هم‌زمان با روز جهانی افراد دارای معلولیت، دفتر هم‌آهنگ‌کننده‌ی کمک‌های انسان‌دوستانه‌ی سازمان ملل متحد (اوچا)، می‌گوید که بیش‌تر افراد دارای معلولیت در افغانستان، به کمک‌های انسان‌دوستانه دست‌رسی ندارند.

همه‌ساله از این روز (سه‌ی دسمبر)، زیر نام روز جهانی افراد دارای معلولیت در جهان گرامی‌داشت می‌شود. به باور خیلی‌ها، گرامی‌داشتن این روز، فرصت خوبی برای شناختن قابلیت‌ها و توان‌مندی‌های افرادی است که از معلولیت رنج می‌برند.

در این سو اما، شمار زیادی از شهروندان افغانستان که از معلولیت رنج می‌برند، نه تنها زمینه‌ی شناسایی و پرورش توانایی‌های شان به آن‌ها مهیا نیست، بل به بخش زیادی از حقوق اساسی شان نیز دست‌رسی ندارند و بیش‌تر شان، از ناداری آسیب می‌بینند.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

در یکی از خیابان‌های کابل، به عبدالباسط ۲۵ساله بر می‌خورم؛ شهروندی که پاهایش از کار افتاده و با فروختن کریدت‌ شبکه‌های مخابراتی، هزینه‌ی زندگی خود و خانواده‌اش را فراهم می‌کند. او، در حالی که بار تأمین هزینه‌ی زندگی خانواده‌اش را به دوش می‌کشد، در یکی از دانش‌گاه‌های خصوصی نیز، مصروف فراگیری دانش است. عبدالباسط، با گلایه از تنگ‌دستی‌ای که روی زندگی‌اش سایه انداخته، می‌گوید: «افراد دارای معلولیت، با مشکلات اقتصادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند و نیز، زمینه‌ی آموزش و کار برای شان فراهم نیست. ما از امارت اسلامی می‌خواهیم که برای افراد دارای معلولیت، زمینه‌ی کار را فراهم کند.»

بیش‌تر از چهار دهه جنگ در افغانستان، باعث شده که صدها هزار شهروند از دست، پا و یا دیگر عضو بدن شان، معلول شوند؛ وضعیتی که نبود رسیدگی بسنده و به‌هنگام از سوی حکومت‌ها و ناداری همگانی، زندگی را بر آن‌ها و خانواده‌های شان دشوار کرده است.

حسینا، باشنده‌ی کابل که برادر ۲۵ساله و دو خواهر خردسالش در اثر جنگ، دچار معلولیت شده اند، می‌گوید: «در خانه سه عضو فامیل ما در اثر جنگ دچار معلولیت شده است و با مشکلات اقتصادی زیادی، روبه‌رو استیم. برادرم را به کمیته‌ی صلیب سرخ بردند؛ اما تا اکنون، ما را کمک نکرده اند.»

با این که آمار مشخصی از از افراد دارای معلولیت در افغانستان، در دست نیست؛ اما اوچا، می‌گوید که به گونه‌ی تقریبی، ۱۵ درصد شهروندان افغانستان از معلولیت رنج می‌برند.

در همین حال، فیصل خاموش، سخن‌گوی وزارت شهداء و معلولین، می‌گوید که ۱۵۰ هزار شهروند دارای معلولیت، در این وزارت ثبت شده و حقوقی نیز برای شان پرداخت می‌شود.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

او، می‌گوید: «تا فعلا ۱۵۰ هزار افراد دارای معلولیت شناسایی شده و برای توان‌بخشی افراد دارای معلولیت، این وزارت ۶ رشته‌ی آموزش‌های حرفه‌ی را ایجاد کرده تا افراد دارای معلولیت توان کارکردن در اجتماع را پیدا کنند.»

از سویی هم، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، به مناست روز جهانی افراد دارای معلولیت، می‌گوید که جهان با مجموعه‌ای از بحران‌هایی روبه‌رو است که هر یک به گونه‌ی نامتناسبی، بر افراد دارای معلولیت تأثیر می‌گذارد.

آقای گوترش در تویتی، شمولیت افراد دارای معلولیت در فرایندهای تصمیم‌گیری را برای ساختن جهانی برابر و قابل دست‌رس برای همه، ضروری دانسته است.

در حالی از روز جهانی افراد دارای معلولیت گرامی‌داشت می‌شود، که حمله‌های انتحاری و انفجاری و انفجار مهمات به‌جامانده از جنگ، هنوز از شهروندان قربانی می‌گیرد و به شمار افراد دارای معلولیت در کشور می‌افزاید.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: