مسئولان در وزارت اطلاعات و فرهنگ، می‌گویند که روند ثبت مشخصات خبرنگاران، هفته‌ی آینده آغاز می‌شود. عبدالحق حماد، رییس نظارت بر نشرات رسانه‌ها در این وزارت، هدف از این اقدام وزارت اطلاعات و فرهنگ را شناسایی خبرنگاران و برداشتن چالش‌ها در برابر آنان عنوان می‌کند. آقای حماد، به سلام‌وطندار می‌گوید: «وزارت اطلاعات و فرهنگ، پس از این که از طرف خبرنگاران شکایت دریافت کرد که در برخی جاها ارگان‌های امنیتی و استخباراتی از آن‌ها کارت خبرنگاری یا مکتوب می‌خواهند، تصمیم گرفت که به همه خبرنگاران افغانستان کارت مخصوص توزیع کند تا این مشکل حل شود. از طرفی دیگر، یک مشکل دیگر وجود داشت که هر کس خبرنگار می‌بود یا نمی‌بود، کمره به دستش، به نام ژورنالیست از هر جای فیلم می‌گرفت. این پروسه به خاطر تنظیم کار خبرنگاران و تفکیک آن‌ها صورت گرفته است.»

رییس نظارت بر نشرات رسانه‌ها در وزارت اطلاعات و فرهنگ، می‌افزاید که این وزارت طرحی را آماده کرده که بر اساس آن، تمام کارهای مربوط به رسانه‌ها از سوی این وزارت پیش برده شده است و دیگر نهاد‌ها اجازه‌ی مداخله در کار رسانه‌ها را ندارند. او تصریح می‌کند: «حرف اساسی این است که بین اداره‌های مربوطه یک ناهم‌آهنگی وجود داشت و به خاطر ازبین‌بردن نا‌هم‌آهنگی بین اداره‌ها و این که کارهای خبرنگاران تنها مربوط وزارت اطلاعات و فرهنگ شود، این طرح آماده شد و بین وزارت داخله، وزارت امر به معروف و نهی از منکر و استخبارات یک تفاهم صورت گرفت تا بعد از این هر موردی که در باره‌ی رسانه‌ها باشد، از طریق وزارت اطلاعات و فرهنگ پیش برده شود.»

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

با این حال، مسئولان نهاد پشتیبان رسانه‌های آزاد افغانستان (نی)، از این اقدام وزارت اطلاعات و فرهنگ استقبال و تأکید می‌کنند که توزیع کارت عضویت به خبرنگاران و ایجاد بانک اطلاعاتی در باره‌ی آنان، نباید اجباری شود. ظریف کریمی، مسئول نی، به سلام‌وطندار می‌گوید: «این کار وزارت اطلاعات و فرهنگ مشروط به عملی‌شدن، می‌تواند از مشکلات رسانه‌ها و خبرنگاران بکاهد؛ اما نکته‌ای قابل نگرانی این است که خبرنگاران به عنوان قشر آزاد و با داشتن کارت رسانه‌ای مربوط شان، نباید وادار به پذیرش کارت اداره‌ی حکومت شوند. این نگرانی می‌تواند در حالی ابراز شود که هویت کار خبرنگاری آزاد را تحت تأثیر قرار دهد. نی انتظار دارد تا مقام‌های مسئول در راستای عملی‌ساختن این تصمیم، بکوشند و در صورتی که در کار رسانه‌ها مداخله صورت می‌گیرد، اقدام جدی کنند.»

از سویی هم، شماری از خبرنگاران در واکنش به این اقدام وزارت اطلاعات و فرهنگ، می‌گویند که توزیع کارت به خبرنگاران و تصمیم مداخله‌نکردن در کار رسانه‌ها، گامی مثبت در راستای پشتیبانی از رسانه‌ها و آزادی بیان است. داوود ناظری، خبرنگار در یکی از رسانه‌های تصویری در کابل، می‌گوید: «من به عنوان یک خبرنگار، از این اقدام وزارت اطلاعات و فرهنگ استقبال می‌کنم؛ به خاطری که هویت خبرنگاران تثبیت شده و از مداخله در کار خبرنگاران و آزادی بیان، کاسته می‌شود. اما کارتی که وزارت اطلاعات و فرهنگ می‌خواهد به خبرنگاران توزیع کند، پس از تثبیت هویت آن‌ها، باید در همه جا مدار اعتبار باشد و مشکلات موجود را حل کند؛ یعنی نیاز به مکتوب نداشته باشد.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

سهیلا سادات، خبرنگار دیگری در کابل، نیز می‌گوید: «اگر این تصمیم وزارت اطلاعات و فرهنگ بتواند به خبرنگاران کمک کند تا خبرنگاران واقعی از سایر خبرنگاران متمایز شوند و پروسه‌های کمکی که برای خبرنگاران می‌باشد یا پروسه‌هایی که روند خروج خبرنگاران را شفاف کند، ما از هم‌چو تصمیم‌ها استقبال می‌کنیم و یک کار خوب است؛ ولی اگر نتواند مشکلات موجود فراراه کار خبرنگاری را حل کند، راه‌گشا نخواهد بود.»

این در حالی است که وزارت اطلاعات و فرهنگ تأکید می‌کند که تمام کارهای مربوط به رسانه‌ها، از سوی این وزارت پی‌گیری می‌شود و هیچ نهاد دیگر حق مداخله در کار رسانه‌ها را ندارد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: