مسئولان در اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست، امروز (دوشنبه، ۱۵ عقرب) در برنامه‌ای زیر نام «بحث‌های ولایتی پیرامون تغییر اقلیم به مناسبت هفته‌ی جهانی تغییر اقلیم» که در کابل برگزار شده بود، با نگرانی از دعوت‌نشدن افغانستان در بیست‌وهشتمین نشست تغییرات آب‌و‌هوایی، می‌گویند که باید نماینده‌ای از اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست در این نشست دعوت شود.

عبدالسلام حقانی، معین مالی و اداری اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست، در این برنامه می‌گوید که افغانستان در تولید گازهای گل‌خانه‌ای سهم اندکی دارد؛ اما بیش‌تر از آن متأثر شده است. او می‌افزاید کشور‌هایی که در تولید گازهای گل‌خانه‌ای نقش دارند، باید به افغانستان غرامت پرداخت کنند.

عبدالسلام حقانی، تأکید می‌کند: «افغانستان که در تغییرات اقلیمی نقش ناچیز دارد، کشورهایی که در تولید گازهای گل‌خانه‌ای نقش دارند، باید به افغانستان جبران خسارت پرداخت کنند و باید نماینده‌ای از افغانستان در نشست تغییرات اقلیمی جهان دعوت شود. اشتراک ما برای رساندن مشکلات و پیامدهای تغییر اقلیمی در این نشست، مهم است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

مسئولان در اداره‌ی ملی حفاظت محیط زیست، خشک‌سالی و سیلاب‌های مدهش را از عامل‌های عمده‌ی تغییرات آب‌وهوایی در افغانستان عنوان می‌کنند و می‌گویند که هم‌اکنون ۲۱ میلیون تن در افغانستان با کم‌بود آب آشامیدنی روبه‌رو شده است.

در همین حال، مسئولان در دفتر هیئت معاونت سازمان ملل متحد در افغانستان (یوناما)، می‌گویند که در دو سال گذشته این نهاد پیامد تغییرات آب‌وهوایی را در افغانستان متوجه شده و نگرانی‌ها از پیامد آن را در سطوح بلند سازمان ملل متحد مطرح کرده است.

ایوا دانوتا سیتکوسکا، مدیر سیاسی حوزه‌ی مرکز یوناما، می‌گوید که با روبه‌روشدن جهان با چالش‌های جدید، این نهاد با کم‌بود بودجه روبه‌رو شده است.

او می‌افزاید: «جامعه‌ی جهانی هرچه در توان دارد، به حمایت از مردم افغانستان ادامه می‌دهد. یوناما به صورت دوام‌دار در ادامه‌ی دادخواهی خود برای ایجاد ظرفیت در مقابل تغییر اقلیم یک نیاز فوری و حتمی است دفاع و حمایت کردیم و ما نگرانی های افغانستان ناشی از پیامد تغییر اقلیم را در سطوح بالا مطرح کردیم.»

با این حال، مؤسسه‌‌ی توانمندی محیط زیست و کمک‌های بشری، امروز در کابل گفتمان ولایتی را در باره‌ی بحران تغییرات آب‌وهوایی در جهان و پیامد آن در افغانستان، راه‌اندازی کرده است.

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

محمدیوسف حمیدیان، رییس این نهاد، می‌گوید که در بخش‌هایی از کشور کارزارهای آگاهی‌دهی را برگزار کرده است. «هدف از این برنامه‌ی ما، بحث و گفت‌وگو در باره‌ی تغییرات اقلیمی و پیداکردن راه حل است و ما کارزارهای مختلفی را در هرات، کندهار، بلخ، بامیان و ننگرهار برگزار کرده‌ایم.»

عضویت افغانستان در کنوانسیون تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل متحد در جون ۱۹۹۲ امضا و در سپتمبر ۲۰۰۲ تصویب شده است و از آن زمان تا پیش از حاکمیت امارت اسلامی، نماینده‌‌ی افغانستان در آن شرکت می‌کرد.

گفتنی است که بیست‌وهشتمین کنوانسیون تغییرات آب‌وهوایی سازمان ملل متحد موسوم به «کاپ۲۸»، قرار است ۳۰ نومبر امسال با میزبانی امارات متحده‌ی عربی در دبی برگزار شود؛ اما در دو سال گذشته نماینده‌ای از افغانستان در این نشست دعوت نشده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: