شماری از باغ‌داران و کشاورزان در هلمند، می‌گویند که با وجود آب‌وهوای خوب این ولایت در زمینه‌ی باغ‌داری و کشاورزی، به تازگی شماری از درختان مثمر شان رشد نکرده و حاصل نمی‌دهند. آنان از حکومت و مؤسسه‌ها می‌خواهند که در زمینه‌ی باغ‌داری و کشاورزی، به گونه‌ی مسلکی به آنان آموزش بدهند.

احمدجان، کشاورز و باشنده‌ی ولسوالی مارجه‌ی هلمند، می‌گوید: «بسیاری از درختان میوه در این جا، به خوبی رشد می‌کنند و حاصل خوب می‌دهند مانند درختان زردآلو، آلو وغیره؛ اما به تازگی نهال‌هایی در هلمند رایج شده است که رشد نمی‌کنند.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

عبدالخالق، کشاورز دیگری در ولسوالی ناوه، نیز می‌گوید که آب‌وهوای هلمند برای درختان مثمر بسیار مناسب است؛ اما به تازگی درختان شان میوه نمی‌دهند. او با نگرانی، خواستار هم‌کاری برای دانستن علت این وضعیت است.

همین گونه، محمدادریس، کشاورز و باشنده‌ی ولسوالی نادعلی، می‌گوید: «من دو یا سه سال پیش نهال‌های جدید به ارزش ۵۰۰۰ افغانی خریدم که هنوز هم هستند؛ اما رشد نمی‌کنند و میوه نمی‌دهند. هم‌چنان شماری از آن‌ها خشک شده اند.»

در همین حال، شماری از کارشناسان امور کشاورزی در هلمند، به کشاورزان توصیه می‌کنند که پیش از خرید و کاشت هر گونه درخت جدید، با افراد مسلکی و متخصص امور کشاورزی در باره‌ی تعامل آب‌وهوایی و شرایط کشاورزی در آن مناطق، مشورت کنند.

محمدامین مخلص، کارشناس امور کشاورزی در شهر لشکرگاه، مرکز هلمند، می‌گوید که حشرات و پرندگان نیز در تکثیر، لقاح و گرده‌افشانی درختان مثمر، مهم است. او می‌افزاید: «پرند‌گان کوچک و حشرات دیگر غیر از ملخ که سبب آسیب‌رساندن به گیاهان می‌شود، گرده‌ها را از گل‌برگ‌های نر به گل‌برگ‌های ماده انتقال می‌دهند و لقاح درختان را تسهیل می‌کند که بهترین آن‌ها، زنبور عسل است.»

از سویی هم، شیرمحمد سلامت، آگاه امور کشاورزی، در این باره می‌گوید: «در زمینه‌ی تولید میوه، درخت آلو در هلمند محصول خوبی می‌دهد. به آن اندازه که در هنگام حاصل‌دهی آن برای کمک به درختانی مانند انگور، آلو و شفتالو، پایه نصب می‌شود که شاخه‌های آن نشکنند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

با این همه، عبدالرحمان، مدیر تنظیم جنگلات ریاست زراعت، آبیاری و مالداری هلمند، می‌گوید که در سال روان خورشیدی، به کشاورزان نهال‌های مثمر و غیرمثمر توزیع کرده اند. او می‌افزاید: «مطابق برنامه‌ی زراعتی خود، امسال حدود ۱۴۶ هزار و ۷۷۳ نهال مثمر و غیرمثمر را به کشاورزان توزیع کرده‌ایم که این کار به درخواست وزارت زراعت، انجام شده است.»

این در حالی است که خشک‌سالی‌های پی‌هم در هلمند و گرانی مواد زراعتی، بسیاری از کشاورزان در این ولایت را، با چالش‌های مختلفی روبه‌رو کرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: