در افغانستان که جوانان با چالش‌های متعدد اقتصادی و اجتماعی روبه‌رو اند، کارآفرینی در حوزه‌های کوچک به عنوان یک محرک اصلی توسعه‌ی اقتصادی و اجتماعی، نقش مهمی را در ایجاد فرصت‌های کاری، کاهش ناداری و افزایش رفاه اجتماعی ایفا می‌کند.

کارآفرینی در حوزه‌های کوچک که توسط افراد باسرمایه و منابع محدود آغاز می‌‌شود، به دلیل انعطاف‌پذیری، نوآوری و ارتباط مستقیم با نیازهای محلی، توجه ویژه‌ای را به خود جلب کرده است.

سلام‌وطندار در این گزارش با شش جوانی که در حوزه‌های کوچک کارآفرینی کرده اند، گفت‌وگو کرده است.

این جوانان، گفته اند که نبود فرصت‌های کاری، علاقه‌مندی به داشتن شغل‌ آزاد، تقاضای بازار کار و داشتن استقلال مالی، سبب شده است که آنان به کارآفرینی در حوزه‌های کوچک اقدام کنند.

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

سبحان‌الله درانی که دارای مدرک کارشناسی در رشته‌ی زراعت است؛ اما توانسته با ساخت مدل‌های ساختمانی در حوزه‌ی ساخت‌وساز به کارآفرینی بپردازد. او می‌گوید که ماهانه میان ۳۰۰ تا ۱۰۰۰ دالر درآمد خالص دارد و پنج سال می‌شود در این حوزه سرگرم کار است.

سبحان‌الله، می‌افزاید: «پنج سال است که در این بخش تنها استم؛ کدام شرکت نیست که کار کنم. از صفر شروع کرده‌ام تا جایی که شکر خدا رسیده‌ام. از چیزهای ناچیز خواستم چیزی بسازم؛ از کارتن، از توپ، از تخته و این چیزها من چیزهایی ساخته‌ام. بیش از ۷۰، ۸۰ پروژه را برای شان تکمیل و اجرا کرده‌ام.»

نرگس، دختر ۲۰ساله‌ای است که از ۲۰۲۳ به طراحی/دیزاین زیورآلات زنانه پرداخته است. او می‌گوید که این گونه کارآفرینی سبب شده است به استقلال مالی دست یابد. «من دو سال تحقیق کردم تا بتوانم استقلال مالی داشته باشم؛ برند از خود داشته باشم؛ راهی باشد که دستم به کسی پیش نباشد و معمولاً صفحات اجتماعی را می‌دیدم و پیش خود فکر می‌کردم و می‌گفتم آن‌ها که می‌توانند، من هم می‌توانم.»

از سوی دیگر، زلیخای ۳۲ساله از بلخ، جوانی است که از ۱۷سالگی در حوزه‌ی طراحی آرایش‌های زنانه کار خود را آغاز کرده و اکنون توانسته است با استفاده از درآمد حاصل از این فعالیت، در یک شرکت ساختمانی با برادرانش شریک شود. «سرمایه‌ی من تا حدی شد که با برادرهای خود در شرکت ساختمانی شریک شدم، فعلاً هم هم‌کار هستم.»

تاج‌الدین، باشنده‌ی بغلان، جوانی که توانسته است با سرمایه‌ای محدود در جریان سه سال پسین موفق به راه‌اندازی سوپرمارکت شود، می‌گوید که اکنون این سوپرمارکت به منبع درآمد پایدار به او تبدیل شده است. «در سال ۱۴۰۱ قصبه آمدم و در این جا دکان باز کردم؛ یک سوپرمارکت گرفتم، کار را آغاز کردم.»

شبنم ۲۵ساله، باشنده‌ی هرات که با سرمایه‌ی محدود ۳۰۰۰ افغانی، وارد عرصه‌ی صرافی آنلاین شده است و وزیرالله ۳۳ساله، باشنده‌ی خوست که تجارت آنلاین راه‌اندازی کرده و اکنون در این حوزه فعال است، می‌گویند که این فعالیت‌ها به آن‌ها فرصت‌های جدید کاری فراهم کرده است و به استقلال مالی دست یافته‌ اند. «۳۰۰۰ افغانی نزد خود داشتم و آهسته‌آهسته به ۸۰۰۰ و ۱۰ هزار افغانی رساندم.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید 

وزیرالله، می‌گوید: «مشکلات شخصی من باعث شد که من تجارت را شروع کنم؛ خوش‌بختانه کامیاب هم شدم.» کارکردهای این جوانان، نشان می‌دهد که با پشت‌کار، خلاقیت، بهره‌گیری از فرصت‌ها و مبارزه با چالش‌های گوناگون، می‎‌توان موانع را کنار زد و راه را برای موفقیت هموار کرد.

خبیب غفران، سخن‌گوی وزارت اطلاعات فرهنگ حکومت سرپرست، می‌گوید که این وزارت برنامه‌های بسیاری را برای ارتقای ظرفیت جوانان برگزار کرده است و برای ایجاد فرصت‌های کاری بیش‌تر تلاش می‌کنند.

غفران، می‌افزاید: «آموزش‌های حرفه‌ای؛ برنامه‌های فریلانسنگ یا تجارت آزاد که در بخش گرافیک ما داریم آمازون؛ بخش‌های مختلف معینیت جوانان برای جوانان در ولایت‌های مختلف کابل، هرات، بلخ، کندهار، ننگرهار و کندز، در این مراکز جریان دارد و عملاً جوانان در این جا وقت به‌ وقت تربیه می‌شوند. برنامه‌ی دیگری که معینیت جوانان وزارت دارد، یاددهی روش‌های تجارتی است که هم‌راه تعداد مشخص جوانان کار می‌شود.»

در سال‌های پسین مشاغل کوچک برای جوانان به فرصت مهمی برای کسب درآمد و ایجاد استقلال مالی تبدیل شده است که با وجود چالش‌هایی مانند کم‌بود منابع و نبود حمایت‌های کافی، این حوزه هم‌چنان ظرفیت بالایی برای رشد و اشتغال‌زایی جوانان دارد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: