کوهستانی‌بودن افغانستان و دیگر عامل‌های محیطی و طبیعی، سبب شده که همه‌ساله به ویژه در بهار و تابستان، به دنبال بارش تند باران، در شماری از ولایت‌ها، سیلاب‌های ویران‌گر سرازیر شود، خانه‌ها، خیابان‌ها و کشت‌زارها را ویران کرده و از شهروندان کشته و زخمی بگیرد. در کنار این، زمین‌لرزه نیز در سال گذشته، هزاران خانه‌ی رهایشی‌ را در ولایت‌های مختلف ویران کرده و بیش از دو هزار کشته و زخمی بر جا گذاشته است.

تغییرهای آب‌وهوایی جهان که به شدت شکل‌گیری رویدادهای طبیعی و نوسان شدید دمای هوا افزوده، در زمستان ۱۴۰۱، سرمای کم‌پیشینه‌ای را برای افغانستان به هم‌راه داشت که در نتیجه، ده‌ها شهروند در اثر سرماخوردگی در ولایت‌های مختلف جان باختند.

در این گزارش، به پیامدهای رویدادهای طبیعی در ۱۶ ولایت و کمک‌های انجام‌شده به آسیب‌دیدگان پرداخته شده است. این ولایت‌ها؛ شامل پکتیکا، خوست، پکتیا، بدخشان، تخار، بغلان، لغمان، پروان، کاپیسا، پنجشیر، دایکندی، بامیان، ارزگان، میدان‌وردک، غزنی و غور است. بر اساس داده‌هایی که سلام‌وطندار از ریاست‌‌های مبارزه با حوادث طبیعی این ۱۶ ولایت گردآوری کرده، در اثر رویدادهای طبیعی در ۱۳ ولایت در سال گذشته، هزار و ۲۷۷ تن جان باخته و هزار و ۷۹۹ تن زخم برداشته است. رویدادهای طبیعی در ۱۴۰۱، در تخار، کاپیسا و بامیان، تلفات انسانی به هم‌راه نداشته است. در اثر رویدادهای طبیعی در این سال در ۱۶ ولایت نام‌برده، هزار و ۹۳۲ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و نُه هزار و ۷۷۸ خانه به گونه‌ی قسمی ویران شده است؛ همین گونه، ۱۶ هزار و ۹۶۶ خانه‌ی رهایشی دیگر بدون تفکیک، به گونه‌ی کامل و قسمی تخریب شده است. در اثر رویدادهای طبیعی در سال گذشته در این ۱۶ ولایت، ۷۲ هزار جریب کشت‌زار، ۳۵ هزار باغ میوه و ۱۶ هزار و ۵۲۱ درخت ثمری و غیرثمری جدا از این باغ‌ها، ویران شده است. از سویی هم، در اثر رویدادهای طبیعی در ۱۴۰۱ در این ولایت‌ها، بیش از سه هزار پل و پلچک و هزار و ۹۲۵ کیلومتر خیابان ویران شده است.

محمدعباس آخوندزاده، سرپرست وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث اما، در حوت ۱۴۰۱، به رسانه‌ها گفته بود که در اثر رویدادهای طبیعی در این سال در سراسر افغانستان، هزار و ۱۵۲ تن جان باخته و دو هزار و ۲۵۹ تن زخمی شده است؛ رقمی که کم‌تر از تلفات ۱۳ ولایتی است که در این گزارش به آن پرداخته شده است.

آخوندزاده، گفته است که در اثر رویدادهای طبیعی در سال گذشته در سراسر افغانستان، ۸۰ هزار رأس مواشی نیز تلف شده است؛ هم‌چنان در این رویدادها، نُه هزار و ۸۰۸ خانه‌ی رهایشی و ۱۴۷ هزار و ۷۴۷ جریب کشت‌زار ویران شده است.

رویدادهای طبیعی در پکتیکا: مرگ‌بارترین رویداد طبیعی در افغانستان در ۱۴۰۱، زمین‌لرزه‌ای بود که در سرطان این سال، پکتیکا، خوست و ننگرهار را تکان داد. محمدامین حذیفه، رییس اطلاعات‌وفرهنگ پکتیکا، در یک سرطان ۱۴۰۱، به سلام‌وطندار گفته بود که در این زمین‌لرزه در ولسوالی‌های گیان، برمل و نکه‌ی این ولایت، بیش از هزار تن جان باخته و هزار و ۵۰۰ تن زخم برداشته است.

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

مطیع‌الله منصوری، رییس مبارزه با حوادث طبیعی پکتیکا، می‌گوید که در زمین‌لرزه‌ی سال گذشته در این ولایت، نزدیک به سه هزار و ۶۰۰ خانه در ولسوالی‌های گیان و برمل، به گونه‌ی کامل و قسمی ویران شده است. از آن جا که در هر کدام از این خانه‌ها بیش‌تر از یک خانواده زندگی می‌کردند، در کل، بیش‌ از هفت هزار خانواده، خانه‌های شان را از دست داده اند. به گفته‌ی منصوری، سال گذشته ۷۰۰ خانه‌ی رهایشی در اثر رویدادهای طبیعی دیگری مانند سرازیرشدن سیلاب و آتش‌سوزی در سراسر پکتیکا که بیش‌تر آن در ولسوالی‌های متاخان، ارگون، جانی‌خیل و خیرکوت رخ داده، ویران شده است. منصوری، می‌افزاید که از میان خانه‌های ویران‌شده در پکتیکا، هزار و ۲۱۹ خانه در ولسوالی برمل بازسازی شده، نزدیک به صد خانه در ولسوالی گیان ساخته شده و کار ساخت باقی خانه‌ها جریان دارد. به گفته‌ی او، تا اکنون، برای خانواده‌ها‌ی آسیب‌دیده، مواد خوراکی و غیرخوراکی توزیع شده و در هم‌کاری با سازمان‌های بین‌المللی، خدمات بهداشتی نیز به آن‌ها ارائه شده است.

در همین حال، شماری از باشندگان «گیان» در یک‌سالگی زمین‌لرزه‌ی مرگ‌بار در این ولسوالی، به سلام‌وطندار گفته اند که هنوز زیر خیمه‌ها زندگی می‌کنند؛ خیمه‌هایی که سال گذشته برای شان توزیع شده بود و در اثر وزش باد، فرسوده شده و آن‌ها را در گرمای تابستان روان در وضعیت اذیت‌کننده‌ای قرار داده و از سرمای زمستان پیش رو نگران کرده است. نذیر، باشنده‌ی ولسوالی گیان پکتیکا، به سلام‌وطندار می‌گوید: «ما در این خیمه‌ها زندگی می‌کنیم. خانه‌ها هنوز ساخته نشده است. ما با مشکلات زیادی روبه‌رو استیم. یو‌ان‌اچ‌سی‌آر ثبت نام کرد؛ اما خانه‌ها را نساخته است. حالا هوا گرم است، ما در این خیمه‌ها زندگی می‌کنیم؛ زیرا اتاق نداریم.»

اردوگاه باشندگان پکتیکا که در زمین‌لرزه‌ی سال گذشته، خانه‌های شان را از دست داده اند.

ساخته‌نشدن خانه برای همه‌ی آن‌هایی که خانه‌های شان را در اثر زمین‌لرزه در پکتیکا از دست داده اند، سبب شده که شماری از بزرگ‌سالان و کودکان در زمستان سال گذشته، از سرماخوردگی بمیرند. فضل‌الرحمان بلال، ولسوال گیان، با تأیید این موضوع، می‌گوید: «در مجموع، هفت هزار و ۴۶۱ خانه تخریب شده بود که هنوز ساخته نشده است. دو هزار و ۵۵۳ خانه ساخته شد. چهار هزار و  ۹۰۸ خانه‌ی دیگر ویرانه باقی مانده و هیچ کاری روی شان انجام نشده است.»

رویدادهای طبیعی در خوست: بر اساس داده‌هایی که ریاست مبارزه با حوادث طبیعی خوست، با سلام‌وطندار شریک کرده، در زمین‌لرزه‌ی تابستان سال گذشته در ولسوالی سپیری این ولایت، ۲۹ تن جان باخته و ۶۰ تن زخم برداشته است.

دوست‌محمد هلال، رییس مبارزه با حوادث طبیعی خوست، به سلام‌وطندار می‌گوید که در زمین‌لرزه‌ی سال گذشته در این ولایت، چهار هزار و ۷۰۰ خانه به گونه‌ی کامل و نسبی ویران شده است. به گفته‌ی او، سه هزار و ۸۵۰ خانه و هزار و ۱۸۰ جریب کشت‌زار نیز، در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها در خوست ویران شده است.

هلال، می‌افزاید که به همه خانواده‌های زیان‌دیده از رویدادهای طبیعی، از سوی ریاست مبارزه با حوادث طبیعی خوست، کمک‌های خوراکی و غیرخوراکی انجام شده و مؤسسه‌های امدادرسان، به همه‌ی آن‌ها کمک نقدی توزیع کرده است.

رویدادهای طبیعی در پکتیا: در اثر بارندگی‌ها و سرازیرشدن سیلاب‌ها در ۱۴۰۱ در پکتیا، ۲۲ تن جان باخته و ۱۷ تن زخم برداشته است. در این سیلاب‌ها، ۶۳۵ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و هزار و ۲۶۴ خانه به گونه‌ی قسمی ویران شده است.

نثاراحمد نجات، رییس مبارزه با حوادث طبیعی پکتیا، می‌گوید که در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها در پکتیا در سال گذشته‌ی خورشیدی، بیش از ۸۰ درصد کشت‌زارهای این ولایت و فرآورده‌های آن از بین رفته است. به گفته‌ی او، مؤسسه‌های بین‌المللی به ۸۰ هزار خانواده‌ی زیان‌دیده از رویدادهای طبیعی در بخش‌های مختلف پکتیا و ریاست مبارزه با حوادث طبیعی این ولایت، به  بیش از دو هزار خانواده  کمک توزیع کرده است.

در سوی دیگر، زمین‌لرزه‌ای که سال گذشته در پکتیکا و خوست رخ داد، در پکتیا نیز خانه‌های زیادی را ویران کرده که باشندگان آن، هنوز زیر خیمه‌ها به سر می‌برند.

رویدادهای طبیعی در بدخشان: پس از پکتیکا، بدخشان، بیش‌ترین تلفات انسانی را در اثر رویدادهای طبیعی در ۱۴۰۱ داشته است. برف‌کوچ، زمین‌لرزه و سرازیرشدن سیلاب‌ها، مهم‌ترین رویدادهای طبیعی این سال در بدخشان بوده است.

محمد کامگار، رییس مبارزه با حوادث طبیعی بدخشان، می‌گوید که در اثر رویدادهای طبیعی در سال گذشته در این ولایت، ۵۸ تن جان باخته، ۴۷ تن زخم برداشته و هزار و ۱۹۰ رأس مواشی، تلف شده است.

در نخست حمل و ۲۵ دلو ۱۴۰۱، زمین‌لرزه‌‌‌ در بدخشان رخ داده که در مورد دومی، ۵۰۰ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و قسمی ویران شده و ۷۰۰ خانه نیز، در دیگر رویدادهای طبیعی در همین سال در بدخشان ویران شده است.

سرازیرشدن سیلاب‌ها در بدخشان در سال گذشته، صدها خانه را ویران کرده است/ عکس: شبکه‌های اجتماعی.

 بر اساس گفته‌های کامگار، در هم‌کاری با مؤسسه‌های بین‌المللی فعال در بدخشان، به شمار زیادی از زیان‌دیدگان از رویدادهای طبیعی در این ولایت، مواد خوراکی و غیرخوراکی توزیع شده؛ اما برای بازسازی خانه‌هایی که به گونه‌ی کامل ویران شده، کمکی انجام نشده است. به گفته‌ی کامگار، «تنها بدیل یک مقدار پول از طرف مؤسسات هم‌کار از جمله دفتر اکتید، ۱۴ هزار افغانی برای هر فامیل کمک شده است.»

رویدادهای طبیعی در غزنی: در سال گذشته، رویدادهای طبیعی در غزنی نیز، اثرهای مرگ‌باری بر جا گذاشته است. بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی این ولایت، در کم‌تر از یک سال گذشته، ۴۰ تن در اثر رویدادهای طبیعی به ویژه سرازیرشدن سیلاب‌ در مرکز و لسوالی‌های غزنی، جان باخته است. در این سیلاب‌ها، دو هزار و ۵۰۰ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و قسمی ویران شده. همین گونه، ۱۰۰ هزار جریب کشت‌زار و باغ،‎‌ ویران شده و فرآورده‌های آن از میان رفته است.

عمر حقانی، رییس مبارزه با حوادث طبیعی غزنی، به سلام‌وطندار می‌گوید که در هم‌کاری با مؤسسه‌های امدادرسان، برای آسیب‌دیدگان از رویدادهای طبیعی، مواد خوراکی، پوشاکی، خیمه، اسباب خانه و پول نقد کمک شده است. شماری از آسیب‌دیدگان رویدادهای طبیعی به ‌ویژه سیلاب‌های یک سال اخیر اما، می‌گویند که این کمک‌ها، برای خانواده‌های متضرر بسنده نیست و باید کمک‌های بیش‌تری به آن‌ها فراهم شود.

رییس مبارزه با حوادث طبیعی غزنی، می‌افزاید که ریاست مبارزه با حوادث طبیعی این ولایت، تلاش دارد که برای آن شمار از خانواده‌هایی که خانه‌های شان در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها به گونه‌ی کامل ویران شده، سرپناه تازه ساخته یا خانه‌های شان بازسازی شود. حقانی، می‌گوید که غزنی به لحاظ وقوع رویدادهای طبیعی به ویژه سرازیرشدن سیلاب‌، آسیب‌پذیر است و حکومت مرکزی و مؤسسه‌های بین‌المللی، بایستی توجه بیش‌تری به آن داشته باشند.

رویدادهای طبیعی در ارزگان: در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها در مرکز و ولسوالی‌های ارزگان در سال گذشته‌ی خورشیدی، ۲۶ تن به شمول زنان و کودکان جان باخته و ۱۷ تن به شمول مردان و زنان، زخم برداشته و ۶۸۸ رأس مواشی نیز تلف شده است.

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

در ۱۴۰۱، در اثر بارندگی‌ها و سرازیرشدن سیلاب‌ها در ارزگان، ۴۸ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و هزار و ۵۹۳ خانه، به گونه‌ی قسمی ویران شده است. همین گونه، ۴۰ هزار جریب کشت‌زار و ۳۵ هزار باغ میوه‌ و جنگل، یک هزار و ۱۵۵ کیلومتر خیابان و سه هزار پل و پلچک در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها ویران شده است.

حاجی خالد، رییس مبارزه‌ با حوادث طبیعی ارزگان، به سلام‌وطندار می‌گوید که به هشت هزار و ۳۵۱ خانواده که در اثر رویدادهای طبیعی در این ولایت آسیب دیده اند، از سوی ریاست مبارزه با حوادث طبیعی و به هزار و ۶۲۶ خانواده، از سوی مؤسسه‌های بین‌المللی کمک توزیع شده است.

رویدادهای طبیعی در لغمان: رویدادهای طبیعی در ۱۴۰۱ در لغمان نیز، تلفات انسانی و زیان‌های مالی به هم‌راه داشته است. بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی لغمان، در اثر رویدادهای طبیعی در سال گذشته در این ولایت، ۲۶ تن جان باخته، ۸۸ تن زخمی شده و ۷۰۰ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و دو هزار خانه به گونه‌ی قسمی ویران شده است. همین گونه، بندها و شش پل بزرگ و صدها پلچک نیز ویران شده است.

سرازیرشدن سیلاب در لغمان در ۱۴۰۱، نزدیک به سه هزار خانه ویران شده است/ عکس: شبکه‌های اجتماعی.

خیرمحمد غازی، رییس مبارزه با حوادث طبیعی لغمان، می‌گوید که به خانواده‌ی هر جان‌باخته در اثر رویدادهای طبیعی در این ولایت، ۱۰۰ هزار افغانی، به ۵۰ زخمی به هر یک ۵۰ هزار افغانی و به باقی زخمیان، ۱۰ تا ۱۵ هزار افغانی پرداخت شده است. با این حال، در جاهایی که خانه‌های رهایشی در اثر رویدادهای طبیعی به گونه‌ی کامل ویران شده، باشندگان آن هنوز شب‌وروز خود را زیر خیمه‌ها می‌گذرانند.

رویدادهای طبیعی در بغلان: در اثر رویدادهای طبیعی به ویژه سرازیرشدن سیلاب‌ در ولسوالی پل‌خمری، بغلان مرکزی، جلگه، خنجان و برقع بغلان در سال گذشته‌ی خورشیدی، ۱۷ تن جان باخته، دو تن زخم برداشته و ۱۳۴ خانه‌ی رهایشی به‌ گونه‌ی کامل و ۲۶۲ خانه‌ به گونه‌ی قسمی ویران شده است. همین گونه، در اثر سرازیرشدن سیلاب در ۱۴۰۱ در بغلان، ۸۷۸ جریب زمین کشاورزی ویران شده است.

ضیاءالدین کریمی، مدیر مالی و اداری ریاست مبارزه با حوادث طبیعی بغلان، می‌گوید: «مطابق همان پالیسی ریاست حوادث، مؤسسه‌های هم‌کار و امکان‌های اداره، مواد خوراکی و غیرخوراکی توزیع شده است.» او، می‌افزاید که اکنون نیز، شماری از خانواده‌ها در فضای باز زندگی می‌کنند و ۸۸۶ خانواده‌ای که زمین‌ها و خانه‌های شان را از دست داده، «طبعاً که وضعیت زندگی شان خوب نبوده است.»

رویدادهای طبیعی در پروان: بر اساس داده‌هایی که ریاست مبارزه با حوادث طبیعی پروان با سلام‌وطندار شریک کرده، در اثر بارندگی‌های شدید و سرازیرشدن سیلاب‌ها در ۱۴۰۱ در این ولایت، ۴۱ تن جان باخته، ۳۳ تن زخمی و هزار و ۲۲۵ رأس مواشی تلف شده است. عبدالعلیم احمد، رییس مبارزه با حوادث طبیعی پروان، می‌گوید که در این سیلاب‌ها، ۱۷۰ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و ۳۶۶ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی قسمی ویران شده است؛ همین گونه، ۲۱ هزار و ۹۷۳ جریب کشت‌زار، ۱۱۶ کیلومتر خیابان و ۵۳۱ بند و سربند نیز، در این سیلاب‌ها، تخریب شده است.

رویدادهای طبیعی در غور: بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی غور، سال گذشته در اثر لغزش کوه در ولسوالی شهرک این ولایت، یک کودک جان باخته و یک مرد نیز در یکی از ولسوالی‌های دیگر، زیر سنگ گیر کرده و جان داده است. در اثر رویدادهای طبیعی در دره‌ی بیدان شهر فیروزکوه، مرکز غور نیز، یک تن جان باخته و دو تن زخمی شده است. همین گونه، سال گذشته در اثر بارندگی‌ها، یک خانه در ولسوالی چهارسده و یک خانه هم در ولسوالی مرغاب غور، به گونه‌ی کامل ویران شده است.

بر اساس آمار ریاست مبارزه با حوادث طبیعی غور، در ۱۴۰۱، در اثر سرازیرشدن سیلاب در ولسوالی تیوره‌ی غور، باغ‌هایی ویران شده و در منطقه‌ی «آهن‌گران» در مرکز این ولایت نیز، نزدیک به ۶۴ جریب کشت‌زار، زیر سیلاب رفته است.

بر اساس گفته‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی غور، به آسیب‌دیدگان از این رویدادها طبعی در این ولایت، از سوی ریاست مبارزه با حوادث طبیعی و ریاست جمعیت هلال‌احمر افغانی، خیمه و مواد اولیه‌ی خوراکی، پوشاکی و پول نقد توزیع شده است.

رویدادهای طبیعی در میدان‌وردک: بر اساس گفته‌های باشندگان میدان‌وردک و ریاست مبارزه با حوادث طبیعی این ولایت، در سال گذشته، در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ در مرکز و ولسوالی جلریز، نرخ، سیدآباد و چک، نزدیک به ۱۰۰ خانه فروریخته و به شمول زنان و کودکان، ۱۱ تن جان باخته است.

فیض‌الله جلالی، رییس مبارزه با حوادث طبیعی میدان‌وردک، می‌گوید که شماری از خانه‌های ویران‌شده در اثر سرازیرشدن این سیلاب‌ها، بازسازی شده؛ اما نیاز است که به خانواده‌‌های آسیب‌دیده، کمک‌های دیگری هم انجام شود.

شکرالله، باشنده‌ی ولسوالی نرخ میدان‌وردک، می‌گوید که در سال گذشته در بارندگی‌ها و سرازیرشدن سیلاب در مرکز و بیش‌تر ولسوالی‌های این ولایت، صدها خانواده تلفات جانی و زیان مالی دیده اند. او، می‌افزاید کمک‌هایی که از سوی حکومت و سازمان‌های بین‌المللی انجام شده، بسنده نیست و نیاز است که این کمک‌ها ادامه داشته باشد.

سرازیرشدن سیلاب در میدان‌وردک در ۳۱ سرطان سال روان.

سرازیرشدن سیلاب در شنبه‌ی هفته‌ی روان -۳۱ سرطان- در میدان‌وردک نیز، ۳۰ کشته و ۱۵ زخمی بر جا گذشته، ۲۰۰ خانه‌ی رهایشی و هزاران جریب کشت‌زار را ویران کرده است.

رویدادهای طبیعی در دایکندی: بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی دایکندی که در اختیار سلام‌وطندار گذاشته، در ۱۴۰۱، دست‌کم چهار تن در اثر سرازیرشدن سیلاب و برف‌کوچ در این ولایت، جان باخته است.

عزیزالله جهادمل، رییس مبارزه با حوادث طبیعی دایکندی، می‌گوید که در اثر رویدادهای طبیعی در این ولایت در سال گذشته، ۹۹ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و ۷۲ خانه به گونه‌ی قسمی ویران شده که در نتیجه‌ی آن، هزار و ۱۷۲ تن بی‌جا شده است. به گفته‌ی جهادمل، در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها در ۱۴۰۱ در دایکندی، نزدیک به ۹۳۰ جریب کشت‌زار ویران و ۱۶ هزار و ۲۵۱ درخت ثمری و بی‌ثمر از بین رفته یا آسیب دیده است. همین گونه، در این رویدادها، ۲۲ پل و ۲۱۸ کیلومتر خیابان ویران شده است.

به گفته‌ی جهادمل، شمار زیادی از آسیب‌دیدگان رویدادهای طبیعی در دایکندی، از سوی ریاست مبارزه با حوادث طبیعی و نهادهای امدادرسان، کمک نقدی و غذایی دریافت کرده اند؛ اما شمار دقیق آن‌ها و کمک‌های انجام‌شده مشخص نیست.

رویدادهای طبیعی در بامیان: بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی بامیان، در سال گذشته، دو هزار و ۳۲۴ خانواده در این ولایت در اثر رویدادهای طبیعی زیان دیده که از این میان، به هزار و ۵۴۷ خانواده، کمک‌های خوراکی و غیرخوراکی و به ۹۱ خانواده، کمک نقدی توزیع شده است.

محمدامان اخلاقی، مدیر ارزیابی خسارت‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی بامیان، به سلام‌وطندار می‌گوید که برای بازسازی کشت‌زارهای ویران‌شده در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها و پاک‌کاری کانال‌های آب، ۲۶ میلیون و ۴۵۷ هزار و ۶۰۰ افغانی از سوی کمیشنری عالی سازمان ملل متحد در امور پناهندگان (UNHCR)، هم‌کاری شده است. به گفته‌ی او، در ۱۴۰۱، سازمان بین‌المللی مهاجرت (IOM)، به ۷۱۶ خانواده‌ی سیلاب‌زده و مهاجر در بامیان کمک کرده است. اخلاقی، می‌افزاید که ممکن است که مؤسسه‌های دیگر نیز، برای آسیب‌دیدگان از رویدادهای طبیعی کمک نقدی توزیع کرده باشد؛ اما مقدار و نوعیت کمک به آن‌ها روشن نیست. به گفته‌ی او، ۶۷ هزار و ۵۹۹ خانواده در بامیان در اثر خشک‌سالی زیان دیده که هیچ گونه کمکی دریافت نکرده اند.

رویدادهای طبیعی در پنجشیر: به دنبال سرازیرشدن سیلاب‌ها و برف‌باری شدید در ۱۴۰۱ در پنجشیر، یک تن جان باخته، دو تن زخم برداشته و هزار و ۲۵۰ رأس مواشی تلف شده است. بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی این ولایت، در این رویدادها، ۴۴ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و ۷۱ خانه به گونه‌ی قسمی، ۱۹ دکان، شش پل‌ موتررو، ۳۱ پل پیاده‌رو، ۲۳ شبکه‌ی آب‌رسانی، چهار مکتب، هفت مسجد و ۴۱ کیلومتر خیابان، ویران شده است.

هم‌چنان، در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها در پنجشیر در سال گذشته، ۹۷۴ جریب کشت‌زار ویران و بیش از ۱۰ هزار درخت، از بین رفته است.

توزیع کمک به خانواده‌هایی که سال گذشته در اثر سرازیرشدن سیلاب در پنجشیر، زیان دیده اند/ عکس: سلام‌وطندار.

محب‌الله جاهد، رییس مبارزه با حواد طبیعی پنجشیر، به سلام‌وطندار گفته که به ۱۰۰ خانواده‌ای که خانه‌ی شان به گونه‌ی کامل و قسمی در اثر سرازیرشدن سیلاب ویران شده و به ۸۰۹ خانواده که کشت‌زارهای شان ویران شده، کمک توزیع شده است.

رویدادهای طبیعی در کاپیسا: بر اساس داده‌هایی که ریاست مبارزه با حوادث طبیعی کاپیسا با سلام‌وطندار شریک کرده، رویدادهای طبیعی در این ولایت در ۱۴۰۱، تلفات انسانی در پی نداشته است. در این سال، در اثر سرازیرشدن سیلاب‌، ۳۴ خانه‌ی رهایشی به گونه‌ی کامل و ۳۳ خانه به گونه‌ی قسمی و ۱۰۰ جریب زمین کشاورزی، شش پل و پلچک و سه کانال آب در کاپیسا ویران شده است.

محمدصابر احمد، رییس مبارزه با حوادث طبیعی کاپیسا، می‌افزاید که به خانواده‌هایی که خانه‌های شان به گونه‌ی کلی و قسمی ویران شده، از طرف برنامه‌ی جهانی غذا، سازمان‌ بین‌المللی مهاجرت و «داکار»، مواد خوراکی و غیرخوراکی کمک شده است.

رویدادهای طبیعی در تخار: بر اساس داده‌های ریاست مبارزه با حوادث طبیعی تخار، در اثر زمین‌لرزه و سرازیرشدن سیلاب‌ها در سال گذشته‌ی خورشیدی در این ولایت، ۳۰۰ خانواده زیان دیده و شش هزار و ۷۰۰ جریب کشت‌زار ویران شده است.

‌احمدسیر ساجد، رییس مبارزه با حوادث طبیعی تخار، به سلام‌وطندار می‌گوید؛ در حالی که از سوی برخی مؤسسه‌های امدادرسان به خانواد‌های آسیب‌‌دیده از رویدادهای طبیعی، مواد خوراکی، خیمه و تشناب سیار کمک شده؛ اما خانواده‌هایی که زیان دیده ‌اند، در شرایط خوبی به سر نمی‌برند. به گفته‌ی ساجد، خانواده‌هایی که در اثر زمین‌لرزه‌های پسین متضرر شده اند، هیچ یکی از خانه‌های شان بی‌جا نشده و به خدمات صحی و آموزشی دست‌رسی دارند؛ همین گونه، فهرست این خانواده‌ها، در یک جدول به مؤسسه‌های هم‌کار پیشنهاد شده که در روزهای آینده، برنامه‌ی ساخت خانه برای آن‌ها آغاز خواهد شد.

رییس مبارزه با حوادث طبیعی تخار، می‌افزاید؛ کسانی که کشت‌زارهای شان در اثر سرازیرشدن سیلاب‌ها در این ولایت ویران شده، هنوز هیچ‌ نوع کمکی دریافت نکرده اند؛ اما مؤسسه‌های امدادرسان، به آن‌ها وعده‌ی هم‌کاری سپرده که روشن نیست چه زمانی عملی خواهد شد.

خانواده‌هایی که در سرازیرشدن سیلاب‌ها در ۱۴۰۱ در تخار زیان دیده ‌اند، در شرایط خوبی به سر نمی‌برند/ عکس: شبکه‌های اجتماعی.

با این که به گفته‌ی وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث، به بیش از ۷۰۰ هزار خانواده که در نتیجه‌ی رویدادهای طبیعی در ۱۴۰۱ آسیب دیده، مواد خوراکی توزیع شده و در سوی دیگر، به شماری دیگر کمک‌های غیرنقدی ارائه شده؛ اما بر اساس یافته‌های این گزارش، کمک‌هایی که به آسیب‌دیدگان رویدادهای طبیعی ۱۴۰۱ در ۱۶ ولایت ارائه شده، در همه موارد کافی نبوده و هنوز خانواده‌های زیادی که خانه‌های شان را در این سال در اثر رویدادهای طبیعی از دست داده، زیر خیمه‌ها و در شرایط بدی به سر می‌برند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

دامنه‌ی مرگ‌بار و ویران‌گر رویدادهای طبیعی در سال روان نیز برای افغانستان ادامه داشته است. در اثر رویدادهای طبیعی از شروع ۱۴۰۲ تا اکنون در سراسر افغانستان،  بیش از ۲۱۴ تن جان باخته، ۳۲۰ تن زخم برداشته و سه هزار و ۲۹۹ رأس مواشی تلف شده است. در این رویدادها، سه هزار و ۱۱۵ خانه‌ی رهایشی و ۱۵ هزاران جریب کشت‌زار نیز ویران شده است.

کاهش کمک‌های جهانی در نزدیک به دو سال گذشته و ناتوانی حکومت سرپرست در فراهم‌آوری همه امکان‌های مورد نیاز برای آسیب‌دیدگان از رویدادهای طبیعی، هنوز از چالش‌های مهم در برابر رفاه شهروندان است که پس از رویدادهای طبیعی نیز، زندگی آن‌ها را تهدید می‌کند.

با توجه به زمان‌گیربودن گردآوری معلومات به‌کاررفته در این گزارش، ممکن در میزان ارائه‌ی کمک‌ها به آسیب‌دیدگان از رویدادهای طبیعی در ۱۴۰۱، تغییر آمده باشد؛ اما هنوز هم، شمار چشم‌گیر خانواده‌های آسیب‌دیده، بدون دریافت کمک‌های مورد نیاز در ولایت‌های مختلف، در وضعیت بدی به سر می‌برند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: