغانستان، این رابطه را دوباره تقویت کند و جایگاه ترکیه را در سیاست خارجی آمریکا بهبود بخشد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به گفتۀ این کارشناس، ترکیه میخواهد با این موضعش جایگاه خود را در جهان اسلام و آسیای مرکزی تقویت بخشد.
در همین حال، طارق فرهادی، دیگر کارشناس سیاسی میگوید که سخنان رجب طیب اردوغان دربارۀ افغانستان بسیار پیچیده است و به این زودیها نمیتوان قضاوت درستی کرد، اما آنچه واضح است این است که ترکیه بهدنبال مقاصد سیاسیست.
آقای فرهادی میافزاید، ترکیه گفته است در صورتی که در افغانستان بماند، باید سربازانش از ۵۰۰ تن افزایش یابد و ناتو مصارف آنها را بپردازد. به باور طارق فرهادی، ترکیه میخواهد با استفاده از افغانستان بر سر مسایل کلانتری با ناتو و آمریکا معامله کند.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ، واشنگتن با انقره روابط خوبی داشت، اما در زمان ریاستجمهوری جو بایدن این روابط به سردی گرایید.
این روابط از آنجا به سردی گرایید که جو بایدن به همتای ترکی خود گفت قصد دارد نسلکشی ارامنه در امپراطوری عثمانی طی جنگ جهانی اول را بهعنوان «نسلکشی» به رسمیت بشناسد.
اخیراً الجزیره گزارش داد که دولت بایدن در هفتههای پسین فشار بر ترکیه را بهدلیل سابقۀ حقوق بشری انقره افزایش داده است و با این حال، شکاف میان دو کشور بر سر برخی مسایل حل نشده مانند خرید تسلیحات روسی از سوی ترکیه و برخی سیاستهای انقره در سوریه ادامه دارد.