روز چهارشنبه، ۱۷ دلو، شهر دوشنبه، پایتخت تاجیکستان، میزبان ششمین نشست نمایندگان ویژهی کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیهی اروپا در بارهی افغانستان بود. وزارت امور خارجهی تاجیکستان، با پخش بیانیهای اعلام کرده که در این نشست در بارهی تحولات سیاسی، اقتصادی و امنیتی افغانستان بحث و گفتوگو شده است. شرکتکنندگان، همچنان مسائل حقوق بشری از جمله آموزش زنان و دختران و تهدیدهای امنیتی ناشی از خاک افغانستان را، در این نشست مورد بررسی قرار داده اند. در بخشی از بیانیه، چنین آمده است: «شرکتکنندگان همچنان در این نشست در بارهی وضعیت حقوق بشر به ویژه وضعیت زنان و دختران در افغانستان، چالشها و تهدیدات امنیتی گفتوگو کردند.»
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، حمدالله فطرت، معاون سخنگوی امارت اسلامی، با اشاره به این نشست به کشورهای منطقه اطمینان میدهد که افغانستان در شرایط صلح و ثبات قرار دارد و روند توسعهی اقتصادی در جریان است. «امارت اسلامی روابط خوبی با کشورهای منطقه دارد و خواهان تعامل مثبت با همه کشورهاست. کشورهایی که در بارهی افغانستان نشست برگزار میکنند، باید اطمینان داشته باشند که در این کشور صلح و ثبات برقرار است و پیشرفتهای اقتصادی ادامه دارد. برای تحقق این اهداف، همکاری کشورهای منطقه ضروری است؛ زیرا افغانستان کشوری جنگزده است و برای توسعهی اقتصادی به حمایت منطقهای نیاز دارد.»
نجیبالرحمان شمال، آگاه مسائل سیاسی، نیز همکاری کشورهای منطقه و اتحادیهی اروپا را برای بیرونرفت افغانستان از چالشهای سیاسی و اقتصادی مهم و حیاتی میداند. «برای حل مشکلات افغانستان، تفاهم و همکاری بیشتر با کشورهای آسیای مرکزی و ارتباط با اتحادیهی اروپا ضروری است. امیدوارم که این کشورها با تصمیمی مشترک، علاوه بر ادامهی کمکهای بشردوستانه، در زمینهی مسائل سیاسی و همکاریهای دیپلماتیک نیز گام بردارند؛ زیرا مردم افغانستان در شرایط کنونی به شدت به حمایت خارجی نیاز دارند.»
کارشناسان مسائل اقتصادی، نیز بر نقش کلیدی کشورهای آسیای مرکزی و اتحادیهی اروپا در تأمین مالی پروژههای اقتصادی و توسعهی زیرساختها تأکید میکنند. تاجمحمد تلاش، کارشناس مسائل اقتصادی، میگوید که امارت اسلامی باید از تمایل کشورهای آسیای مرکزی برای تعامل، حداکثر استفاده را ببرد. «کشورهای آسیای مرکزی در رشد اقتصاد افغانستان نقش مهمی دارند به ویژه در اجرای پروژههای اقتصادی، مالی، انتقال انرژی، برق و اینترنت، استخراج معادن و ترانزیت جادهای؛ اما متأسفانه وعدهها داده میشود؛ اما اجرایی نمیشود.»
سلاموطندار را در اکس دنبال کنید
با وجود تعامل و روابط گستردهی برخی کشورهای آسیای مرکزی با امارت اسلامی، در بیش از سه سال گذشته این کشورها و سازمان پیمان امنیت جمعی بارها نگرانی خود را از تهدیدهای امنیتی ناشی از خاک افغانستان ابراز کرده اند.