بارش بیموقع ژاله و بارانهای شدید در غزنی، گذشته از کشاورزان و باغداران، شماری از بازرگانان میوه و فرآوردههای کشاورزی را متضرر کرده است.
محمدنادر، یک تن از بازرگانان فرآوردههای کشاورزی، به سلاموطندار میگوید که طبق معمول آنان فرآوردههای کشاورزی را پیش از برداشت خریداری میکنند؛ اما امسال بارش ژاله این فرآوردهها را فاسد کرده است.
او میافزاید که براساس قرارداد مجبور است تمام پول این فرآوردهها را به باغداران بپردازد. محمدنادر میگوید: «پیش از اینکه ژاله نزده بود، سیر ۴۵۰ کلدار خریده بودیم. متأسفانه در بین کار ژاله آمد. بیشتر مردم قریه بیبضاعت هستند، ما هم متضرر شدیم.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
محمدهاشم، یک تن دیگر از بازرگانان، نیز میگوید که در اثر بارش ژاله صدها درخت شفتالو را که خریده است، خراب شده و مجبور شده با ۷۰ درصد زیان، در بازار به فروش برساند.
در همین حال، گلابالدین امیری، رئیس هیأت عامل اتاق تجارت و سرمایهگذاری غزنی، به سلاموطندار متضررشدن بازرگانان را تأیید میکند و میگوید که میوههای آسیبدیده، بازار چندانی برای فروش ندارد و بازرگانان ناچار اند با چند درصد زیان و با بهای اندک، آن را به فروش برسانند.
او میافزاید: «تاجرانی که پیش از پیش باغهای دهاقین را خریداری کرده بودند، متضرر شدهاند. این یک زیان بسیار بزرگ است. در فصلی که میوه جمعآوری میشد، ژاله سرازیر شد و به مردم خیلی آسیب رساند.»
از سویی هم، عبدالرحمان، مسئول اتاق صنایع و معادن غزنی، آمار تخمینی متضررشدن بازرگانان در این اتاق را از این ناحیه، ۸۰ درصد میگوید.
سلاموطندار فارسی را در توییتر دنبال کنید
او میگوید: «آمار ضررهایی که به فصلها رسیده، بیش از ۸۰ درصد است. انگور، زردآلو، آلو و گندم که در همین فصل میرسیدند، در اثر همین توفان و ژاله که در غزنی شد، بیش از ۸۰ درصد مردم متضرر شدند.»
ریاست زراعت، آبیاری و مالداری غزنی نیز زیانهای ناشی از بارش بیموقع ژاله و باران را تأیید میکند. زکریا هوتک، مدیر عمومی باغداری ریاست زراعت، آبیاری و مالداری غزنی، به سلاموطندار میگوید که باغهای میوه، مزرعههای گندم و کچالو بیشتر در مرکز غزنی و ولسوالیهای جنوبی این ولایت آسیب دیدهاند.
رویدادهای طبیعی، آفات زراعتی و نبود برنامههای منظم دولت برای پشتیبانی از کشاورزان و بازرگانان محصولات کشاورزی، هرازگاهی سبب آسیبپذیری این قشر میشود.