مسئولان در وزارت صحت عامه، از ایجاد طرحی مبنی بر تعیین فیس در شفاخانه‌های دولتی، خبر می‌دهند. شرافت زمان امرخیل، سخن‌گوی این وزارت، به سلام‌وطندار می‌گوید که تطبیق این روند به خودکفایی و معیاری‌سازی بخش صحی در کشور، کمک می‌کند. به گفته‌ی او، قرار است این طرح به زودی در سراسر کشور تطبیق شود. سخن‌گوی وزارت صحت عامه، می‌افزاید: «پس از روی‌کارآمدن امارت اسلامی، هدف وزارت صحت عامه این بوده که بعضی اقدام‌ها و فیصله‌ها شود تا ما بتوانیم در بخش صحی خودکفا و از کمک‌های دوام‌دار جهانی خلاص شویم و این طرح در تمام افغانستان تطبیق می‌شود.»

هم‌زمان با این، مسئولان صحی در هرات، می‌گویند که روند دریافت فیس در شفاخانه‌ی حوزه‌ای این ولایت، آغاز شده است. محمدعارف جلالی، سرطبیب شفاخانه‌ی حوزه‌ای هرات، به سلام‌وطندار می‌گوید که بر اساس هدایت وزارت‌های مالیه و صحت عامه، روند دریافت فیس از آغاز سال ۱۴۰۲، در بخش‌های سراپایی این شفاخانه آغاز شده است و به زودی در دیگر بخش‌ها نیز تطبیق خواهد شد. او می‌افزاید: «دیگر خدمات تشخیص مریضان/بیماران داخل بستر و عمل‌های جراحی نیز شامل این پروسه می‌شود. مریض‌های داخل بستر تا هر زمانی که بستری باشند، یک بار همان ۲۰۰ افغانی اخذ می‌شود. عملیات‌های خرد ۱۰۰ افغانی و عملیات‌های بزرگ ۵۰۰ افغانی، عملیات‌های تخصصی یک هزار افغانی، ایکس‌ری ۵۰ افغانی و سی‌تی‌اسکن ۱۰۰ افغانی می‌شود.»

سلام‌وطندار را در تویتر دنبال کنید

در سوی دیگر، مسئولان در شماری از شفاخانه‌های دولتی در کابل، می‌گویند که تا کنون از سوی وزارت صحت عامه هدایت کتبی یا کارشیوه‌ای مبنی بر دریافت فیس از مراجعه‌کنندگان، دریافت نکرده اند؛ اما بر اساس مقررات پیشین خود در شماری از بخش‌ها در این شفاخانه‌ها، فیس می‌گیرند. محمدآصف عارف‌زی، سرطبیب شفاخانه‌ی جمهوریت در کابل، می‌گوید: «تا کنون در باره‌ی فیس، به ما طرز‌العمل/کارشیوه‌ی جدید نیامده است و همان طرزالعمل سابق است. از بخش اوپیدی/OPD ۲۰ افغانی، از بخش ایکس‌ری ۱۰۰ افغانی و در بخش سی‌تی‌اسکن ۵۰۰ افغانی گرفته می‌شود.»

از سویی هم، نجیب‌الله نثار، سرطبیب شفاخانه‌ی‌ وزیر محمداکبرخان، می‌گوید که در دوره‌ی جمهوری نیز دریافت فیس در هنگام ثبت مراجعه‌کنندگان، وجود داشت که پس از مدتی لغو شد. او می‌افزاید: «تنها به خاطر راجستریشن/ثبت، ۲۰ افغانی می‌گیریم و این از دوران حکومت سابق آغاز شده بود. این روند قبلاً طرح شده بود و اجرا می‌شد؛ اما بعداً لغو شد. به ما هدایت داده شد که تنها همان ۲۰ افغانی را بگیرید؛ ولی در دیگر بخش‌ها نمی‌گیریم.»

در حالی که شهروندان همواره از فیس و هزینه‌های بلند در شفاخانه‌های خصوصی و ناتوانی در فراهم‌کردن آن گلایه دارند، اکنون این طرح در شفاخانه‌های دولتی نیز تطبیق می‌شود. در همین حال، شماری از بیماران و بیمارداران در کابل، با نگرانی از این تصمیم و اقدام حکومت، می‌گویند که توانایی پرداخت فیس به شفاخانه‌های دولتی را هم، ندارند. نورالدین، بیماردار در شفاخانه‌ی جمهوریت که در صف برای پرداخت فیس ایستاده است، می‌گوید: «۲۰ افغانی فیس می‌گیرد، گیرودار هم زیاد است. از صبح تا حالا هیچ نوبت نمی‌رسد. به خاطر چه دولتی است؟ نمی‌دانم این فیس را برای چه می‌گیرند. دارو هم قیمت است و کیفیت دارو مانند سابق نیست.»

سلام‌وطندار را در تلگرام دنبال کنید

همین گونه، زرغونه، بیماردار در شفاخانه‌ی وزیر محمداکبرخان، می‌گوید: «کسانی که جراحی می‌شوند، فیس شان ۲۰۰ افغانی است. از زمانی که این مردم آمدند، فیس پیدا شد؛ در غیر آن، ۳۰ سال می‌شد که فرزندانم را به این جا می‌آوردم، خودم می‌آمدم.»

این در حالی است که بیماران و مسئولان در شفاخانه‌های دولتی نیز از کم‌بود و محدودیت‌های امکانات صحی در کشور گلایه دارند.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: