با گذشت بیش از سه سال از امضای توافق‌نامه‌ی دوحه میان امریکا و امارت اسلامی که به روی‌کارآمدن امارت اسلامی در افغانستان منجر شد، دوحه، پایتخت قطر، بار دیگر میزبان نشست دوروزه‌ی سازمان ملل متحد در باره‌ی افغانستان است. این نشست اما با واکنش‌ها و انتقادهای بسیاری از سوی شهروندان افغانستان، روبه‌رو است.

تا کنون افزون بر شهر کابل، شهروندان افغانستان در اسلام‌آباد، پایتخت پاکستان و شهرهایی در امریکا، آلمان، برازیل و اسپانیا، در برابر برگزاری نشست دوحه و احتمال بحث به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی در آن، گردهم‌آیی‌ها و راه‌پیمایی‌های اعتراضی را به راه انداخته اند.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

هدا خموش، فعال حقوق زن و یکی از اشتراک‌کنندگان اعتراض‌ها در ناروی در برابر بحث به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید: «تا کنون جنبش‌های اعتراضی زنان، نقش برازنده داشته که نامه‌هایی را به سازمان ملل متحد، پارلمان‌های جهان و نشست دوحه، ارائه کردند. همین دیروز ۲۳ نهاد، به سازمان ملل متحد یک نامه فرستادند و خواستار این شدند که این نامه، در این نشست به خوانش گرفته شود.»

هم‌زمان با این، گروهی از نهادهای مدنی افغانستان، با ارسال نامه‌ا‌ی سرگشاده به رهبران جهان، مخالفت خود را در برابر نشست دوحه بیان کرده ‌است. در این نامه که از سوی بیش از ۲۰ نهاد مدنی صادر شده، از رهبران جهان خواسته شده است که امارت اسلامی را در برابر حقوق بشر در افغانستان، پاسخ‌گو بسازند.

از سویی هم، شماری از فعالان حقوق زن و آگاهان، به نتیجه‌بخش‌بودن نشست دوحه، به دیده‌ شک می‌نگرند. عبدالجبار اکبری، آگاه مسائل سیاسی، در این باره به سلام‌وطندار می‌گوید: «این نشست می‌تواند به سلسه نشست‌های قبلی صرفاً یک اعلامیه پیشکش کند. من فکر می‌کنم این نشست‌ها تشریفاتی است؛ به دلیل این که نمی‌تواند این نشست وضعیت کلی افغانستان را جمع کند و یک نقشه‌ی راه کلی ارائه کند.»

ثریا پیکان، فعال حقوق زن، می‌گوید عملی‌شدن فیصله‌هایی که در نبود نماینده‌ای از افغانستان صورت می‌گیرد، مشکل است. او می‌افزاید: «سازمان ملل متحد در باره‌ی کشور و مردم ما سخن می‌زند و ممکن فیصله کند؛ اما نماینده‌ای از افغانستان حضور ندارد؛ بنابر این، فیصله‌ها در غیاب نماینده‌های واقعی افغانستان و مردم افغانستان صورت می‌گیرد که برای همین، عملی‌شدن این گونه فیصله‌ها مشکل است.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

ارتقای جایگاه سیاسی امارت اسلامی به ‌وسیله‌ی نشست دوحه، احتمال بحث روی به‌رسمیت‌شناسی امارت اسلامی و حضورنداشتن نماینده‌‌ای از هیچ جناح داخلی افغانستان، از دیگر انتقادهایی است که در برابر این نشست وجود دارد.

بر اساس اعلامیه‌ی سازمان ملل متحد، در نشست دوحه، تلاش می‌شود تا یک دیدگاه مشترک در باره‌ی حقوق بشر به ویژه حقوق زنان، تشکیل دولت فراگیر و مبارزه با هراس‌افکنی در افغانستان، به دست آید.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: