مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، می‌گویند که برای نخستین بار، تلاش‌ها برای ایجاد باغ‌های متراکم جدید به منظور توسعه‌ی باغداری و ترویج باغ‌های متراکم در این ولایت، آغاز شده است. مسئولان این ریاست، می‌افزایند که به دلیل حاصل و درآمد خوبی که از باغ‌های متراکم به ‌دست می‌آید، علاقه‌مندی باغ‌داران برای ایجاد چنین باغ‌ها، افزایش یافته است.

سنگرمل، مدیر عمومی باغ‌داری ریاست زراعت، آبیاری و مالداری پکتیا، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گوید که همه نهال‌های باغ‌های متراکم، توسط یک هیئت بررسی می‌شود و نهال‌ها بدون تأیید این هیئت، به باغ‌داران داده نمی‌شود. به گفته‌ی او، ایجاد باغ‌های متراکم در پکتیا، نتایج خوبی داشته و این ریاست، در سال روان نیز در هم‌آهنگی با نهادهایی از جمله «تی‌ال‌او» و «روتافیست»، در بیش از ۲۳.۵ جریب زمین، چند باغ ساخته شده است. او می‌افزاید: «ما می‌خواهیم که هر سال در هم‌آهنگی با مؤسسه‌ها، باغ‌های متراکم ایجاد کنیم. شمار باغ‌های متراکم را در پکتیا افزایش داده و ایجاد آن را ترویج کنیم.»

شماری از باغ‌داران در پکتیا، نیز با استقبال از این اقدام، ساخت چنین باغ‌هایی را در رشد زمینه‌ی باغ‌داری شان، سودمند می‌دانند و می‌گویند که با ایجاد باغ‌های متراکم، می‌توانند در یک زمین کوچک، نهال‌های زیادی بکارند و از آن سود زیادی نیز به دست آورند.

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

احسان، یکی از باغ‌داران در شهر گردیز، مرکز پکتیا، می‌گوید که در بهار سال پیش، برای نخستین بار در یک جریب زمین، باغ متراکم ساخته است. به گفته‌ی او، در باغ‌های متراکم، نهال‌ها نزدیک‌ به هم کاشته، برای هر قطار نهال، پایه ایجاد و بر سر هر پایه، سیم‌های آهنی نصب می‌شود که این گونه، شاخه‌های درخت روی آن تکیه می‌کند‌ و از تخریب آن جلوگیری می‌شود. احسان می‌افزاید که به کمک ریاست زراعت و شماری از نهادها، در زمینه‌ی حفاظت از باغ‌ها، آموزش دیده و برای پیش‌گیری از امراض درختان، دارو دریافت کرده ‌است. او هم‌چنان می‌گوید که در باغ‌های متراکم، درختان زودتر به ثمر می‌رسند و مانند دیگر درختان، به شاخه‌بری زیاد نیاز ندارند. او می‌افزاید: «سال گذشته که نهال‌ها را کاشتم، گل داد. این درختان زود به ثمر می‌رسند و محصول خیلی خوبی می‌دهند که به باغ‌داران سود زیادی دارد. در مجموع، این درختان در دوسالگی حاصل می‌دهند. در یک جریب زمین، ۶۰۰ درخت کاشته‌ام؛ در حالی که در باغ‌های دیگر، در همین مقدار زمین ۸۵ درخت کاشته می‌شود.»

معصوم‌خان، از پرورش‌دهندگان نهال باغ‌های متراکم در گردیز، می‌گوید که نهال‌های باغ‌های متراکم، در گذشته با کمک شماری از نهادها، با بهای ۱۰ تا ۱۲ دالر از ترکیه وارد می‌شد که بیش‌تر شان مجوز نداشتند. او که خودش در یکی از باغ‌های متراکم نهال پرورش می‌دهد، از نتیجه‌ی خوب و مثبت ایجاد این گونه باغ‌ها، می‌گوید. به گفته‌ی معصوم‌خان، هم‌اکنون در باغ‌ خود، نهال‌های سیب و ناک را پرورش می‌دهد و دیگر باغ‌داران نیز از استفاده‌ی این نهال‌ها، راضی اند.

او می‌افزاید: «هم‌اکنون، مردم با این آشنایی ندارند. فعلاً امکانات پرورش دیگر نهال‌ها را نداریم و آن رستاک ۶۷۷ است که در خارج وجود دارد؛ مانند نهال‌های بادام، شفتالو و شلیل. ما نهال‌های سیب و شفتالو داریم که همان‌ها را پیوند می‌زنیم و پس از آن، به مردم عرضه می‌کنیم. ما این نهال‌ها را به بهای ۱۵۰ تا ۱۶۰ افغانی می‌فروختیم و امسال حتا با بهای ۱۰۰ تا ۱۲۰ افغانی نیز فروخته‌ایم.» او می‌افزاید که باغ‌داران، در هنگام ساخت باغ‌های متراکم، باید به نقطه‌ی ایجاد پایه و نصب سیم توجه کنند؛ چون باغ‌های متراکم بدون پایه و سیم‌کشی، نتیجه‌ی خوبی نمی‌دهند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

در همین حال، کارشناسان امور کشاورزی، نیز می‌گویند که با ایجاد باغ‌های متراکم، تحولات مثبتی در زمینه‌ی باغ‌داری و اقتصاد باغ‌داران، به وجود می‌آید. حبیب‌الله، کارشناس امور کشاورزی که خودش نیز در چند سال پسین در پکتیا سرگرم باغ‌داری است، می‌گوید که ایجاد باغ‌های متراکم نسبت به باغ‌های دیگر، فواید بیش‌تری دارند؛ چون هم به سود باغ‌داران است و هم این گونه باغ‌ها، نسبت به باغ‌های دیگر در برابر ویروس‌ها و بیماری‌ها، مقاومت بیش‌تری دارند. به گفته‌ی او، شمار درختانی که در یک باغ متراکم کاشته می‌شود، با توجه به میوه و حاصلی که از آن به دست می‌آید، متفاوت است.

حبیب‌الله، به باغ‌داران توصیه می‌کند که در هر جریب زمین، از ۴۴۰ تا ۶۶۰ درخت سیب و ناک و در همین مقدار زمین، تنها ۲۶۰ نهال آلوچه و شفتالو بکارند. او می‌گوید: «در این جا یک قوریه‌ی مادر وجود دارد، شاخه‌هایی از آن به اعضای اتحادیه یا دیگر قوریه‌داران به بهای یک تا دو افغانی فروخته می‌شود که به نهال‌های خود پیوند می‌زنند. ما برای انجام این کار، مجوز اتحادیه‌ی ملی قوریه‌داران افغانستان را داریم. هر ساله، هزاران شاخه‌ی پیوندی به مردم داده و حتا به ولایت‌های دیگر نیز فرستاده می‌شود.»

پکتیا، یکی از ولایت‌هایی است که بیش‌تر باشندگان آن سرگرم باغ‌داری اند و به گفته‌ی کارشناسان امور کشاورزی، با رایج‌شدن باغ‌های متراکم در زندگی باغ‌داران در این ولایت، تغییرات مثبت رونما خواهد شد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: