شماری از رانندگان وسایط نقلیه به ویژه رانندگان تکسی و سهچرخهی باربری زرنج در شهر کابل با شکایت از افزایش بهای تیل در بازارهای پایتخت در روزهای پسین، میگویند که افزایش روزبهروز بهای مواد نفتی، میزان درآمد آنان را کاهش داده و این موضوع سبب شده است که بخش زیادی از درآمد شان را تیل بخرند.
صبور، رانندهی تکسی در چهارراهی «برکی» شهر کابل، میگوید که ۸۰ درصد درآمد روزانهاش را برای خرید تیل میپردازد. او میافزاید: «وقتی یک مسافر را از یک جا به جای دیگر میبرم، چشمم به امپیر موتر میماند که چه وقت چراغش روشن و تیلش خلاص میشود. در چند روز گذشته مسافری را که میبرم، پولش پول تیل موتر را پوره نمیکند. این برای ما خیلی مشکل است.»
عبدالرحمان، باشندهی شهر کابل که موتر باربری دارد، میگوید که پس از افزایش بهای تیل، به سختی میتواند نیازهای اولیهی خانوادهاش را تأمین کند. او میافزاید: «روز ۱۰ لیتر تیل میاندازم، ۸۰۰ افغانی میشود؛ در حالی که کمتر از پول کار میکنم، خرج خانه را پوره کرده نمیتوانم. یک چند افغانی که کار میکنم، در تیل مصرف میشود.»
سلاموطندار را در شبکهی «ایکس» دنبال کنید
در سوی دیگر، شماری از تیلفروشان در شهر کابل، نیز میگویند که بهای مواد نفتی در روزهای پسین بسیار افزایش یافته است.
فهیم، تیلفروش در منطقهی «شهرآرا»ی شهر کابل، میگوید: «امروز تیل پترول ۸۰ افغانی و دیزل ۷۶ افغانی است؛ در حالی که یک هفته پیش قیمت یک لیتر تیل پترول ۷۷ افغانی و دیزل ۶۷ افغانی بود. مردم در قسمت خرید تیل مشکل دارند به خصوص تکسیرانها. آنان اکثر تیل بیکیفیت را میخرند؛ چون توان شان نمیرسد.»
رانندگان وسایط نقلیه در حالی از افزایش بهای تیل شکایت دارند که بهای یک لیتر تیل پترول پس از بستهشدن شاهراه سالنگ، ۲۲ افغانی و در یک هفتهی گذشته سه افغانی افزایش یافته و بهای یک لیتر تیل دیزل نیز پس از بستهشدن شاهراه سالنگ ۱۵ افغانی و در یک هفتهی گذشته نُه افغانی افزایش داشته است.
سلاموطندار را در تلگرام دنبال کنید
در همین حال، مسئولان اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، بستهشدن شاهراه سالنگ و افزایش نرخ تیل در بازارهای جهانی را، از علتهای افزایش بهای تیل در کشور میدانند؛ اما میگویند که برای کاهش نرخ تیل تلاش دارند تا مواد نفتی را از بندر تورغندی به کشور انتقال دهند.
خانجان الکوزی، معاون اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، به سلاموطندار میگوید: «ما تلاش میکنیم تیل از طرف هرات، نیمروز، فراه و تورغندی وارد شود. فعلاً هم کار جریان دارد که از این راهها تیل وارد کابل شود، تأثیر خواهد کرد؛ ولی آن قدر نه که تیل زیاد دفعتاً پایین بیاید؛ چون آن راه هم مصرف دارد و راه دور است.»
بر بنیاد آمارهای اتاق تجارت و سرمایهگذاری افغانستان، روزانه شش هزار تُن تیل وارد کشور میشود و افغانستان سالانه به ارزش بیش از ۲۰۰ میلیون دالر از اوزبیکستان، ترکمنستان، قزاقستان، روسیه و ایران، به کشور تیل وارد میکند.