امارت اسلامی به تازگی کمیتهای را برای دفاع از حقوق مهاجران افغان در دیگر کشورها، ایجاد کرده است. مسئولان امارت اسلامی، میگویند که این کمیته مسئولیت خواهد داشت تا در بخش تأمین حقوق اساسی مهاجران تلاش کند.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، در این باره به سلاموطندار میگوید: «در کشورهای مربوطه اگر حقوق مدنی، فامیلی یا هم خصوصی مهاجرین افغان زیر پا میشود، باید یک کمیتهی قانوندانان یا حقوقدانان تشکیل شود تا موارد قانونی و اصولی این مسائل را تحت بررسی قرار دهد تا مراحل قانونی و اصولی برای آن جستوجو شود.»
افغانستان از سالها به این سو، به عنوان کشوری با بیشترین شمار مهاجر در جهان است که اکنون کمازکم، بیش از پنج میلیون شهروند این کشور در پاکستان و ایران به سر میبرند و بیشتر با نقض حقوق بشری و محدودیت دسترسی به خدمات اجتماعی روبهرو اند.
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
آگاهان میگویند با این که ایجاد کمیتهای برای رسیدگی به وضعیت نگرانکنندهی شهروندان افغانستان در شماری از کشورها مانند ایران و پاکستان، ضروری است؛ اما در شرایط کنونی چنین کمیتههایی به سختی میتواند برای احقاق حقوق مهاجران مؤثر واقع شود.
سبحان مصباح، آگاه مسائل حقوقی، بهرسمیتشناختهنشدن امارت اسلامی از سوی جهان و پاسخگونبودن حکومتهای ایران و پاکستان در برابر کنوانسیونهای بینالمللی را مهمترین مانعها در برابر مؤثریت این کمیته عنوان میکند.
او میگوید: «بحث مهم کارکرد و مؤثریت همچو کمیتهها است. متأسفانه بحران عدم مشروعیت و عدم بهرسمیتشناختهشدن افغانستان از سوی جامعهی جهانی، مؤثریت چنین کمیتهها را از نگاه حقوقی تحت سئوال قرار میدهد.»
در سوی دیگر، آگاهان تأکید میکنند که استفادهی همسایگان افغانستان از مسئلهی مهاجران به عنوان ابزار فشاری بر امارت اسلامی برای تعقیب خواستهای شان، سبب میشود که کمیتهی دفاع از حقوق مهاجران، کارآمدیای نداشته باشد.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
محمدباقر محسنی، آگاه روابط بینالملل، میگوید که برای جلوگیری از چنین وضعیتی، امارت اسلامی بایستی بکوشد که برای ازمیانبرداشتن پیشزمینههای مهاجرت مانند ناداری در داخل مبارزه کند.
او میافزاید: «بهترین راه این است که امارت اسلامی باید به کارهای اساسی و بنیادی توجه کند و این کارهای اساسی این است که امارت اسلامی بستری را فراهم کند که بنبستهای سیاسی که باعث مشکلات اقتصادی و اجتماعی شده است، باید شکسته شود و باید برویم طرف یک حکومتی که مورد قبول همه باشد.»
کمیتهی دفاع از حقوق مهاجران در حالی ایجاد میشود که ادارهای زیر نام وزارت امور مهاجرین و عودتکنندگان نیز، در ساختار کابینهی حکومت سرپرست فعالیت دارد؛ اما تلاشهای این وزارت و نهادهای دیپلماتیک امارت اسلامی در دو سال گذشته، برای قناعتدادن ایران و پاکستان به منظور دوام میزبانی از مهاجران افغان بینتیجه مانده است و حالا روزانه هزاران خانواده از هر دو کشور به گونهی اجباری به افغانستان بازگشت داده میشوند.