امروز ۱۳ فبروری/۲۴ دلو، برابر با روز جهانی رادیو است. با گذشت نزدیک به یک قرن از آغاز فعالیت رادیو در افغانستان، این رسانۀ شنیداری هنوز مخاطبان خود را در سراسر کشور دارد.
رادیو برای نخستین بار در افغانستان در سال ۱۳۰۴ خورشیدی و در زمان شاه امانالله خان آغاز به فعالیت کرد. از آنزمان تاکنون، این رسانه راههای پُر خموپیچی را طی کرده و با تغییر نظامهای سیاسی کشور، چهگونهگی فعالیت رادیو نیز با تحولات همراه بوده است.
اخیراً تغییر نظام سیاسی کشور از جمهوریت به امارت، نشرات رسانهها را متأثر کرده است. سقوط دولت پیشین و رویکارآمدن امارت اسلامی، رسانهها را واداشت تا مطابق رهنمودهای حکومت جدید، در «چارچوب شریعت اسلامی» به فعالیت ادامه دهند.
با این حال، مسئولان نهادهای پشتیبان رسانهها با ابراز نگرانی میگویند که وضع این محدودیتها سبب کاهش شمار رسانهها بهویژه رادیو شده است.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
جمیل وقار، عضو کمیتۀ مصونیت خبرنگاران افغان به سلاموطندار میگوید که در حدود شش ماه پسین، نزدیک به نیمی از رادیوها از فعالیت باز ماندهاند. به گفتۀ او، ۵۰ درصد کارمندان رسانهیی در شبکههای رادیویی نیز از کار دست کشیدهاند.
آقای وقار میافزاید که پیش از تحولات، ۳۲۰ رادیو در ولایتهای مختلف کشور فعال بود؛ اما در شش ماه پسین این رقم به ۲۰۰ رسانه کاهش یافته است.
مسئولان رادیوهای محلی در ولایتها نیز تأکید میکنند که تحولات سیاسی، تأثیرات منفی روی فعالیتهای آنان گذاشته است.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
به گفتۀ آنان، بهدلیل وضع محدودیتها از سوی امارت اسلامی و مشکلات مالی، نشرات دهها رسانه متوقف شده است و شمار بسیاری از کارمندان رسانهیی کارهایشان را از دست دادهاند.
با این همه، بهدلیل کمسوادی یا بیسوادی شهروندان افغانستان و نبود دسترسی کافی به رسانههای دیداری در مناطق دوردست کشور، رادیو هنوز مخاطبان خاص خود را دارد.
شهروندان میگویند که بهخاطر در دسترسبودن رادیو و کممصرفبودن آن، روزانه چندین ساعت پای رادیو مینشینند و برنامههای مختلف را میشنوند.
این در حالیست که بر بنیاد گزارشها، با رویکارآمدن امارت اسلامی و ایجاد محدودیتها، نشرات بیش از ۷۰ درصد رسانهها متوقف شدهاند.