وسواس، گونه‌ای از اختلال روانی است که با ایجاد بی‌نظمی در رفتار، احساسات و افکار مشخص می‌شود. شماری از روان‌شناسان در کابل، می‌گویند که نگرانی، محیط ناآرام خانوادگی، اعتماد‌به‌نفس پایین و در برخی حالت‌ها هم ترس، سبب ایجاد وسواس در زنان می‌شود. آن‌ها، می‌افزایند که شایع‌ترین گونه‌ی وسواس، شست‌وشوی بیش از اندازه نزد زنان است.

محمدالله بلوچ، روان‌شناس، در این ‌باره می‌گوید: «عوامل خانوادگی، خانواده‌ی وسواسی و ضعف اعتمادبه‌نفس است؛ به خصوص در دخترخانم‌ها کم‌بود ارزش‌ها و کم‌بود عزت نفس است که باعث ایجاد اختلال وسواس می‌شود. فرد در طول روز کار را چندین بار انجام می‌دهد؛ دست‌ها را مکرر می‌شوید یا مکرر دروازه را باز و بسته می‌کند؛ روی خود را دست می‌زند.»

از سویی هم، روان‌شناسان، به این باور اند که وسواس یک اختلال قابل درمان است که با دارودرمانی و روان‌درمانی می‌توان آن را کنترل کرد. حسینا محمدی، روان‌شناس، می‌گوید: «می‌توان هم از طریق دارودرمانی و هم از طریق روان‌درمانی به این افراد کمک کرد. باید نزد روان‌شناس مراجعه کنند؛ آرام‌آرام به کمک روان‌شناس بالای همان رفتار خود کنترل بگیرند.»

سلام‌وطندار را در اکس دنبال کنید

مریم ۲۹ساله، باشنده‌ی کابل، می‌گوید که وسواس در تمیزی مواد خوراکی و لباس، از ۱۶سالگی نزد او به وجود آمده است. او می‌افزاید که روحیه‌ی حساس و شکننده‌ای که در دوران نوجوانی داشت، سبب شده که در بزرگ‌سالی وسواس شدید را تجربه کند. «در پاکی و نظافت خانه، وسواس من بیش‌تر است. به طور مثال، من اگر مواد خوراکی را می‌شویم، باید بارها بشویم؛ لباس اگر می‌شویم، باید چندین بار آن را آب‌گیری کنم.»

طیبه‌ی ۲۳ساله، دیگر باشنده‌ی کابل که وسواس شدید نسبت به نظافت و پاکی خانه دارد، می‌گوید که فکرکردن به گذشته و اتفاق‌های ناخوش‌آیند آنT سبب شده است که وسواس شدیدی نسبت به پاکی خانه داشته باشد و چندین بار یک مکان را پاک کند؛ رفتاری که به او و خانواده‌اش ناراحت‌کننده است.

او می‌افزاید: «فکر می‌کنم باید همه جا و همه چیز تمیز و پاک باشد؛ بیش‌تر اوقات چندین بار آشپزخانه را پاک می‌کنم و فکر می‌کنم که به پاک‌کاری نیاز دارد. بعضی مواقع خیلی احساس خستگی می‌کنم؛ چون فکر می‌کنم دیگران متوجه نظافت خانه نیستند و هم‌چنان خانواده‌ی من خیلی ناراحت می‌شوند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

وسواس، در زنان مبتلا به این اختلال سبب شده است که شماری از آن‌ها در برقراری ارتباط دچار مشکل شوند. آن‌ها، می‌گویند به دلیل وسواس‌هایی که دارند، به آسانی نمی‌توانند با دیگران ارتباط برقرار کنند و از حضور در محیط‌های اجتماعی احساس شرم می‌کنند.

زحل ۳۴ساله، باشنده‌ی کابل، می‌گوید: «حتا روابط من با خانواده‌ام با مشکل مواجه شده؛ روابط اجتماعی من بیش از حد صدمه دیده است. من حتا می‌ترسم از این که با کسی روابط داشته باشم؛ به خاطری که فکر می‌کنم یک آدم نرمال نیستم، وسواسی هستم؛ ممکن کسی را خفه کنم. به همین خاطر گوشه‌گیر شده‌ام، همین اطاق است و من هستم.»

وسواس، از جمله اختلال‌های روانی است که نزد زنان بیش‌تر دیده می‌شود و رایج‌ترین نوع آن هم شست‌وشوی بیش از اندازه است. بسیاری از زنان، به دلیل کم‌بود آگاهی، این اختلال را جدی نمی‌گیرند و برای درمان آن اقدام نمی‌کنند.

کلیدواژه‌ها: // //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: