آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، در روز دوم و پایانی نشست سازمان ملل متحد در دوحه، پایتخت قطر، در یک نشست خبری گفته است در این نشست تلاش شد که اشتراک‌کنندگان روی‌کرد مشترک و سودمندی را به هدف تعامل با امارت اسلامی داشته باشند تا به ثبات در افغانستان کمک کند. آقای گوترش، افزوده است که تمام اشتراک‌کنندگان نشست دوحه بر نیاز یک راهبرد تعامل بهتر برای ثبات در افغانستان که به نگرانی‌های مهم نیز بپردازد، توافق کرده اند.

گوترش تأکید کرده است: «این جلسه در باره‌ی ایجاد یک روی‌کرد مشترک بین‌المللی بود، نه در باره‌ی به‌رسمیت‌شناختن مقام‌های حاکم امارت اسلامی و آن چه مهم بود، این که تمام ما نگرانی‌ها و محدودیت‌های یک‌دیگر را درک می‌کنیم، اما توافق کردیم که کار مشترک به نفع همه‌ی ما است. اشتراک‌کنندگان از ثبات افغانستان نگران هستند و این نگرانی‌های جدی را ابراز کرده اند؛ آن‌ها به حضور مداوم سازمان‌های تروریستی مربوط می‌شوند؛ خطری که کشورها، منطقه و مناطق دیگر را تهدید می‌کند.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

به گفته‌ی دبیرکل سازمان ملل متحد، حضور گروه‌های هراس‌افکنان در افغانستان تهدیدی برای این کشور، منطقه و فراتر از آن است. در نشست دوحه‌، از امارت اسلامی دعوت نشده بود و این مسئله، انتقادهای حکومت امارت اسلامی در کابل را برانگیخته است. بلال کریمی، از معاونان سخن‌گوی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید که نشست‌های بی‌حضور جناح اصلی افغانستان، نتیجه‌ی مثبتی در پی نخواهد داشت.

کریمی می‌افزاید: «جانب اصلی یا جناح اصلی که در یک بحث اشتراک نداشته باشد، طبیعی است که نتایج ملموس و خوب در پی نمی‌داشته باشد. فعلاً این نشست برگزار شده و نکات مثبت هم داشت که بر تعامل با امارت اسلامی تمرکز صورت گرفت و این یک گام خوب است. بعضی از موضوع‌هایی که موضوع‌های داخلی افغانستان است، باید به اراده و تصمیم مردم افغانستان احترام قایل باشند. مسائل داخلی افغانستان ابزار سیاسی ساخته نشود. مرزهای افغانستان محفوظ هستند. اسناد و شواهدی وجود ندارد که کدام سنگر و دفتری از کدام گروهی در خاک ما وجود داشته باشد.»

از سویی هم، شماری از آگاهان روابط بین‌الملل، می‌‌گویند اکنون سازمان ملل متحد و کشورهای قدرت‌مند به این نتیجه رسیده اند که گام‌هایی را برای به‌رسیمت‌شناختن امارت اسلامی بردارند. سیدشفیق‌الله سادات، استاد دانش‌گاه، برگزاری این گونه نشست‌ها را زمینه‌سازی برای به‌رسمیت‌شناختن امارت اسلامی می‌داند. او می‌گوید‌: «سازمان ملل متحد و کشورهای قدرت‌مند به این نتیجه رسیدند که گاهی برای به‌رسیمت‌شناختن امارت اسلامی آغاز بکنند. این زمینه‌‌سازی برای به‌رسمیت‌شناختن است. هنوز مستقیماً روی به‌رسمیت‌شناختن نپرداخته اند؛ اما گامی است که می‌توانیم شروعش بگوییم. مردم افغانستان در نشست‌ها حضور نداشته باشند، یا به نمایندگی از مردم افغانستان، نمایندگان واقعی مردم افغانستان حضور نداشته باشند، باز هم هر گونه تصمیمی، یک تصمیم خوبی نخواهد بود.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

با این حال، علی‌سجاد مولایی، پژوهش‌گر امنیت بین‌الملل، می‌گوید که اعتراض‌های اخیر و نامه‌هایی که به نشانی سازمان ملل متحد پیش از برگزاری این نشست فرستاده شده بود، بر آجندای نشست اثر گذاشته است. او می‌افزاید: «اعتراضات و انتقادات شدید آخر و نامه‌هایی که به آدرس سازمان ملل رفت، یک مقدار زیادی جلسه را تحت تأثیر قرار داد؛ به همین دلیل هم جلسه به منوالی که باید پیش می‌رفت، پیش نرفت. وقتی هم که سخن‌رانی آقای گوترش را دیدیم، بسیار بااحتیاط و با یک لحن ملایم در باره‌‌ی پایان جلسه صحبت کرد.»

دبیرکل سازمان ملل متحد، هم‌چنان گفته است که شرکت‌کنندگان نشست دوحه با پشتوانه‌ی قطع‌نامه‌ی شورای امنیت این سازمان که خواهان مشارکت معنادار و برابر زنان و دختران در همه عرصه‌ها در افغانستان است، وارد این گفت‌وگو در دوحه شده اند. او افزوده که برای گفت‌وگو در باره‌ی گام‌های بعدی، قرار است نشست دیگری به زودی از سوی سازمان ملل متحد برگزار شود.

مرتبط با این خبر:

کلیدواژه‌ها: //

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: