شوراهای عالمان ولسوالیهای سنگتختوبندر و اشترلی دایکندی، به منظور آسانسازی ازدواج جوانان و مبارزه با عرف و رسمورواجهای ناپسند، با صدور بیانیهای در جلسههای جداگانه، گرفتن تویانه را ممنوع اعلام کرده اند.
بر اساس مصوبهی شورای عالمان ولسوالی سنگتختوبندر، حدود ۲۵۰ هزار افغانی از سوی داماد به عنوان «بخشش» برای مصارف عروسی به بستگان عروس، پرداخت میشود.
در این مصوبه آمده که با فراهمشدن سهولت در برگزاری مراسم عروسی، فراردادن دختر ممنوع است و در صورت تخطی از این قانون، ۵۰۰ هزار افغانی به عنوان جریمه به پدر دختر پرداخت میشود.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
در مصوبه افزوده شده است: «در صورت خواستگاری، رضایت دختر به ازدواج و تمرد پدر دختر به دلیل شرعی، جریمه شامل حال فراردهنده نمیشود.» در این مصوبه، به صورت عموم از دو طرف خواسته شده است که از مصارف گزاف و غیرمعمول در مراسم عروسی خودداری شود.
در همین حال، شورای عالمان ولسوالی اشترلی، نیز با پخش بیانهای گفته که موانع ایجادشده بر سر راه ازدواج جوانان، مشکلات زیادی را به میان آورده و «گرفتن گله تحت هر عنوانی ممنوع است.»
در این بیانیه که از سوی آمریت امر به معروف، مدیریت ارشاد، حج و اوقاف و ادارهی ولسوالی اشترلی تأیید شده، آمده که «مصارف عروسی هرچه سادهتر و خالی از اسراف باشد، بهتر است.»
در بیانیه افزوده شده است: «مهریه حق مخصوص زوجه است. فقط در صورتی که جهیزیه را خانوادهی عروس تهیه کند، میتوانند با رضایت عروس تا ۱۲۰ هزار افغانی از خانوادهی داماد اخذ کنند.»
در سوی دیگر اما این تصمیم شوراهای عالمان دایکندی، با استقبال و انتقادهایی روبهرو شده است. شماری از جوانان، با استقبال از این تصمیم عالمان دین، میگویند که با تطبیق این گفتهها، زمینهی آسان ازدواج به جوانان فراهم میشود.
محمد، یکی از جوانان در دایکندی است که میگوید قصد ازدواج دارد؛ اما به دلیل بلندبودن مصارف عروسی تا کنون نتوانسته ازدواج کند. او میافزاید که با عملیشدن این تصمیم، شاید بتواند با هزینهی کمتر از گذشته، ازدواج کند. به گفتهی او، پیش از این، مراسم عروسی در دایکندی تا نزدیک به یک میلیون افغانی هزینه برمیداشت.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
با این حال، امینالله واثق، جوانی در دایکندی، میگوید که تصمیم شورای عالمان این ولایت مبنی بر پرداخت پول، به معنای «رسمیتبخشیدن گله/تویانه و حلالکردن حرام خداوند است.»
این مصوبه همچنان واکنشهای زیادی را در شبکههای اجتماعی به دنبال داشته است. حسین شهاب، خبرنگار محلی در دایکندی، در صفحهی فیسبوکش نوشته است: «پیش از این عالمان، گله را حرام اعلام میکردند؛ اما به نظر من، این اقدام وضعیت را بدتر خواهد کرد. این مقدار پول حالا تحت هر عنوانی، قیمت فروش دختران است.» به گفتهی شهاب، عالمان سنگتختوبندر، خواسته یا ناخواسته، به نحوی به تویانه رسمیت بخشیده اند.
عالمان دین در دایکندی، در حالی گرفتن تویانه و مصارف گزاف در عروسیها را ممنوع اعلام میکنند که بیشتر جوانان، به دلیل هزینههای بلند، از ازدواج باز مانده و شماری هم برای برگزاری مراسم عروسی مطلوب خانوادهی دختر، سالهای زیادی نامزد مانده یا هم راه مهاجرت را در پیش گرفته اند.