یک هفته پس از وقوع زمین‌لرزه در ولایت‌های جنوب‌شرقی کشور، شماری از خانواده‌های آسیب‌دیده می‌گویند که کودکان‌شان وضعیت روانی مساعدی ندارند.

به گفتۀ آنان، کودکان پس از زمین‌لرزه به‌شدت ترسیده‌اند و با گذشت هر روز درد و اضطراب آنان نیز بیش‌تر می‌شود. خانوادهای آسیب‌دیده به سلام‌وطندار می‌گویند که کودکان‌شان هم‌چنان دچار بی‌خوابی یا کابوس شبانه شده‌اند.

حسین و حکمت‌الله که بیش‌تر اعضای خانواده‌های‌شان را در زمین‌لرزۀ هفتۀ پیش در پکتیکا از دست داده‌اند، می‌گویند که این زمین‌لرزه در کنار آسیب‌های مالی، آسیب‌های روانی نیز در پی داشته است.

سلام‌وطندار فارسی را در فیس‌بوک دنبال کنید

حسین می‌گوید: «بالای کودکان ما تأثیر منفی گذاشته است، آن‌ها هر شب در خواب خود جیغ می‌زنند.»

حکمت‌الله نیز می‌گوید: «کودکان با مشکلات زیادی دست‌وپنجه نرم می‌کنند. در کنار کودکان، بزرگ‌سالان نیز مشکل دارند، آن‌ها می‌ترسند.»

هرچند ریاست صحت ‌عامۀ پکتیکا به‌میان‌آمدن مشکلات روحی_روانی نزد کودکان را تأیید می‌کند، اما می‌گوید که خدمات مشورت‌‌دهی برای کودکان آسیب‌دیده فراهم شده است.

یعقوب پتمل، معاون ریاست صحت عامۀ پکتیکا، در این باره می‌گوید: «درصدی زیادی از کودکان به تکلیف‌های روانی مواجه شده‌اند. ما برای کنترل تکلیف‌های روانی بخش‌های زنانه و مردانه ایجاد کرده‌ایم، حتی در حد متخصصان. کوشش ما این است که خدمات خود را در بخش روانی بیش‌تر و به مردم خدمت کنیم.»

در همین حال، نجیب‌الله، مسئول سازمان صحی جهان در پکتیکا، می‌گوید که این نهاد تاکنون برنامه‌های مشورت‌دهی را برای آسیب‌دیده‌گان به‌ویژه کودکان در نظر نگرفته است.

او می‌افزاید: «آسیب‌دیده‌گان با مشکلات جدی روبه‌رو اند، تکلیف‌های روانی در میان زنان و کودکان بیش‌تر است، ما هم پروگرام خاص نیز به آن‌ها در کلینیک‌ها نداریم. مکتب و مدرسه برای‌شان لذت ندارد، خانه ندارند، پدرشان شهید شده است.»

این در حالی‌ست که شماری از روان‌شناسان دربارۀ آسیب‌های روانی پس از وقوع زمین‌لرزه می‌گویند که کودکان به‌عنوان قشر آسیب‌پذیر دچار ترس، اضطراب و افسرده‌گی می‌شوند.

سلام‌وطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید

عصمت هاشمی، یک تن از روان‌شناسان، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «احساس آرامش و راحتی را از دست می‌دهند؛ چون بالای خود کنترل ندارند. بالای روان‌شان تأثیر خیلی بد می‌گذارد.»

عبدالله حسینی، یک تن دیگر از روان‌شناسان، نیز در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «اگر هم‌راه آن‌ها کار نشود، به همین وضعیت گذاشته شوند و همین هراس همیشه در ذهن‌شان باشد، این باعث افسرده‌گی می‌شود. افسرده‌گی‎‌اش نوعی‌ست که فرد در هر حالت احساس می‌کند که حادثه باز تکرار می‌شود.»

نگرانی‌ها از آسیب‌های روانی بر کودکان متضرر از زمین‌لرزه در حالی بیان می‌شود که مؤسسۀ نجات کودکان از آسیب‌های ناشی از این زمین‌لرزه بر کودکان هشدار داده است. این مؤسسه گفته است که پس از وقوع زمین‌لرزه کودکان دچار شوک روحی_روانی شده‌اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: