صدیقۀ ۳۸ ساله، مادر یکی از بیماران روانی در هرات است. او که به تازهگی دختر ۱۸ سالهاش را به بخش صحت روانی شفاخانۀ ولایتی هرات آورده است، میگوید که تحولات پسین در کشور و فقر، از دلیلهای اختلالهای روانی فرزندش است.
صدیقه میگوید، «داکتر صاحبها همه کوشش میکنند که خوب شود، خیلی رسیدهگی میکنند به ما انشاءالله که خوب شده. همین مشکلات دردسر و کمخوابی است که به مشکلات روانی دچار شده، دیگر مشکلات افغانستان خیلی زیاد است؛ چون هر دفعه یکرقم رژیم میآید و تشویشات زیاد شده.»
سلاموطندار فارسی را در تلگرام دنبال کنید
تنها صدیقه نیست که برای درمان فرزندش به بخش صحت روانی شفاخانۀ ولایتی هرات مراجعه کرده است؛ بل صدها خانوادۀ دیگر نیز هستند که روزانه اعضای خانوادههایشان را به این مرکز درمانی میآورند.
زهره، یکی دیگر از بیمارداران هراتیست که دخترش را به این شفاخانه آورده است. او میگوید که دخترش هماکنون بستریست. «دخترم همینقسم افتاده است، اعصاب ندارد، دستهایش خشک میشود و زبانش هم از دهنش بیرون میشود.»
در همین حال، وحید نورزاد، مسئول بخش اعصاب و روان در شفاخانۀ حوزهیی هرات میگوید که براساس آمارهای ثبتشده، شمار بیماران روانی در این ولایت پنج درصد افزایش را نشان میدهد.
به گفتۀ او، ایندسته بیماران شامل زنان و مردان میشود، اما میزان آسیبپذیری زنان بیشتر است. او میافزاید که ۷۵ درصد از مراجعهکنندهگان آنها را زنان تشکیل میدهد.
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
از سویی هم، محمدشفیق عمیر، متخصص صحت روان در هرات نیز میگوید که بیشتر بیماران روانی در این ولایت بهدلیل تحولات پسین، فقر و بیکاری و نیز خشونتهای خانوادهگی به مرکزهای صحت روان مراجعه میکنند.
امروز دهم اکتبر برابر است با «روز جهانی سلامت روان». از این روز، همهساله در جهان بهویژه افغانستان گرامیداشت میشود. اما امسال بهدلیل تسلط امارت اسلامی بر کشور بیشتر برنامههای مناسبتی برگزار نشده و نیز روند رسیدهگی به بیماران روانی مختل شده است.