تصمیم کابینه‌ی امارت اسلامی برای استخدام افراد دارای معلولیت و بازنشستگانی که توانایی انجام کار را داشته باشند، در نهادهای دولتی، با واکنش دوگانه‌ی این افراد، روبه‌رو شده است. شماری از بازنشستگان، با استقبال از این تصمیم، می‌گویند که شماری از بازنشستگان، افراد باتجربه و حرفه‌ای اند و توانایی اجرای وظیفه را دارند.

محمداسحاق، باشنده‌ی کابل و کارمند پیشین وزارت امور داخله که نزدیک به هفت سال پیش بازنشسته شده و دو سال می‌شود که حقوق بازنشستگی‌اش را دریافت نکرده است، با خرسندی می‌گوید که این تصمیم کابینه،  هم به نفع بازنشستگان و افراد دارای معلولیت و هم به سود حکومت است. او می‌افزاید: «این یک خبر خوب است که در اداره‌ی خود یا یک اداره‌ی دیگر دولتی، کار کنیم. اگر این تصمیم عملی و به متقاعدین معاشی در نظر گرفته شود، زندگی شان بهتر می‌شود و برای پیش‌رفت کارهای حکومت هم خوب است. ما از این تصمیم خوش‌حالیم و حمایت می‌کنیم.»

از سویی هم، شکرالله امان‌زوی، رییس پیشین شورای افسران متقاعد پلیس افغانستان که شش سال پیش بازنشسته شده است، می‌گوید در صورتی که حقوق متقاعدی شان در این وظیفه به عنوان معاش در نظر گرفته نشود، از این تصمیم کابینه استقبال می‌کند. «اگر امارت اسلامی بخواهد که حقوق ما را به عنوان معاش در نظر بگیرد، این ظلم است. از استخدام متقاعدین در اداره‌ها به گونه‌ی موقت استقبال می‌کنیم. در نظام پیشین هم به ما ظلم شد و بسیاری را که توانایی فیزیکی داشتند، تقاعد دادند.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

در سوی دیگر اما شماری از افراد دارای معلولیت، تصمیم کار در برابر حقوق بازنشستگی را در شرایط کنونی، اجرایی نمی‌دانند. میراجان، باشنده‌ی کابل و یکی از افراد دارای معلولیت، می‌گوید که در شرایط کنونی، هیچ وزارتی حاضر به جذب افراد دارای معلولیت به جای افراد تحصیل‌کرده، نیست. او می‌افزاید: «در این شرایط، همه کسانی که درس خوانده و درجه‌ی تحصیلی لیسانس و دکترا دارند، بی‌کار اند و کدام وزارت معیوبین را جذب خواهد کرد؟ به نظر من این حرف عملی نخواهد شد.»

همین گونه، شریف، باشنده‌ی غور و یکی دیگر از افراد دارای معلولیت، با ناامیدی از داشتن توانایی انجام کار و در حالی که تا کنون حقوق بازنشستگی‌اش را نیز دریافت نکرده است، می‌گوید: «همین هفته‌ی پیش درخواست معاش کردم. چند ماه می‌شود که حقوق معلولیت مرا نداده اند. من یک فرد معلول هستم و از دست من هیچ کاری برنمی‌آید.»

با این حال، مسئولان در وزارت امور شهدا و معلولین، می‌گویند که بسیاری از افراد دارای معلولیت را برای کار در اداره‌ها معرفی کرده اند و در سال پیش‌ رو نیز، تلاش دارند که زمینه‌ی کار را برای این افراد فراهم کنند. فیصل خاموش، سخن‌گوی این وزارت، می‌گوید که با تصویب بودجه‌ی سال ۱۴۰۲، حقوق آنان پرداخت خواهد شد. آقای خاموش، می‌افزاید: «در سال مالی پیش، نزدیک به ۸۰ درصد از افراد دارای معلولیت، معاشات شان را دریافت کردند و درصدی کمی باقی مانده است. ما منتظر تصویب بودجه هستیم و هنگامی که بودجه منظور شود، معاشات معلولین، زنان بیوه‌ و کودکان یتیم پرداخت می‌شود.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

در همین حال، مسئولان در وزارت مالیه، دلیل پرداخت‌نشدن حقوق بازنشستگان را توشیح‌نشدن طرح توزیع امتیاز این افراد، از سوی رهبر امارت اسلامی می‌دانند. احمدولی حقمل، سخن‌گوی این وزارت، به سلام‌وطندار می‌گوید که در بودجه‌ی سال مالی گذشته، چهار میلیارد افغانی برای پرداخت حقوق متقاعدین، در نظر گرفته شده بود؛ اما این طرح از سوی مقام رهبری امارت اسلامی، توشیح نشد. او می‌افزاید: «وزارت مالیه، منتظر هدایت مقام رهبری است و ما کار خود را مطابق این هدایت، آغاز می‌کنیم. در بودجه‌ی ملی سال روان نیز، برای متقاعدین تخصیص در نظر گرفته شده است.»

گفتنی است که در نزدیک به دو سال پسین، بازنشستگان و افراد دارای معلولیت، به دلیل گسترش ناداری، با مشکلات مالی زیادی روبه‌رو شده و بارها برای دریافت حقوق شان، اعتراض کرده اند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: