شماری از زنان، در گفتوگو با سلاموطندار میگویند که به دلیل زیاد کارکردن در خانه و کمبود مواد مغذی، کلسیم و مواد معدنی در بدن شان، به پادردی مبتلا شده اند. این زنان، میافزایند با این که پادردی شدید دارند؛ اما به دلیل مشکلات اقتصادی، این بیماری را جدی نگرفته اند.
زحل، زنی که مسئولیت تمام کارهای خانه را برعهده دارد و مبتلا به پادردی است، چنین میگوید: «تأخیر در معالجهی من وجود داشته؛ در فامیل تعداد ما زیاد است و وسایل لازم نداریم که استفاده کنم؛ لباسشویی با دست میکنم، فشار کار زیاد است و بیشتر ایستاد میباشم. زمانی که ۲۰ روز یا هم یک ماه با آب سروکار نداشته باشم یا هم پاهایم را گرم نگه دارم، این تغییرات سبب کاهش دردم میشود.»
ساره، دیگر زنی که مسئولیت تمام کارهای خانه را برعهده دارد و مبتلا به پادردی است، نیز میگوید: «اضافهوزن هم دارم؛ در حالاتی که زیاد کار و پیادهروی میکنم، به این مشکل دچار میشوم. اگر پیش داکتر نروم و دارو مصرف نکنم، دوباره به این مشکل دچار میشوم.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
در همین حال، شماری از زنان گفتوگوشونده در این گزارش، میگویند که مشکلات اقتصادی و به دنبال آن کمبود مواد معدنی، مواد مغذی و ویتامینها در بدن شان، سبب شده است که به پادردی مبتلا شوند.
زهره، زنی از کابل که به دلیل کمبود مواد مغذی به پادردی مبتلا شده است، میگوید: «نام من زهره است؛ بیماری من پادردی و درد مفاصل است و شدیداً در قسمت زانو. دلیل پادردی من، کمبود کلسیم و مواد معدنی است.»
ماهجبین، دیگر زن از کابل که به دلیل کمبود مواد مغذی به پادردی مبتلا شده، هم میگوید: «نرفتن پیش داکتر و دوانخوردن، تأثیر بد بالای تداوی من دارد؛ چون مشکل اقتصادی داریم و پول نداریم، چیزی گفته نمیتوانم. وظیفه ندارم؛ خانم خانه هستم، مصروف کارهای خانه.»
قندیگل، یکی دیگر از زنان از کابل که به دلیل کمبود مواد مغذی به پادردی مبتلا شده است، نیز میگوید: «در جریان این پنج سال فقط سه بار رفتهام؛ پول که نداشتیم، نتوانستم پیش داکتر بروم؛ روزگارم زیاد خوب نیست و تأثیر بالای مریضی من داشته است.»
با این حال، پزشکان بخش ارتوپدی، تماس بیش از اندازه با آب و رطوبت، کمبود کلسیم و ویتامینها در بدن، انجام کارهای طاقتفرسا، پوکی استخوان و التهاب مفصلها را، از مهمترین عاملهای پادردی در زنان میدانند و میگویند که ۹۰ درصد مراجعهکنندگان نزد آنان را زنان تشکیل میدهند.
محمدنعیم شینواری، متخصص بخش ارتوپدی، در این باره میگوید: «علت اصلی دردهای زانو یا دردهای پا که است، همان یکی از امراض مزمن روماتیزم، التهاب مفاصل، ضربهواردشدن بالای مفاصل، افتادن از یک بلندی، … بیشتر سبب دردهای زانو به مریض میشود. در صورتی که مبتلا باشند و درد شدید پیش مریض باشد، باید فوراً به داکتر مراجعه بکند و داکتر نظر به معایناتی که به مریض میشود، توصیهی تداوی به مریض صورت میگیرد.»
فعالان حقوق زن، نیز نقش و حضور زنان را در خانه و خانواده مهم میدانند و میگویند که برای سلامتی زنان، مردان خانواده باید با آنان در انجام کارهای خانه همکاری کنند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
یلدا عزیزی، فعال حقوق زن، میگوید: «همیشه ما یک زن را باید به دیدهی انسان ببینیم و پدیدهی مقدس بدانیم؛ باید از همه احوالات وجودش درد کمر، درد پایش باخبر باشیم. از مردها هم تقاضا میکنیم که همراه خانمهای خود همکار باشند؛ حداقل اگر دیگر همکاری نمتوانند، از نگاه صحی میتوانند اینها را پیش داکتر ببرند؛ همیشه مواظب صحت شان باشند.»
با این همه، شرافت زمان امرخیل، سخنگوی وزارت صحت عامهی حکومت سرپرست، میگوید که زمینهی درمان افراد مبتلا به پادردی در شفاخانههای کابل و ولایتها وجود دارد. «در کابل در شفاخانهی وزیر محمداکبرخان برای بیماران ارتوپدی کادرهای فعال، مسلکی و علمی دارند که خدمات عرضه میکنند. اگر کسی مشکل زانو، بخشهای ارتوپدی، بندها و روماتیزم داشته باشد، اینها میتوانند در ولایتها هم نزد داکتران داخله و هم ارتوپدی مراجعه کنند.»
گفتنی است که ابتلا به پادردی عاملهای گوناگون دارد که در این میان زیاد کارکردن در خانه، کمبود مواد مغذی و مشکلات اقتصادی، از عمدهترین این عاملها گفته شده است.