از اول جون زیر نام جهانی کودک همه‌ساله با برگزاری همایش‌های گوناگونی در میان خانواده‌ها، مکتب‌ها و کودکستان‌ها در کشور گرامی‌داشت می‌شود.

از روز جهانی کودک در حالی در افغانستان بزرگ‌داشت می‌شود که کودکان بی‌شماری در شهر کابل، سرگرم انجام کارهای شاق استند و چیزی از این روز نمی‌دانند.

روح‌الله، باشنده‌ی کابل که ۱۰ساله‌ دارد و در حالی که سرگرم گردآوری زباله‌ها از روی خیابان است، می‌گوید که ناداری او را به این کار مجبور کرده تا بتواند کمک‌دست پدرش باشد. او می‌گوید که کاغذها و بتری‌های پلاستیکی را از خیابان گرد می‌آورد و با پولی که از فروش آن به دست می‌آورد، در تأمین نیازهای خانواده سهم می‌گیرد.

بهشته‌ی ۱۲ساله‌، دست‌فروشی در شهر کابل، می‌گوید که پدرش بیمار است و نمی‌تواند کار کند؛ برای همین، او ناچار است کار کند تا هزینه‌ی زندگی خانواده‌اش را فراهم کند. «پدرم بیمار است و مه مجبورم که ساجق فروشی کنم تا نیازهای خوراکی خانواده‌ام تامین شود.»

سلام‌وطندار فارسی را در تویتر دنبال کنید

شماری از کودکان که به کارگری در سطح شهر ناچار اند و با جهان کارگری کنار آمده اند، با اندوهی که دارند، از نیروهای امارت اسلامی گلایه دارند که هرازگاهی مانع کارکردن آن‌ها می‌شود و نمی‌گذارد پولی که خانواده‌ی شان نیاز دارد را دربیاورند.

زلگی ۱۱ساله‌ که در شهرنو کابل موترشویی می‌کند، می‌گوید: «مه خودم موترشویی می‌کنم و کم‌تر از ۱۰۰ افغانی روزانه کار می‌کنم. ما از امارت اسلامی می‌خواهیم که کودکان برای خانواده ‌شان از مجبوری کار می‌کنند، اجازه بدهند که در بازارها کار کنند.»

در همین حال، شماری از فعالان حقوق کودکان، می‌گویند که نیاز تا امارت اسلامی، زمینه‌ی زندگی بهتر را برای کودکان فراهم کند.

تفسیر سیاه‌پوش، فعال حقوق کودکان، می‌گوید که کودکان، باید از انجام کارهای شاق منع و  زمینه‌ی آموزش برای شان فراهم شود.

ضیا نیک‌زاد، جامعه‌شناس، می‌گوید که اگر به کودکان توجه نشود، احتمال دارد  در دام تبه‌کاران بیفتند و آینده‌ی شان با خطر مواجه شود.

بر اساس آمار سازمان‌های جهانی، در حال حاضر بیش‌ از دو میلیون کودک در افغانستان مشغول انجام کارهای شاق ‌اند که در برخی موارد قربانی نیز می‌شوند.

سلام‌وطندار فارسی را در فیسبوک دنبال کنید

پیش از این، سازمان حفاظت از کودکان، هشدار داده بود که خانواده‌ها به علت گرسنگی، کودکان خود را برای تأمین نفقه به جاهای خطرناک برای کارکردن می‌فرستند.

اول جون یا یازدهم جوزا، در ۱۹۴۹ در نشست اتحادیه‌ی بین‌المللی دموکراتیک زنان در پاریس، به عنوان روز بین‌المللی کودک اعلام شده که از آن پس در بسیاری از کشورها از این روز به عنوان روز کودک تجلیل می‌شود.

سازمان ملل متحد نیز، ۳۲ سال پیش در ۲۰ نومبر ۱۹۸۹،  کنوانسیون بین‌المللی حقوق کودک را تصویب کرد و بیش‌تر از ۱۹۰ کشور به این کنوانسیون پیوسته و از ۲۰ نومبر، به عنوان روز جهانی کودک تجلیل می‌‌کنند. افغانستان نیز، در ۱۹۹۴ به این کنوانسیون پیوست و بر این اساس، مسئولیت دارد تا حقوق کودکان را تأمین و از وضعیت کودکان کشور به این کنوانسیون گزارش دهد.

مرتبط با این خبر:

به اشتراک بگذارید:
تحلیل‌های مرتبط

اخبار و گزارش‌های سلام وطن‌دار را از شبکه‌های اجتماعی دنبال کنید: