در کنار دیگر بحث‌های منطقه‌ای و جهانی پیرامون مسائل افغانستان در دو سال گذشته، احتمال تهدید‌های امنیتی و هراس‌افکنی از خاک این کشور، از برجسته‌ترین نگرانی‌های جهان به ویژه کشورهای منطقه بوده که با امارت اسلامی روابط دیپلماتیک و بازرگانی نیز دارند.

در ادامه‌ی این نگرانی‌ها، در نشست روز گذشته‌ی رهبران کشورهای مشترک‌المنافع در بیشکک قرقیزستان، بحث حضور داعش در افغانستان، بار دیگر به ‌عنوان جدی‌ترین نگرانی از سوی شماری از اشتراک‌کنندگان مطرح شد. امام‌علی رحمان، رییس‌جمهور تاجیکستان، در این نشست، مدعی شد که داعش در بخش‌هایی از خاک افغانستان در هم‌مرزی با تاجیکستان حضور دارد و در تلاش نفوذ به تاجیکستان است.

ولادیمیر پوتین، رییس‌جمهور روسیه، با تأیید نگرانی‌های امام‌علی رحمان، بر حمایت کشورش از تاجیکستان در راستای دفع تهدیدهای داعش اطمینان داد. او، گفته است: «حمایت از نگرانی‌های تاجیکستان در پیوند به تهدیدهای برخاسته از خاک افغانستان را منطقی می‌دانم و وضعیت در افغانستان، پیچیده ‌است.»

سلام‌وطندار را در شبکه‌ی «ایکس» دنبال کنید

آگاهان مسائل سیاسی در افغانسان اما، بر این باور اند که ادامه‌ی امنیتی‌سازی مسائل افغانستان در روی‌کرد کشورها، می‌تواند کشور را به انزوای بیش‌تری سوق دهد.

ضیا حسینی، آگاه مسائل سیاسی، با تأکید بر نیاز تغییر نگاه امنیت‌محور به افغانستان، می‌گوید: «به هر اندازه‌ که بر اساس نگاه امنیتی به افغانستان دیده شود، به همان اندازه ما مردم افغانستان متضرر و در نگاه بعدی، دور از مسائل کلی سیاست‌های جهان قرار می‌گیریم.» به گفته‌ی حسینی، از آن جا که افغانستان از بعد امنیتی از دیگر کشورها آسیب‌پذیرتر است، نیاز است که نگاه امنیتی به این کشور در منطقه از میان برود.

آگاهان، هم‌چنان می‌گویند که کشورهای منطقه برای رسیدن به اهداف شان، تلاش دارند با پوشش تهدیدهای امنیتی از خاک افغانستان، به این کشور فشار بیاورند.

نگرانی‌ها از حضور داعش در افغانستان در حالی مطرح شده که روز گذشته (جمعه، ۲۱ میزان) یک حمله‌‌ی مرگ‌بار را بر یکی از مسجدهای شهروندان شیعیان‌ در شهر پلخمری، مرکز بغلان، انجام داده که ده‌ها کشته و زخمی بر جا گذاشته است.

آگاهان، دوام این‌ گونه رخ‌دادها را زمینه‌ساز نگاه امنیتی کشورها به افغانستان و به گونه‌ای، امنیتی‌سازی مسئله‌ی افغانستان در سیاست‌های خارجی کشورها می‌دانند.

محمود اضطرابی، آگاه روابط بین‌الملل، در این باره می‌گوید: «نفس قضیه‌ی نگرانی کشورها همان چیزی‌که ابراز می‌کنند نیست؛ یعنی تنها نگرانی از حضور گروه‌های تروریستی یا داعش در مرزهای این کشورها نیست؛ می‌خواهند به نحوی در واقع فشار وارد کنند، از جنبه‌های مختلف نارضایتی‌های دیگری که از افغانستان دارند که قابل توجیه نیست، بیان می‌کنند.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

امارت اسلامی هم در واکنش به ادعا و نگرانی‌ها مبنی بر قوت‌گیری داعش افغانستان می‌گوید که این حکومت داعش را محو کرده‌است و این گروه درحال نابودی در افغانستان است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخن‌گوی امارت اسلامی، به سلام‌وطندار می‌گوید: «جنایتی که دیروز داعش در بغلان انجام داد، کدام دست‌آورد و قوت‌ آن‌ها نیست؛ بل آن‌ها در معرض نابودی قرار دارند. نیروی استخباراتی افغانستان متوجه آن‌ها است و لانه‌های شان را پیدا کرده و از بین خواهند برد و دیگر ولایت‌ها داعش و تهدیداتش ۹۰ درصد از بین رفته‌ است.»

گفتنی است که از مدتی به این سو، فعالیت داعش در افغانستان کاهش یافته و حمله‌ی جدی ضدامنیتی را در هیچ نقطه‌ی افغانستان سازمان‌دهی نکرده است.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: