شماری از باغ‌داران زردآلو در سمنگان، با گلایه از نبود بازار فروش و سردخانه‌های معیاری برای نگه‌داری میوه‌های تازه، می‌گویند که ناچار شده اند محصولات شان را به بهای ناچیزی بفروشند.

محمدعارف، باغ‌دار در شهر ایبک، مرکز سمنگان که نیازهای روزمره‌ی زندگی خانواده‌ی ۱۵ نفری‌اش را از طریق کشاورزی تأمین می‌کند، می‌گوید که به دلیل نبود سردخانه و خراب‌شدن میوه‌ها، نمی‌تواند از محصولاتش درآمد خوبی به دست بیاورد. او می‌افزاید که این مشکل را با مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری سمنگان در میان گذاشته است؛ اما آنان تا کنون هیچ اقدامی نکرده اند. «به ما سردخانه [بسازند] و بازاریابی داشته باشند یا مارکت باشد. خشک‌سالی است. کسب و زراعت نیست.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

صفت‌الله، باغ‌دار دیگری در سمنگان، می‌گوید که بهای هر سیر زردآلو در بازار، ۵۰ تا ۱۵۰ افغانی است. به گفته‌ی او، زردآلو میوه‌ای است که هم‌زمان با این که به ثمر می‌رسد، به بازار عرضه می‌شود و در صورتی که سردخانه نباشد، باغ‌داران مجبور می‌شوند آن را با بهای اندک بفروشند. «دلیلش شاید وضعیت اقلیمی باشد که هوا مناسب بود؛ به خاطر همین حاصلات زردآلو امسال زیاد بود. سردخانه یا جایی باشد که ۱۰ تا ۲۰ روز نگه‌داری شود. بازار هم خوب نیست. قیمتش ۱۰۰ افغانی یا ۷۰ تا ۸۰ افغانی است. پارسال ۲۵۰ تا ۳۰۰ افغانی بود.»

در همین حال، نوراحمد دروی، کارشناس امور کشاورزی، می‌گوید که نبود سردخانه‌های معیاری و بازار فروش، بسته‌بندی نادرست و عرضه‌ی دیگر میوه‌های فصلی، روی بهای زردآلو تأثیر گذاشته است. او می‌افزاید: «مردم ترجیح می‌دهند به جای زردآلو، خربزه بخرند یا هر دو هم‌زمان به بازار عرضه می‌شوند و زیادتر توجه‌ شان به خربزه است که ببرند و بتوانند قیمت زردآلو را یک چیزی کاهش بدهند.»

از سویی هم، احمدنصیر، خریدار زردآلو، می‌گوید که گردآوری دست‌فروشان و انتقال میوه به مناطق کم‌تردد شهر، از عامل‌های کاهش تقاضای این میوه است. «واقعیت فروشات این میوه بسیار ضعیف است. از ۵۰ تا ۲۰۰ افغانی است.»

روح‌الله که نزدیک به یک دهه می‌شود سرگرم خریدوفروش زردآلو است، می‌گوید که بازار فروش زردآلو کم‌رونق ‌شده است. «هفت کیلوگرام زردآلو را به ۱۷۰ و ۱۸۰ افغانی خریداری کردیم. دلیل این است که یک خربزه به نام خربزه‌ی کندز که بسیار خرد است، در بازار زیاد شده و مردم آن قدر زردآلو نمی‌خرند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این همه، محمدکبیر شریفی، مدیر باغ‌داری در ریاست زراعت، آبیاری و مالداری سمنگان، با تأیید مشکلات باغ‌داران زردآلو در زمینه‌ی فروش این محصول، هم‌زمان از افزایش ۲۰ درصدی حاصلات این میوه خبر می‌دهد. او می‌افزاید که این ریاست، در سال روان، هیچ برنامه‌ای برای حل مشکلات کشاورزان ندارد. به گفته‌ی او، «سردخانه و جای مناسب نیست. امسال ۱۲ هزار تُن حاصلات به بازار عرضه شده که ۲۰ درصد نسبت به سال گذشته افزایش دارد. امسال هیچ برنامه روی دست نیست.»

گفتنی است که جلوگیری‌نشدن از آفات، ایجادنشدن بازار و نبود سردخانه‌های معیاری، سبب کاهش فعالیت کشاورزان و زیان‌مندشدن اقتصاد کشور می‌شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: