دامداران در شماری از ولسوالیهای دایکندی، میگویند که در نتیجهی شیوع بیماریای ناشناخته در این ولایت، دهها رأس گاو آنها تلف شده است.
رحمت، دامدار و باشندهی ولسوالی سنگتختوبندر دایکندی، میگوید که نزدیک به ۴۰ رأس گاو در این ولسوالی تلف شده است؛ اما دامپزشکان هنوز نتوانسته اند این بیماری را تشخیص بدهند.
او میافزاید: «مشکل از ما یک بیماری گاو زیاد است، درمان نمیشود. هرچند زیادتر گاوهای ماده را مبتلا میکند. فقط از پاهایش که میگیرد، از حرکت میماند. دوا/دارو ندارد که درمان کنیم.» به گفتهی او، حیوانات ۱۰ روز تا دو ماه یا حتا یک سال، به این بیماری مبتلا میشوند که دارو نیز تأثیری ندارد.
سلاموطندار را در تویتر دنبال کنید
رحمت، میافزاید: «داکتر/پزشک دولتی هیچ نیست. شخصی یک دو داکتر است که میبریم، فقط دارو میدهد یا یک پیچکاری میکند و میگوید خوب میشود.» به گفتهی رحمت، بهای دارو نیز در این ولسوالی دو برابر شده که در نتیجهی آن، دو رأس گاوش تلف شده است.
از سویی هم، حسن (نام مستعار)، دامپزشک، با تأیید شیوع این بیماری حیوانی، میگوید که تنها در مرکز ولسوالی سنگتختوبندر، حدود ۶۰ رأس گاو از بین رفته است. او میافزاید که این بیماری حیوانی شامل بیماریهای «برسلوز»، «انتروتوکسیمیا» و «لامنیت» میشود؛ اما به دلیل تشخیص نادرست و درماننشدن به موقع، سبب تلفشدن گاوها شده است. او میگوید که آنان بارها این موضوع را با ریاست زراعت در میان گذاشته اند.
به گفتهی او، نشانههای بیماری انتروتوکسیمیا، تب بالا، بیاشتهایی، لرزش و اسهال شدید است. «در صورتی که دام تلف شود، شکم و رودههایش پرخون، طحال کلان، جگر و شش هم خراب میشود که مردم ما بیشتر بیماری انتروتوکسیمیا را به نام رودهسرخک میشناسند که تا ۹۰ درصد مبتلایان را از بین میبرد.»
این دامپزشک، همچنان میگوید که بیشتر گاوهای شیرده، به گونهی بروسلوز این بیماری مبتلا میشوند که علایم آن تب بالا و سقط جنین است.
با این حال، مسئولان ریاست زراعت، آبیاری و مالداری دایکندی، شیوع بیماریهای ناشناخته در این ولایت را رد میکنند و آن را شایعه میخوانند.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
شیراحمد رفیع، رییس زراعت، آبیاری و مالداری دایکندی، میگوید: «صرف یک رویداد در ولسوالی سنگتختوبندر پیش آمده بود. یک فرد آمده و از دواخانه/داروخانه برای گاو مریض دوا گرفته بود. دارو را برده به گاو مریض هم داده و به سه گاو دیگر هم داده. هر چهار گاو تلف شده است. پس از آن این آوازهی بیماری ناشناخته به میان آمد.»
او میافزاید که در دایکندی، بیماری «لمپی اسکین» وجود دارد و احتمال دارد این بیماری نیز لمپی اسکین باشد. «واکسین ضد این بیماری به مالداران توزیع شده است.»
این در حالی است که باشندگان دایکندی به ویژه ولسوالی سنگتختوبندر، از تلفشدن دامهای شان گلایه داشته و خواهان اقدامات فوری حکومت در این زمینه شده اند.