امارت اسلامی در واکنش به بیانیهی مشترک وزیران امور خارجهی کشورهای همسایهی افغانستان که در پایان نشست دوروزهی سمرقند پخش شده و در آن، بر شکلگیری حکومت فراگیر در افغانستان و رفع نگرانیهای امنیتی کشورهای منطقه تأکید شده است، میگوید که حکومت کنونی افغانستان، فراگیر و از پشتیبانی مردمی برخوردار است.
بلال کریمی، از معاونان سخنگوی امارت اسلامی، به سلاموطندار میگوید که بحث چهگونگی حکومت، بحث داخلی است و همین گونه، هیچ تهدید امنیتیای از افغانستان، متوجه کشورهای منطقه نیست. به گفتهی آقای کریمی، در افغانستان صلح، ثبات و امنیت تأمین است. او میافزاید: «اگر از نظامی که کاملاً فراگیر باشد، نمونهای باشد که ما بفهمیم منظور از فراگیر، کدام نظام است. در افغانستان صلح، ثبات و امنیت تأمین است و هیچ نوع تحرکی که به کشورهای بیرونی تهدید باشد، وجود ندارد و نه هم میتوانند در این مورد، سند و شواهدی ارائه کنند.»
سلاموطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید
این در حالی است که در بیانیهی مشترک وزیران امور خارجهی کشورهای همسایهی افغانستان که روز گذشته در وبسایت وزارت امور خارجهی ایران پخش شده، از تهدیدهای تروریستی در افغانستان، ابراز نگرانی شده است. همین گونه، از امارت اسلامی، خواسته شده است که به حقوق اساسی شهروندان افغانستان از جمله حقوق همه گروههای قومی، زنان و کودکان، احترام بگذارد.
در بیانیه آمده است: «طرفین، بر تعهد خود بر توسعهی افغانستان، به عنوان یک کشور بدون تهدیدات تروریستی و قاچاق مواد مخدر، تأکید کردند. طرفین، بر اهمیت ایجاد یک نظام حکمرانی فراگیر و جامع در افغانستان که منعکسکنندهی منافع همه قشرهای این جامعه باشد، تأکید کردند. طرفین، خاطرنشان کردند که همه گروههای تروریستی از جمله دولت اسلامی عراق و شام (داعش)، القاعده، جنبش اسلامی ترکستان شرقی، تحریک طالبان پاکستان، ارتش آزادیبخش بلوچستان و دیگر سازمانهای تروریستی مستقر در افغانستان، کماکان تهدید جدی برای امنیت منطقه و جهان، محسوب میشوند.»
کارشناسان سیاسی اما با تردید بر ثمربخشبودن نشست سمرقند، میگویند که این نشست تنها به دلیل نگرانیهای امنیتی کشورهای منطقه، برگزار شده است و در وضعیت سیاسی و حقوق بشری افغانستان، تغییری به میان نخواهد آورد. سیدضیا حسینی، فعال سیاسی، میگوید به دلیل این که چین و آسیای میانه، در همسایگی افغانستان اند و از اوضاع این کشور متأثر میشوند، تلاش دارند موضوع افغانستان را به نحوی مدیریت کنند. او میافزاید: «افغانستان در یک محیط امنیتیای قرار دارد که میتواند هم چین و هم آسیای میانه را متأثر کند؛ چون هر اتفاق بدی که در افغانستان رخ بدهد، هم منافع اینها و هم مسائل امنیتی و سیاسی کشورهای منطقه را متأثر میکند.»
سلاموطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید
سیدحیاتالله حیات، استاد دانشگاه، نیز میگوید که با توجه به گذشتهی رابطهی امارت اسلامی با کشورهای پیرامون افغانستان و برگزاری نشستهای مشابه و تکرار خواستها، امیدواری بسیاری به تغییر رویکرد حکومت افغانستان، وجود ندارد. او میافزاید: «این نشست به ابتکار عمل افغانستان نبوده است؛ چون آنها بیش از این که بخواهند مشکلات مردم افغانستان را بشنوند، خواستند که نگرانیهای خود را با حکومت سرپرست، شریک کنند. در بارهی ثمربخشی این نشست، امیدواریای وجود ندارد.»
کشورهای منطقه و جهان، در حالی بر شکلگیری حکومت فراگیر با حضور همهی اقوام و اقلیتها در افغانستان، تأکید میکنند که این خواست آنها در نزدیک به دو سال پسین، از سوی امارت اسلامی مداخله در امور داخلی افغانستان تلقی شده است.