پس از وضع محدودیت‌ها بر آموزش و کار دختران و زنان، کاروبار آنلاین در میان آن‌ها رونق گرفته است. شماری از دختران در هرات، می‌گویند که پس از منع‌شدن از رفتن به دانش‌گاه، با تولید محصولات مختلف به کار فروش آنلاین رو آورده اند که از طریق شبکه‌های اجتماعی مانند فیسبوک، تلگرام و اینستاگرام، محصولات تولیدی شان را به فروش می‌رسانند.

سه خواهر که زیر یک سقف کوچک گرد هم آمده اند و کمربندهای چرمی تولید می‌کنند، می‌گویند که اجناس تولیدی شان را در شبکه‌های اجتماعی به اشتراک می‌گذارند و پس از دریافت سفارش آنلاین، آن را پشت دروازه‌های خانه‌های مشتریان شان تحویل می‌دهند.

ناهید ناصری، مسئول کارگاه تولید کمربندهای چرمی در هرات که دانش‌جوی سال سوم دانش‌گاه نیز بود، می‌گوید که پس از بسته‌شدن دروازه‌های دانش‌گاه‌ها، برای رهایی از ناخوشی‌های روانی، به تولید صنایع دستی به ویژه کمربند چرمی، رو آورده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

او می‌افزاید: «گرچه وقتی که مکتب می‌رفتیم در کار تولید صنایع دستی بودیم و علاقه‌ی زیاد داشتیم؛ ولی شرایط قسمی بود که بیش‌تر به درس و تحصیل اهمیت می‌دادیم و حالا که وقت ما آزاد شده و مکانی برای آموختن علم نیست، وارد این کار شده‌ایم.»

ناهید و دو خواهرش که شب‌وروز برای تولید گونه‌های مختلف کمربند چرمی کار می‌کنند، می‌گویند که با فروش محصولات شان به گونه‌ی آنلاین، هم فرصت انتخاب برای مشتریان شان و هم سهولت برای پیش‌رفت کار آن‌ها فراهم می‌شود.

ناهید، می‌گوید: «بازار آنلاین به نظر من سهولتی است برای کسانی که در این عرصه کار می‌کنند؛ خصوصاً بانوان. در شرایط حاکم جز فروش تولیدات دستی به گونه‌ی آنلاین گزینه بهتری وجود ندارد.»

زاوش و فاطمه که در کنار خواهر شان، ناهید، کار می‌کنند با خرسندی می‌گویند در مدت کوتاهی که کار تولید کمربندهای چرمی و فروش آنلاین را آغاز کرده اند، از سوی زنان دیگر در شبکه‌های اجتماعی مورد استقبال و پشتیبانی قرار گرفته اند و کار شان روزبه‌روز رونق می‌یابد. «خیلی خوشحالیم و این تصور را نمی‌کردیم. فکر می‌کردیم که اگر به تولید چرم‌دوزی شروع کنیم، آیا حمایت خواهیم شد یا خیر. در این مدت، کار ما زیاد حمایت شد و تشویق شده‌ایم.»

از سویی هم، شماری از زنانی که پیش از این برای خرید لوازم مورد نیاز شان به بازار می‌رفتند، می‌گویند که خرید آنلاین سبب ایجاد سهولت و جلوگیری از ضیاع وقت برای آن‌ها شده است.

یگانه رئوفی، با خوش‌حالی از ایجاد بازار آنلاین، می‌گوید: «در شبکه‌های اجتماعی واسکت‌های چرمی خوبی دیدم و پس از فرمایش‌دادن در کم‌ترین زمان برایم ارسال کردند. هزینه‌ی مصرفم هم کم شد. خیلی خوشحالم که بازار آنلاین وجود دارد.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

بهناز سلجوقی، رییس هیئت‌مدیره‌ی اتاق تجارت و صنایع زنان هرات، می‌گوید از زنانی که در بخش فروش آنلاین کار می‌کنند و جواز فعالیت نیز دارند، پشتیبانی می‌کنند. به گفته‌ی او، حدود ۹۵ درصد زنانی که در این بخش فعالیت دارند، اجناس شان را از کشورهای همسایه وارد می‌کنند.

او می‌افزاید: «تا فعلاً اتاق تجارت و صنایع زنان برنامه‌ی خاصی برای فروش آنلاین که جواز نداشته باشد، ندارد. همان قسمی که از خانم‌هایی که در بازار حضوری دکان‌ دارند حمایت می‌کنیم، از خانم‌هایی که مصروف فروشات آنلاین اند نیز حمایت خواهیم کرد.»

در نزدیک به دو سال پسین، کار آنلاین در میان زنان به ویژه زنان تجارت‌پیشه، افزایش یافته است که به گفته‌ی مسئولان، همه‌روزه به شمار این زنان، افزوده می‌شود.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: