جمعیت اسلامی افغانستان به رهبری صلاحالدین ربانی، میگوید که مدیریت روند صلح مربوط به مردم افغانستان میشود و باید از فرصت پیشآمده برای برقراری صلح در کشور به گونۀ درست استفاده شود.
عبدالرحمان حامد حمزه، سرپرست دبیرخانۀ جمعیت اسلامی افغانستان میگوید، برای به نتیجه رسیدن گفتوگوهای بینالافغانی در دوحۀ قطر، اجماع سیاسی نیاز است و با کارکردی که حکومت روی دست گرفته است این روند بینتیجه پایان خواهد یافت.
آقای حمزه، این سخنان را امروز (جمعه، ۲۱ قوس/آذر) در سمینار «علمی بررسی وضعیت جنگ و صلح افغانستان، فرصتها و چالشها» فرا راه روند گفتوگوهای بینالافغانی، در کابل مطرح کرد.
آقای حمزه میگوید، یکهتازی حکومت و عدم شمولیت شخصیتهای مهم سیاسی در روند صلح این روند را صدمه زده است و با ادامه این کار، تلاشها برای برقراری صلح در کشور به نتیجه مطلوبی نخواهد رسید.
فرامرز تمنا، پژوهشگر روابط بینالملل در این برنامه میگوید، تعدد بازیگران در روند صلح افغانستان، این روند را پیچیدهترکرده است. او پاکستان و ایالات متحدۀ آمریکا را بازیگران اصلی این روند میخواند و تأکید میکند که حتی اگر حکومت افغانستان با طالبان صلح کند، این توافق نتیجۀ قابل پذیرشی در پی نخواهد داشت؛ زیرا به گفتۀ او، هیچ تغییری در عملکرد این گروه به وجود نیامده است.
آقای تمنا در بخشی از سخنانش آمریکا را به عدم صداقت در روند صلح افغانستان متهم میکند و میگوید، رئیسجمهور آمریکا با پا درمیانی در مسألۀ صلح افغانستان و آغاز این روند بیشتر به منافع خود و کشورش فکر میکند تا پایان جنگ افغانستان.
او میافزاید که پس از به نتیجهرسیدن گفتوگوها، طالبان به قدرت بیشتری دست خواهند یافت و جنگ چندین سالۀشان نیز مشروعیت پیدا خواهد کرد.
آقای تمنا سیاست حکومت در به نتیجهرسیدن گفتوگوها را ضعیف میداند و میگوید، اجماع ملی و سیاسی در بارۀ صلح در افغانستان وجود ندارد و حکومت قادر نیست تا احزاب و جریانهای سیاسی را به سود روند صلح تغییر دهد.
این در حالیست که با گذشت سه ماه از آغاز گفتوگوهای صلح در دوحه، پایتخت قطر هفتۀ گذشته هیأتهای دوطرف اعلام کردهاند که بر سر مقدمۀ کارشیوۀ آغاز گفتوگوهای صلح به توافق رسیدهاند و قرار است روی آجندای این گفتوگوها کار کنند.