با این که شماری از زنان در بدخشان، می‌گویند به دلیل مشکلات اقتصادی و نبود آگاهی، زنان در این ولایت از داروها خودسرانه مصرف می‌کنند؛ اما پزشکان از پیامدهای ناگوار آن هشدار می‌دهند.

فریده و جاویده، دو باشنده‌ی بدخشان، در گفت‌وگو با سلام‌وطندار می‌گویند که زنان به ویژه زنان شیرده در این ولایت، خودسرانه دارو مصرف می‌کنند.

این دو زن، دلیل استفاده‌ی خودسرانه‌ی داروها میان زنان را، کم‌بود آگاهی و ناداری عنوان می‌کنند و می‌‌افزایند که خود شان نیز به دلیل نداشتن توانایی مالی برای درمان معیاری، برای درمان بیماری‌های شان خودسرانه دارو استفاده می‌کنند.

فریده، می‌گوید: «حداقل ۳٠٠ افغانی در معاینه‌ی تلویزیونی می‌گیرند؛ ۱۵٠ افغانی حداقل معاینه‌اش می‌شود یا هم دواهای زیاد می‌دهند. به این خاطر است که ما خودسرانه دوا استفاده می‌کنیم و بیش‌ترین دواهایی را هم که ما خانم‌ها استفاده می‌کنیم، پاراستامول و بروفن است.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

جاویده، نیز می‌گوید: «از دواهای خودسر زیاد استفاده می‌کنیم؛ چون اقتصاد ما چندان برابر نیست، به همین دلیل نمی‌توانیم نزد داکتر/پزشک مراجعه کنیم. مثلاً ما نمی‌توانیم به یک زکام نزد داکتر مراجعه کنیم؛ دست‌کم می‌گیریم و از دواهای خودسر استفاده می‌کنیم. اگر سر مان تسکین کند، معده‌ی مان را تخریش می‌کند یا هم مشکلات دیگری را به وجود می‌آورد.»

در همین حال، حمیه، بانویی که کودک شیرخوار دارد، می‌گوید که استفاده‌ی خودسرانه‌ی داروها، به او آسیب جدی زده است.

او می‌افزاید: «از دواهای خودسر استفاده‌ می‌کنیم و بعد از استفاده از این دواها، با مشکلات زیادی مواجه می‌شویم؛ از جمله عوارض جانبی بعضی دواها. بیش‌تر دواها است که عوارض جانبی می‌داشته باشد. ما از پاراستامول استفاده می‌کنیم که سردرد باشیم. اگر درد ما را خوب کند‌؛ اما به دیگر قسمت‌های بدن ما عوارض جانبی می‌داشته باشد.»

با این حال، پزشکان از پیامدهای ناگوار استفاده‌ی خودسرانه‌ی داروها میان زنان به ویژه زنان شیرده و باردار هشدار می‌دهند.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

ملالی جویا، پزشک نسایی_ولادی در بدخشان، می‌گوید: «بیش‌تر دواهایی که یک مادر استفاده می‌کند، هورمون‌های مادر آن را هضم کرده نمی‌تواند و داخل شیر می‌شود؛ از داخل شیر وارد بدن طفل می‌شود و از بدن طفل وارد دوران خون طفل می‌شود؛ چون بدن طفل هنوز رشد نکرده است. … بنابراین، سبب می‌شود که در آینده طفل مصاب به مشکلات زیادتر شود؛ پس تا حد ممکن از استفاده‌ی دواهای خودسرانه جلوگیری شود.»

با این همه، جاوید محبی، مدیر عمومی سوء‌تغذیه‌ی ریاست صحت عامه‌ی بدخشان، می‌گوید آن‌ها بارها به داروفروشان توصیه کرده اند که بدون رهنمود پزشکان، دارو به فروش نرسانند.

محبی، می‌افزاید: «چون ادویه‌جات بی‌خطر نیستند و این ادویه‌جات احتمالاً زمانی که از طریق شیر مادر انتقال می‌کند، بعضی مشکلات و عوارض را نزد طفل ایجاد می‌کند. احتمالاً طفل‌ها مصاب به اسهال و استفراغ یا خواب‌آلودگی می‌شوند و در سیستم خواب شان مشکلات به وجود می‌آید و غیرمنظم می‌شود. بنابراین، بهتر است که مادران محترم قبل از استفاده‌ی ادویه‌جات مشوره‌ی داکتر را بگیرند.»

گفتنی است که استفاده‌ی خودسرانه‌ی داروها توسط زنان به ویژه زنان شیرده به دلیل ناداری و وضعیت بد اقتصادی، امکان مراجعه به پزشک و شفاخانه را محدود کرده است؛ چیزی که ادامه‌ی آن می‌تواند پیامدهای جبران‌ناپذیری را به زنان و فرزندان شان به بار آورد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: