شماری از جوانان در دایکندی، با انتقاد از بلندبودن هزینههای جریان نامزدی و عروسی، میگویند که سالانه صدها جوان به منظور فراهمکردن پول تویانه، برای کارگری به کشورهای همسایه مهاجرت میکنند.
سیفالله رضایی، باشندهی دایکندی، میگوید که عروسی در این ولایت برای خانوادههای پسر، ۷۰۰ تا ۸۰۰ هزار افغانی هزینه دارد که پسران برای تهیهکردن آن ناچار اند به منظور کارگری به کشورهای همسایه مهاجرت کنند.
او میافزاید: «تشکیل خانواده یا ازدواج، یک اصل است که باید هر فرد و هر انسان در زندگی خود عروسی کند و تشکیل خانواده دهد؛ اما متأسفانه در افغانستان ما در یک شرایط نابسامان و بد قرار داریم. ما نمیتوانیم پول هنگفتی را به نام گله به پدر دختر بپردازیم.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
علی میرزایی، دیگر باشندهی دایکندی، نیز میگوید: «در شرایط کنونی افغانستان که همگی به یک لقمهنان محتاج و کمکهای خیریه و مؤسسهها محتاج اند، در این وضعیت بسیار مشکل است که یک جوان این مقدار گله یا تویانه را تهیه کند. نه تنها گله؛ بل پیداکردن پول هنگفت برای عروسی کار مشکلی است.»
مکلفبودن جوانان پسر به پرداخت تویانه، سبب شده است که شماری از جوانان دختر و پسر، نتوانند در سن مناسب و با فرد مورد نظر شان ازدواج کنند.
در همین حال، شماری از فعالان حقوق زن در دایکندی، با نکوهش گرفتن تویانه از خانوادههای پسر، میگویند که تبادلهی دختران در برابر پول و دارایی، زیر هر نامی به معنای فروش دختران است که نقض حقوق بشری آنها را در پی دارد.
رقیه راسخ، فعال حقوق زن در دایکندی، به سلاموطندار میگوید: «بیشتر خانوادهها که توانایی مالی ندارند، نمیتوانند به وقت معین، عروسی یا ازدواج فرزندان خود را برگزار کنند. به این لحاظ، بیشتر جوانان، سن شان از معیار ازدواج میگذرد.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
از سویی هم، سیدحبیبالله اکبری، عالم دینی در دایکندی، میگوید که گرفتن پول به نام شیربها، گله، مهر حاضر، تویانه یا هر عنوان دیگر، در واقع قیمتگذاشتن روی دختر است که از نظر شرعی نادرست است.
او میافزاید: «این رسمورواجهای ناپسند و مردود، از نگاه دین مقدس اسلام و شریعت باعث شده است که بخشی از جوانان اقدام به ازدواج نتوانند و بخشی دیگر که اقدام به ازدواج میکنند، پول قرض میگیرند یا سر سود میگیرند که در نهایت زیر فشار قرض سنگین مجبور به مهاجرت میشوند و چه بسا در دیار مهاجرت رو به اعتیاد و استعمال مواد مخدر میآورند.»
این در حالی است که چندی پیش، وزارت ارشاد، حج و اوقاف، خانوادهها را از گرفتن تویانه منع کرده بود؛ اما ظاهراً این دستور بیشتر جنبهی توصیهای داشته و هنوز هم، مانعی سر راه عروسی هزاران جوان در سراسر کشور است.