هم‌زمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت، شماری از این افراد با شکایت از رفتار تبعیض‌آمیز در جامعه و دست‌رسی‌نداشتن به فرصت‌های آموزشی و شغلی، از حکومت سرپرست می‌خواهند که به آن‌ها خدمات نخستین زندگی را فراهم کند.

حامدالله ۱۶ساله که چندی پیش در نتیجه‌ی یک رویداد ترافیکی بینایی خود را از دست داده است، می‌گوید که برخی از شهروندان، افراد دارای معلولیت را «بار دوش جامعه» می‌پندارند و با آن‌ها «برخورد تبعیض‌آمیز» می‌کنند.

او می‌افزاید: «به خاطر حل نیاز‌های خود بیرون می‌شویم؛ با بعضی از افرادی روبه‌رو می‌شویم که از نابینایان و حقوق آنان آگاه نیستند و این را نمی‌دانند که نابینایان توان‌مند هستند یا خیر و آن‌ها می‌توانند بیاموزند یا خیر. به همین دلیل، افرادی در بیرون هستند که با نابینایان رفتار خوب نمی‌کنند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

مصطفا عنابی ۱۸ساله که به دلیل مشکلات ژنتیکی بینایی‌اش را از دست داده است، می‌گوید که افراد دارای معلولیت در کشور بیش‌تر با محدودیت‌های آموزشی و شغلی روبه‌رو اند.

او می‌افزاید: «با مشکلاتی که دست‌وگریبان هستیم، همین مشکلات تحصیل و کار است که ما نمی‌توانیم به گونه‌ی درست مانند افراد سالم به تحصیل و کار دست‌رسی داشته باشیم؛ اما استعداد کار و تحصیل را داریم، ما می‌توانیم مانند افراد سالم کار کنیم و به کار بپردازیم. از حکومت می‌خواهیم که به ما زمینه‌ی تحصیل و کار را فراهم کند.»

حمیدالله ۵۰ساله که در انفجاری در کابل هر دو پای خود را از دست داده است، می‌گوید که به افراد دارای معلولیت سهولت‌های لازم وجود ندارد. او، خواهان ایجاد سهولت به افراد دارای معلولیت از سوی حکومت سرپرست است.

حمیدالله، می‌افزاید: «اگر یک نفر جور باشد، در موترهای لینی به ۱۰ افغانی می‌رود و ما مجبوریم موتر دربست بگیریم و از ۱۵۰ تا ۲۰۰ افغانی پرداخت کنیم تا به یک اداره یا جایی برسیم. ما خواهان ایجاد سهولت‌های بیش‌تر هستیم.»

رایان‌گل ۴۵ساله که در دوره‌ی جمهوری یک پایش را از دست داده است، نیز از حکومت سرپرست می‌خواهد که به افراد دارای معلولیت کمک کند. «خواست من از حکومت این است که به من و دیگر افراد دارای معلولیت کمک کند و نیز می‌خواهم که زمینه‌ی کار را به من فراهم کند تا بتوانم از طریق آن پول دارو و نفقه‌ی خانواده‌ی خود را تأمین کنم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، مسئولان در وزارت امور شهدا و معلولین، می‌گویند که این وزارت تلاش دارد به افراد دارای معلولیت سهولت‌های بیش‌تر را فراهم کند. فیصل خاموش، سخن‌گوی این وزارت، می‌گوید که پس از روی‌کارآمدن دوباره‌ی امارت اسلامی در افغانستان تا کنون، ۱۹۰ هزار فرد دارای معلولیت در این وزارت ثبت شده اند که به گونه‌ی ماهوار معاش دریافت می‌کنند.

اتحادیه‌ی اروپا به مناسبت روز جهانی افراد دارای معلولیت، گفته است که افراد دارای معلولیت در افغانستان با مشکلات جدی چون دست‌رسی‌نداشتن به مراقبت‌های صحی و خدمات توان‌بخشی روبه‌رو اند. این نهاد، با پخش خبرنامه‌ای در حساب کاربری اکس خود نوشته است که از افراد دارای معلولیت پشتیبانی می‌کند.

گفتنی است که ۳ دسمبر از سوی سازمان ملل متحد به منظور ترویج احترام و کرامت انسانی به افراد دارای معلولیت، روز جهانی افراد دارای معلولیت نام‌گذاری شده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: